Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet himoitsevat Lammassaaren kesämajoja

Lähes 6 000 helsinkiläistä on osallistunut Lammassaaren kesämajapaikkojen arpajaisiin

Kaupunki
 
Kai Sinervo HS
Pekka Ojala käväisi maanantaina saunomassa ja tuttavansa kesämajalla Lammassaaressa.
Pekka Ojala käväisi maanantaina saunomassa ja tuttavansa kesämajalla Lammassaaressa. Kuva: Kai Sinervo HS

Helsinki arpoo 19 kesämajaa Lammassaaresta. Voittajia odottaa mahdollisesti tuntuva myyntietu.

Jo yli 5 700 helsinkiläistä on osallistunut Lammassaaren kesämaja-arpajaisiin. Saaresta vapautuu paikka yhdeksälletoista majalle, osallistua voi marraskuun alkuun asti.

Tästä on kyse

Kaupunkimökit viedään käsistä

 Lammassaaressa sijaitsee arvonnan jälkeen 125 kesämajaa. Uusia tuskin enää tulee tarjolle.

 Helsingissä on noin 1 600 kesämajaa, siirtolapuutarhamökkejä on noin 2 000. Siirtolapuutarhoissa pakettiin kuuluu maapalsta, kesämajoissa ei. Hinnat ovat nousussa.

Nykyisiä majanomistajia ihmetyttää yksi asia: miksi kaupunki tarjoaa majanrakennusoikeutta ilmaiseksi?

"Kaupunki arpoo käytännössä ilmaista rahaa", sanoo neljä vuotta sitten kesämajan ostanut Pia Hildén.

Hildénin oma mökki oli ostohetkellä umpihomeessa, joten hän joutui rakentamaan tilalle uuden. Hän maksoi mökistä eli käytännössä majan vuokrausoikeudesta noin 10 000 euroa. Kelvollisessa kunnossa olevan majan kohdalla hinta voi kohota jopa 40 000 euroon.

Hildén pelkääkin, että arvontaan osallistuu paljon henkilöitä, jotka koettavat rahastaa mahdollisella pikavoitolla.

"En ymmärrä, miksi kaupunki antaa majapaikkoja ilmaiseksi, kun se voisi saada näistä rahaakin. Nyt 19 sattumanvaraisesti arvottua henkilöä saa 10 000 euron arvoisen edun."

Rakennusvirastossa keinottelua ei sen sijaan pidetä todennäköisenä, koska arvonnassa voittanut joutuu maksamaan ensin vakuuden ja rakentamaan majan omalla kustannuksellaan. Valmiin majan voi myydä eteenpäin, samoilla ehdoilla kuin nykyisetkin majanomistajat voivat.

Lammassaaren majat vaihtavat omistajaa vain harvoin. Tänä vuonna on tehty kaksi kauppaa. Saaressa on 106 majaa. Saaren ilmoitustaulun lappusissa huhuillaan mahdollisia myyjiä koko ajan. Lappunen on tähän asti ollut tehokkain tapa saada maja.

Myyntiin tuleville majoille löytyy yleensä ostaja jo ennen kuin niistä ilmoitetaan välittäjälle.

Uudet naapurit Hildén toivottaa tervetulleeksi. Erityisesti aktiiviselle väelle on tilausta. Samoin sanovat saarella alkuviikosta olleet kesämajan omistajat: tilaa on, tervetuloa.

"Uudet mökit ovat hyvä asia. Käytännön asioita pitää ratkoa, kaivovesi on loppua kesken jo nykyisin ja sauna on liian pieni", sanoo saarta hallinnoivan Raittiusyhdistys Koiton puheenjohtaja Jukka Pirttilä.

Helppoa rakentaminenkaan ei ole. Maitse perille pääsee vain pitkospuita pitkin Porrasniemestä kävelemällä, vesitse pienveneellä. Siksi jo pelkästään rakennustarvikkeiden saaminen paikalle on urakka.

Lammassaari sijaitsee luonnonsuojelualueella ja satavuotiaan mökkikylän ilmettä halutaan vaalia. 16 neliön kesämajan suunnittelussa pitää siis ottaa huomioon lista määräyksiä.

Vuokralaisella ei ole oikeutta istuttaa mitään tai muokata muuten ympäristöä mieleisekseen, tässä majat siis eroavat siirtolapuutarhamökeistä.

Pirttilä ei silti ihmettele arpajaisryntäystä. "Tämä on niin hieno paikka, ja silti keskellä."

Maija Aalto HS
Viikki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat