Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaisten työkeskus myydään rahapulan takia Eirassa

Kaupunki
 
Kai Sinervo HS
Raisa Pekkanen leipoi kaneliässiä Aula-työkodin leipomossa Engelinaukiolla Helsingissä.
Raisa Pekkanen leipoi kaneliässiä Aula-työkodin leipomossa Engelinaukiolla Helsingissä. Kuva: Kai Sinervo HS

Kehitysvammaisten työkeskusta ylläpitävä yhdistys haluaa myydä kymmenen huoneen talon Engelinaukiolta.

Kehitysvammaisten työkeskus on pakkomuuton edessä Eirassa sijaitsevasta talostaan. Syynä on rahapula. Vanha 700 neliön arvotalo vaatisi perusteellisen remontin, johon työkeskusta ylläpitävällä yhdistyksellä ei kuitenkaan ole varaa.

"Yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin eikä sillä ole varaa tulevaan peruskorjaukseen", kertoo Aula-työkotien Kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Jari Luomakoski. Yhdistyksen hallitus on suunnitellut, että talon myynnistä saatavilla miljoonilla hankitaan työkotia varten uudet, esteettömät tilat. Jäljelle jääneet rahat aiotaan käyttää kehitysvammaisille sopivien asuntojen ostamiseen. Yhdistyksellä on ennestään kymmenen asuntoa.

Kymmenen huoneen kivitalo sijaitsee Engelinaukion reunalla. Aukio tunnetaan komeista jugendtaloista, merinäköalasta ja hyvin hoidetuista pensas- ja puuistutuksista.

Ihan pikkurahalla taloa ei kannata omakseen havitella. Ostajalla on oltava käytössään miljoonia, sillä 1912 valmistunut talo on remontoitu viimeksi 1970-luvulla.

Kymmeniä kiinnostuneita ostajia on käynyt katsomassa tiloja, kertoo kiinteistövälittäjä Veli Myllylä. Rakennus sopii muun muassa lähetystökäyttöön tai kiinteistöjalostajille.

Talon nykyinen omistaja Aula-työkotien Kannatusyhdistys myy palvelujaan Helsingin sosiaali- ja terveysvirastolle. Yhdistys on toiminut Eiran kivitalossa jo 63 vuotta. Lopullisesti talon myynnistä päättää yhdistyksen syyskokous marraskuussa.

Talon nykyisille käyttäjille myynti tietää muuttoa uuteen ympäristöön.

Lauttasaaressa asuva Raisa Pekkanen tulee työkotiin kahdella bussilla kolmena päivänä viikossa ja kahtena päivänä hän menee töihin Laajasalon kristillisen opiston keittiöön.

"Täällä on kiva tehdä töitä", hän kertoo kaneliässiä leipoessaan.

Työkodin leipomossa leivotaan ässien lisäksi muun muassa grahamkorppuja, lusikkaleipiä ja kauralastuja. Pullaa leivotaan vain torstaisin sekä tilauksesta. Aula-työkodin pullia on tarjolla muun muassa seurakuntien kahviloissa.

Kehitysvammaisia työntekijöitä on leipomossa kerralla 6–10, ja heitä ohjaa kaksi talon henkilökuntaan kuuluvaa, kertoo toiminnanjohtaja Leena Aksu.

Osa työntekijöistä kuljettaa pullat ja pikkuleivät tilaajille eri puolille kaupunkia. Pikkuleipiä voi myös ostaa leipomon pienestä myyntipisteestä.

Työntekijöitten keski-ikä on 39 vuotta, nuorimmat ovat parikymppisiä ja vanhimmat kuusikymppisiä. "Täältä on lähtenyt paljon työntekijöitä eläkkeelle", kertoo Aksu.

Poikkeus on Arja Lindberg, joka on saanut kaupungilta erikoisluvan jatkaa mattojen kutomista talon yläkerran kutomossa niin kauan kuin jaksaa ja haluaa. Lindberg, 70, aloitti työskentelyn kutomossa vuonna 1964 ja on viihtynyt siellä siitä lähtien lukuun ottamatta kymmenen vuoden taukoa.

Kutomon seitsemät kangaspuut ovat ahkerassa käytössä. Mattojen ohella kutomossa tehdään erilaisia huovutus- ja ompelutöitä, joita myydään marraskuun lopun myyjäisissä.

Johanna Mannila HS
Eira

Aula-työkoti on toiminut Engelinaukion talossa vuodesta 1950.
Aula-työkoti on toiminut Engelinaukion talossa vuodesta 1950.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat