Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulle tehtävät pitkät työmatkat yleistyvät

Pitkiä matkoja kulkevat eniten he, joilla on hyvät tulot ja oma auto

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS / HS
Finavian HR partnerin Merja Utin työmatkaan kuluu keskimäärin tunti ja 20 minuuttia. Utti kuluttaa matkan torkumalla, kuuntelemalla äänikirjoja tai opiskelemalla kieliä.
Finavian HR partnerin Merja Utin työmatkaan kuluu keskimäärin tunti ja 20 minuuttia. Utti kuluttaa matkan torkumalla, kuuntelemalla äänikirjoja tai opiskelemalla kieliä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS / HS

Työttömille ehdotetaan velvoitetta ottaa työ vastaan, jos matka-aika ei ylitä puoltatoista tuntia julkisella liikenteellä. Konkarimatkaajat varoittavat, etteivät pitkät työmatkat sovi kaikille.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu paljon ihmisiä, joiden työmatkaan kuluu yhteensä kolme tuntia päivittäin.

Tästä on kyse

Töihin puolentoista tunnin päähän

 Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee paraikaa luonnosta työssäkäyntialueen laajentamisesta.

 Nykyisin työttömän on otettava vastaan työpaikka korkeintaan 80 kilometrin päästä kotoa.

 Tulevaisuudessa tilalle tulisi aikaraja, eli matka-aika ei julkisilla kulkuneuvoilla saisi ylittää puoltatoista tuntia yhteen suuntaan.

Erittäin harvat heistä asuvat Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla, tai edes kehyskunnissa. Koko Uudellamaalla yli puolella työssäkäyvistä työpaikka on alle kymmenen kilometrin päässä kotoa.

Sen sijaan työmatkalaisten virta muualta maasta pääkaupunkiseudulle kasvaa vuosi vuodelta, ja kasvu on suhteessa kiivainta pisimpien matkojen kohdalla.

Tyypillinen sukkuloija ei ole uudessa työpaikassa pienellä palkalla aloittanut pitkäaikaistyötön. Päinvastoin, hän tienaa liki 20 prosenttia paremmin kuin keskivertopalkansaaja.

Pitkiä matkoja kulkevat sanovat, ettei tapa sovi kaikille.

"Tämä olisi monelle kohtuuton taakka. Ei ole järkevää tarjota työttömille pelkkää keppiä", sanoo salolainen Marja Näsi, joka istuu bussissa päivittäin yli neljä tuntia.

Näsi on aikanaan tehnyt vapaaehtoisesti sen valinnan, joka monen voi pian olla pakko tehdä. Työpaikka siirtyi Paimiosta Espoon Keilaniemeen, piti joko sopeutua tai jäädä työttömäksi. Näsi valitsi työnsä, mutta hän sanoo myös viihtyvänsä bussissa.

Uutta suunnitelmaa epäilee myös päivittäin liki kolme tuntia matkaava Juha Helenius. Vaikka kaikkeen tottuu, julkinen liikenne toimii yhä parhaiten Helsingin keskustan suuntaan.

"Iltaisin ei jää juuri vapaa-aikaa", Helenius tiivistää matkalla Vuosaaresta kotiin Myyrmäkeen.

Lentokentälle Tuomarilasta kulkeva Merja Utti on eri mieltä. "Puolitoista tuntia on ihan kohtuullinen pyyntö", sanoo Utti. Hän on ehtinyt harrastaa ja elää normaalisti, vaikka on reissannut edestakaisin käytännössä koko uransa ajan.

Pitkää työmatkaa kulkevista useampi omistaa auton kuin väestöstä keskimäärin. Omistaminen ei vielä kerro, kuka autoa ajaa. Esimerkiksi tämän jutun matkaajista kaikki ovat itse valinneet joukkoliikenteen.

Heleniuksesta olisi hölmöä maksaa sekä pääkaupunkiseudun korkeita asumiskustannuksia että auton kustannuksia. Työpaikalla eli ABB:llä parkkipaikat pullistelevat, eli Helenius on siellä harvinainen poikkeus.

"Ajoin ennen ruuhkissa, enää en siihen ala. Tulin vain vihaiseksi. Nykyisin työmatkoilla voi sentään rentoutua."

Heleniuksella on liukuva työaika ja mahdollisuus tehdä etätöitä. Hän on pyöräillyt kesäisin ja etsinyt useita vaihtoehtoisia reittejä käytettäväksi, jos junaliikenne on sään takia sekaisin. Silti suututtaa: tulevista liikenneratkaisuista oikeastaan ainoastaan Jokeri 2 lyhentäisi matka-aikaa, mutta sen toteutuessa Helenius on jo jäänyt eläkkeelle.

Näsi puolestaan ei pidä pitkää automatkaa väsyneenä pimeällä Turuntiellä turvallisena. Jotkut työkaverit kulkevat kimppakyydillä, ja toiset tekevät usein etätyötä. Näsiä auttaa se, että hän on aamuvirkku.

"Minulla on pikavuoron pysäkki lähellä eikä enää pieniä lapsia. Olen pohjoisesta kotoisin, pitkä työmatka ei ole minulle henkisesti yhtä iso asia kuin jollekin muulle. Tässä tulevat bussikuskitkin tutuksi, ne kutsuvat meitä joka päivä kulkevia kiintiökottaraisiksi."

Utillakin on ajokortti. Joskus aiempina vuosina yhteydet lentoasemalle ovat olleet nykyistä huonommat, mutta Utti ei silti pidä autoilua vaihtoehtona. Hän ajattelee ympäristöä, mutta myös omaa hyvinvointiaan.

"Aika bussissa on minun omaa aikaani. Puoliso on opettaja ja hänellä on lyhyt työmatka, siksi käytännön asiat oli järjestettävissä, kun oli pieniä lapsia."

"Odotan silti kehärataa malttamattomana, sen pitäisi lyhentää matkaa ainakin puoli tuntia."

Kai Sinervo HS
Fortumin palveluneuvoja Marja NäsiAikaa kuluu: Aamuisin 2 h 20 min (kello 3:50–6:10) ja iltaisin 2h 30 min (kello 14:30–17:00)Mitä tekee matkalla: Täyttää ristikkoja, kuuntelee radiota, neuloo
Fortumin palveluneuvoja Marja Näsi
Aikaa kuluu: Aamuisin 2 h 20 min (kello 3:50–6:10) ja iltaisin 2h 30 min (kello 14:30–17:00)
Mitä tekee matkalla: Täyttää ristikkoja, kuuntelee radiota, neuloo
Markus Jokela HS
ABB:n insinööri Juha HeleniusAikaa kuluu: Usein 1 h 15 minMitä tekee matkalla: Lukee ammattilehtiä ja muita aikakauslehtiä, kuuntelee radiota
ABB:n insinööri Juha Helenius
Aikaa kuluu: Usein 1 h 15 min
Mitä tekee matkalla: Lukee ammattilehtiä ja muita aikakauslehtiä, kuuntelee radiota
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat