Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pallottelijoille kelpaa nykyään vain tekonurmi

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
William Sandell yritti ohittaa maalia vartioineen Felix Viitasen Väinämöisen kentällä Helsingissä torstaina. Ensi vuonna meille Lauttasaareenkin tulee tekonurmi. Olen odottanut sitä, Sandell kertoi.
William Sandell yritti ohittaa maalia vartioineen Felix Viitasen Väinämöisen kentällä Helsingissä torstaina. Ensi vuonna meille Lauttasaareenkin tulee tekonurmi. Olen odottanut sitä, Sandell kertoi. Kuva: Rio Gandara / HS

Perinteisten hiekkakenttien suosio on laskenut, kun moderneja ulkotekonurmia on rakennettu Helsinkiin kiihtyvään tahtiin 2000-luvun aikana.

Paidaton Felix Viitanen heittäytyy kyljelleen maahan torjuakseen William Sandellin laukauksen. Niin uskaltaa tehdä, kun alusta on pehmeä.

Artikkeliin liittyvät

Kaksikymppiset miehet nauttivat iltapäivän lämmöstä potkien palloa Väinämöisen kentällä, Helsingin uusimmalla tekonurmella. Alusta rullattiin paikoilleen alkukesästä.

Viitanen ja Sandell tulivat Etu-Töölöön kotoaan Lauttasaaresta.

"Tämä on lähin tekonurtsi, ja tällä on vain niin paljon mukavampi pelata", Sandell sanoo.

Helsinkiläiset pallottelijat ovat muuttuneet mukavuudenhaluisiksi.

Perinteisten hiekkakenttien suosio on laskenut, kun moderneja ulkotekonurmia on rakennettu Helsinkiin kiihtyvään tahtiin 2000-luvun aikana. Kumirouhepohjaisia kenttiä on jo melkein 40.

"Kivituhka-alusta ei ikävä kyllä enää kiinnosta jalkapalloilijoita, eikä oikein ketään muutakaan", kaupungin ulkoliikuntaosaston päällikkö Stefan Fröberg vahvistaa.

Hiekkakenttiä on yhä noin 70, mutta suosion laskeminen on lisännyt kaupungin halua muuttaa niitä tekonurmiksi. Tänä vuonna Helsinkiin valmistuu kolme täyskokoista ja kolme pienempää tekonurmikenttää.

Aitoja nurmikenttiä on yhä yli 30. Niitä ei juuri muuteta tekonurmiksi, mutta uusiakaan ei tehdä.

"Aito nurmi kestää hyväkuntoisena vain 250 harjoitustuntia vuodessa, ja se menee nopeasti huonoksi, jos sataa. Tekonurmella voi olla 2 500 harjoitustuntia vuodessa, eikä säällä ole juuri väliä", Fröberg kertoo.

Moderni tekonurmimatto kestää melkein kymmenen vuotta ja maksaa 200 000–300 000 euroa, vaikka se rullattaisiin hiekkakentän päälle, eikä alle rakennettaisi lämmitysputkia.

Kuluja ovat jakamassa urheiluseurat ja kaupunki. Esimerkiksi Väinämöisen kenttä uudistettiin pääosin seurojen rahalla.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on tukenut pääkaupunkiseudulla 16 tekonurmen rakentamista liki 500 000 eurolla.

Palloliiton olosuhdepäällikön Tero Auvisen mukaan koko maassa tekonurmia on noin 250, joista tänä vuonna valmistuu 30.

"Kaikki merkit viittaavat siihen, että rakentaminen ei ole ainakaan laantumassa", Auvinen sanoo.

Espoossa jalkapallokenttiä on ulkotekonurmilla 15 ja Vantaalla kuusi. Kuten Helsingissäkin, melkein kaikille kentille voi mennä vapaasti pelaamaan, ellei käynnissä ole jonkin seuran harjoitusvuoro.

Osan pääkaupunkiseudun kentistä omistavat jalkapalloseurat. Vantaan liikuntajohtajan Veli-Matti Kallislahden mukaan seurojen tekonurmikentät lisäävät yhteisöllisyyttä.

"Paremmat olosuhteet vetävät enemmän ihmisiä, ja kun urheiluseura tekee sitoumuksen investoimalla kenttään, sinne tulee vielä enemmän toimintaa kustannusten kattamiseksi", Kallislahti sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat