Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monen nuoren itsemurhayritys jää salaisuudeksi

Kaupunki
 

Monen nuoren itsemurhayritys jää salaisuudeksi.

"Nuori voi esimerkiksi ottaa yliannostuksen lääkkeitä, nukkua seuraavan vuorokauden, herätä, eikä puhu koskaan vanhemmilleen yrityksestä", kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mauri Marttunen.

Kyselytutkimusten perusteella voi Marttusen mukaan arvioida, että korkeintaan puolet nuorten itsemurhayrityksistä johtaa sairaalahoitoon.

Vaikka itsemurhayritys kertoo rankasta hädästä, kaikki nuoret eivät välttämättä koskaan saa apua masennukseensa tai muuhun hätäänsä.

"Elleivät he itse halua sitä hakea", Marttunen toteaa.

Tytöt ja nuoret naiset päätyvät yrittämään itsemurhaa poikia ja nuoria miehiä useammin. Miesten yritys päättyy kuolemaan useammin, sillä he käyttävät tappavampia keinoja.

Kyse on tyttöjen ja poikien perimmäisistä eroista, kertoo nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Veikko Aalberg.

"Kun tytöillä on ongelmia ja kehityshäiriöitä, he vahingoittavat itseään. Pojat ja nuoret miehet taas vahingoittavat ympäristöään tai toisiaan."

Oireili nuori miten vain, hoitoon pitäisi päästä nopeasti, Aalberg ja Marttunen muistuttavat.

"Olen nähnyt, miten 2000-luvun alussa nuoriin satsattiin valtavasti, ja nyt sitä ollaan vetämässä alaspäin", Aalberg toteaa.

Marttusen mukaan Suomessa ei vieläkään täysin ymmärretä mielenterveysongelmien luonnetta. Jos ei käyttäydy samalla tavalla kuin muut, tulee helposti leimatuksi. Toisaalta mielenterveysongelmista kärsivät törmäävät helposti hyvää tarkoittavaan mutta naiviin "ota itseäsi niskasta kiinni" -asenteeseen.

"Esimerkiksi masennus ei ole tahdonvallan alainen asia", Marttunen tähdentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat