Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keräysastioihin päätyy yhdeksän miljoonaa kiloa vaatteita

UFF:n keräysastioihin kipattiin viime vuonna yli yhdeksän miljoonaa kiloa vaatteita

Kaupunki
 
Sami Kero HS
"Pääsiäinen on ehdoton sesonki. Silloin ihmisillä on muutamia vapaapäiviä, jotka käytetään siivoten", sanoo UFF:n viestinnän ja varainhankinnan koordinaattori Heidi Heinonen Klaukkalan lajittelukeskuksessa, jonne tulee vuosittain yhdeksän miljoonaa kiloa vaatetta.
"Pääsiäinen on ehdoton sesonki. Silloin ihmisillä on muutamia vapaapäiviä, jotka käytetään siivoten", sanoo UFF:n viestinnän ja varainhankinnan koordinaattori Heidi Heinonen Klaukkalan lajittelukeskuksessa, jonne tulee vuosittain yhdeksän miljoonaa kiloa vaatetta. Kuva: Sami Kero HS

UFF:n lajittelukeskukseen sekä kaatopaikoille tuleva vaatemäärä on kasvanut. Jopa täysin uusia vaatteita laitetaan UFF:lle kiertoon erityisesti suurkaupungeissa.

Varastotyöntekijä Juha Lankinen siirtelee isoja, valmiiksi UFF:n liikkeisiin pakattuja vaatesäkkejä lajittelukeskuksessa Nurmijärven Klaukkalassa.

Artikkeliin liittyvät

Lajittelukeskukseen tuleva vaatemäärä on 2000-luvun alusta kolminkertaistunut.

Selvyyden vuoksi lukuja pöytään: kun vuonna 1990 vaatteita saapui UFF:lle 820 000 kiloa, oli vastaava luku kymmenen vuotta myöhemmin jo lähes neljä miljoonaa kiloa.

Viime vuonna määrä kipusi yli yhdeksään miljoonaan kiloon.

Lajittelukeskuksessa avoinna olevista säkeistä pilkottaa laatumerkkejä ja trendivaatteita. Yhdessä rullakossa on päällekkäin kasa lohenpunaisia, vielä pakkausmuovissa olevia paitoja.

"Kun alennusmyynnit kesän jälkeen loppuivat, meille tuli paljon hintalapullisiakin vaatteita. Kun vaatteet ovat halvempia ja sovituskoppeihin on pitkät jonot, niitä ei viitsitä lähteä palauttamaan", UFF:n viestinnän ja varainhankinnan koordinaattori Heidi Heinonen jatkaa.

Vaatteiden kunnon ja trendiasteen pystyy usein arvioimaan siitä, mistäpäin Suomea ne ovat Klaukkalaan tulleet.

"Meille tulee paljon vaatteita suurkaupungeista eli alueilta, joissa muuttoliike on tiuhempaa. Siellä vaatteista myös luovutaan nopeammin. Alueilla, joissa asutaan isoissa omakotitaloissa, vaate on usein vanhempaa", Heinonen sanoo.

Klaukkalan lajittelukeskukseen tulee vaatteita UFF:n vaatekeräyslaatikoista Jyväskylän eteläpuolelta. Jyväskylää pohjoisempiin UFF:n laatikoihin jätetyt vaatteet myydään lajittelemattomina eteenpäin, yleensä Viroon.

Parhaimmassa kunnossa olevat vaatteet myydään UFF:n nettikaupassa, jossa pyritään jatkuvasti pitämään kuvia noin 3 500 pääosin merkkivaatteesta.

Vaatteiden kertakäyttökulttuuri näkyy myös kaatopaikoilla, jonne kipataan sekajätteen mukana kotitalouksista vuosittain yli 90 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä.

Jos kotitalouksista ja teollisuuslaitoksista peräisin oleva vaatevuori tasataan kansan kesken, tekee se 20 kiloa suomalaista kohden.

"Kun seuraa nykyistä kertakäyttökulttuuria ja miten vaatteita ostetaan, uskon kasvun kiihtyvän", sanoo Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ympäristöasiantuntija Nea Teerioja. Ennusteiden mukaan kaatopaikkojen tekstiilijätteiden määrä kasvaa kolmanneksen vuosina 2007–2030.

Energiankulutuksen näkökulmasta tilanne paranee ensi vuonna, kun Vantaan jätevoimala avataan. Tuolloin sekajätteistä saadaan polttamalla sähköä ja lämpöä.

"Siitä huolimatta korostan, että käyttökelpoinen vaate tulee laittaa kierrätykseen, ei sekajätteeseen", sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen.

UFF:n Klaukkalan-pisteeseen lumppua eli vaatekerätykseen kelpaamatonta luonnonkuitua tulee vuosittain 8,6 prosenttia koko massasta. 

 

Perjantain Nyt-liitteessä helsinkiläinen Anni Ikäläinen, 24, kertoi ostotavoistaan ja piti ostopäiväkirjaa viikon ajan. Päiväkirjan voi lukea täältä.

Sanna Jompero HS
Katriina Pajari HS
Nurmijärvi

OIKAISU (HS 17.9. 2013)

Toisin kuin lauantaina 14. syyskuuta sivulla A 22 kerrottiin, kasvuennuste vuosina 2007-2030 koskee tuotetun tekstiilijätteen kokonaismäärää, ei kaatopaikoille päätyvän tekstiilijätteen määrää. Tarkka kasvuennuste on noin 27 prosenttia.

Oikaisu: Vantaan ensi vuonna avattavassa jätevoimalassa sähkön ja lämmön tuotantoon tullaan käyttämään sekajätettä, ei energiajätettä.

Kierrätykseen päätyy täysin käyttämättömiä, alennusmyynneistä rohmuttuja vaatteita.
Kierrätykseen päätyy täysin käyttämättömiä, alennusmyynneistä rohmuttuja vaatteita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat