Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosoikeuden professori: Virkamiehen puolen miljoonan lahjusepäily on ainutkertainen

Poliisi epäilee Vantaan ex-kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä törkeistä virkarikoksista. Rikosprofessori pitää lahjonnan määrää poikkeuksellisen suurena.

Kaupunki
 
Marja Väänänen HS
Jukka Peltomäen epäillään ottaneen lahjuksia arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta. Forma-Futura on suunnitellut rakennusyhtiö NCC:lle toimistorakennusryppään Plazan yrityspuistoon. Plaza on Vantaalla Kehä III:n varressa vastapäätä kauppakeskus Jumboa.
Jukka Peltomäen epäillään ottaneen lahjuksia arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta. Forma-Futura on suunnitellut rakennusyhtiö NCC:lle toimistorakennusryppään Plazan yrityspuistoon. Plaza on Vantaalla Kehä III:n varressa vastapäätä kauppakeskus Jumboa. Kuva: Marja Väänänen HS

Keskusrikospoliisi sai valmiiksi yli kahden vuoden tutkinnan. Jukka Peltomäkeä epäillään 500 000 euron talousetujen ottamisesta. Lähipiirikin olisi hyötynyt eduista. Lahjojaksi epäillään Forma-Futuraa.

Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillyt törkeät lahjus- ja virkarikokset ovat ainutlaatuisia Suomen rikoshistoriassa.

Puolen miljoonan euron taloushyöty on poikkeuksellisen suuri virkamiehen lahjontatapaus, arvioi virkarikoksiin erikoistunut rikosoikeuden professori Pekka Viljanen.

"Pelkään pahaa, että tämä on jäävuoren huippu. Yleisesti tiedetään, että kuntien kaavoituksessa korruptio on yleistä, mutta näyttöä on vaikea saada."

Keskusrikospoliisi (krp) sai tiistaina valmiiksi yli kaksi vuotta kestäneen rikostutkinnan.

Peltomäkeä epäillään törkeästä lahjuksen otosta sekä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Vantaalaisen arkkitehtitoimisto Forma-Futuran (F-F) omistajaa Leila Tuomista epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta. Hänen epäillään jakaneen etuja 500 000 euron arvosta.

Peltomäen lähipiiriä epäillään rahanpesusta. Jos Peltomäki tuomitaan lahjonnasta, lähipiiri tuomittaisiin siitä, että se on ottanut vastaan talousetuja. Edut on saatu virkamiesaseman takia.

"Osa lahjuksista on mennyt Peltomäelle ja osa muille tahoille. En ota kantaa, keitä epäillyt ovat", sanoo krp:n tutkinnanjohtaja Veli Matti Räsänen.

Peltomäki, hänen vaimonsa ja kaksi poikaa asuvat Tuomisen tai F-F:n asunnoissa.

Rahanpesussa voi olla kyse myös muusta lähipiiristä kuin Peltomäen perheestä. Muita epäiltyjä on kahdeksan, mutta kukaan heistä ei krp:n mukaan ole Vantaan kaupungin työntekijä tai luottamushenkilö.

Kaikki kymmenen epäiltyä kieltävät osuutensa rikoksiin.

"Epäilyt rahanpesusta koskevat lähipiiriä: sekä ihmisiä että yhtiöitä", valottaa tapauksen syyttäjä Jukka Haavisto Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Krp:n tutkinta alkoi kesällä 2011, kun HS paljasti Peltomäen vuokrasuhteen F-F:aan.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2006–2011, jolloin Peltomäki oli Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja ja myöhemmin kaupunginjohtaja.

Krp on penkonut toistakymmentä asemakaavamuutosta, rakennuslupahankkeita ja Marja-Vantaan kaupunginosan suunnittelua.

Vuokra-asuntoyhtiö VVO:lla oli kaavamuutokset Malminniittyyn, Veromiehen Aerolaan, Hakkilaan ja Korsoon. Rakennusyhtiö NCC:llä oli kaavamuutos Plazan yrityspuistoon, YIT:llä Veromieheen ja Cityconilla Martinlaakson ostarille. Lisäksi oli muutama muu pieni hanke.

Tuominen oli valittu hankkeiden kaavasuunnittelijaksi. Peltomäki osallistui hankkeiden käsittelyyn, vaikka olisi ollut jäävi saamiensa taloushyötyjen takia.

VVO:n nykyinen toimitusjohtaja Jani Nieminen kertoo, ettei tiedä, onko heiltä joku ollut todistajana tai epäiltynä.

NCC:n vuonna 2011 eläköitynyt toimitusjohtaja Jorma Ahokas kertoo olleensa kuultavana. "Kysyttiin, miten suunnittelija on valittu Plazan hankkeissa."

F-F teki Ahokkaan mukaan hyvää työtä, ja siksi yhteistyötä jatkettiin hanke toisensa jälkeen.

YIT rakensi NCC:n toimistorivin naapuriin neljä rakennusta.

Niiden suunnittelija on F-F.

"Tiedossani ei ole, että YIT:stä olisi kukaan ollut kuultavana", kertoo YIT:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi.

Tapaus kuvaa rikosprofessori Viljasen mukaan täysin vääristynyttä kilpailutilannetta ja korruptoitunutta järjestelmää.

"Jos lahjomisen takia valitaan työhön muu kuin paras yritys tai jopa kokonaan sivuutetaan kilpailutus, haitta koituu sekä kilpailijoille että yhteiskunnalle."

Peltomäen asema maankäyttöjohtajana on Viljasen mukaan ollut sellainen, että moni on toiminut Peltomäen edun mukaisesti, vaikkei erityistä määräystä olisi.

Tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan. HS ei tavoittanut tiistaina Peltomäkeä. Tuominen löi HS:lle luurin korvaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat