Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakilan siirtolapuutarha-alueelle rakennetaan yli sata uutta mökkiä

Kaupunki
 
Trond Trosdahl
Anu Linnermo ja Björn Lindroos ovat tyytyväisiä kuuteentoista Pakilan siirtolapuutarhassa viettämäänsä kesään. "Yhteisö on hirveän tiivis. Tämä on rakas paikka", Linnermo sanoo.
Anu Linnermo ja Björn Lindroos ovat tyytyväisiä kuuteentoista Pakilan siirtolapuutarhassa viettämäänsä kesään. "Yhteisö on hirveän tiivis. Tämä on rakas paikka", Linnermo sanoo. Kuva: Trond Trosdahl

Kaikkia palstalaisia uudet naapurit eivät kiukuta. "Tämä on kaupungin maata, ja kaupunki rakentaa ne palstat, jos se niin haluaa."

Helsinki suunnittelee Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueille 116:ta uutta siirtolapuutarhapalstaa.

Fakta

Uusia alueita on suunnitteilla

 Helsingissä on yhdeksän siirtolapuutarhaa, joissa on yhteensä 1 930 mökkiä.

 Kokonaan uusia tarhoja suunnitellaan Siltamäkeen ja Mellunmäkeen. Lisäksi Helsinki on kaavaillut tarhan perustamista Vihtiin.

 Siirtolapuutarhapaikoista on kova pula. Mökistä tontteineen on maksettu jopa yli 100 000 euroa. Keskihinta oli kesäkuussa noin 50 000 euroa.

 Mökin ostajan tulee olla helsinkiläinen.

Palstojen rakentamissuunnitelmat ovat herättäneet kiihkeää keskustelua ja pelkoa muun muassa alueen luontoarvojen tuhoutumisesta, virkistysmahdollisuuksien nakertamisesta rakentamisen kustannuksella sekä 16 palstan lohkomisesta.

Esimerkiksi Oona Blomia hiertää erityisesti puutarhan luoteisreunaan suunniteltu autotie uusille puutarhapalstoille.

Tie kiertäisi puutarhan reunaa viereisessä Lystinmäen metsässä, joka on ulkoilualuetta.

"Parkkipaikan ja tien rakentaminen on yhteisen virkistystilan yksityistämistä", sanoo Blom, jonka äidillä on palsta Pakilassa.

Suunnitelmien mukaan Pakilaan on tulossa 186 uutta parkkipaikkaa. "Palstoilla on muutenkin aivan liikaa autoliikennettä."

Valmistelun yhteydessä kaupunkisuunnitteluvirastoon saapui reilut 70 mielipidettä kaavoitukseen liittyen.

Lisäksi adressin puutarhan koskemattomuuden puolesta oli maanantai-iltaan mennessä allekirjoittanut yli 700 ihmistä.

Tänään tiistaina kaupunkisuunnittelulautakunta saa käsiteltäväkseen asemakaavan muutosehdotuksen, joka koskee Pakilan siirtolapuutarhaa ja Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarhaa.

"Kaikki ratkaisut eivät voi tyydyttää kaikkia, mutta henkilökohtaisesti tämä on mielestäni hyväksyttävissä oleva ratkaisu. Siirtopuutarhapalstoista on Helsingissä huutava pula", sanoo lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Kaupunkisuunnittelulautakunta palautti kaavan valmisteluun viime huhtikuussa. Tällöin palstojen määrää päätettiin vähentää kahdeksalla.

Uudet palstat rakentuvat Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueiden reunoille, rakentamattomille osille ja käytöstä poistetulle Ärtin koulupuutarha-alueelle.

Anu Linnermo ja Björn Lindroos ovat asuttaneet siirtolapuutarhamökkiään Pakilassa joka kesä vuodesta 1987.

He kallistuvat puutarhan johtokunnan viime syksynä esittämälle kannalle, jonka mukaan vanhoja tontteja ei pitäisi lohkoa, mutta uusia voi rakentaa alueen koillisreunaan. "Suurin osa täällä on samaa mieltä. Se on demokratiaa", Linnermo sanoo.

"Tämä on kaupungin maata, ja kaupunki rakentaa ne palstat, jos se niin haluaa. Ja kyllähän siirtolapuutarhapaikoista on hirveän kova kysyntä."

Lindroos on samaa mieltä.

"Jos meillä on oikeus pitää täällä mökkiä, niin miksei muillakin olisi", Lindroos pohtii.

Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueiden kehittäminen alkoi vuonna 2008, jolloin kaupunginvaltuusto kehotti kaupunginhallitusta huolehtimaan, että Helsinkiin kaavoitetaan lisää siirtolapuutarha-alueita.

Asemakaavan muutoksella suojellaan Pakilan siirtolapuutarha ja Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarha. 1940-luvulla perustettuun Pakilan siirtolapuutarhaan kuuluu 320 siirtolapuutarhapalstaa ja Klaukkalanpuiston 1970-luvulla rakentuneeseen alueeseen 113 palstaa mökkeineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat