Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeija lähtee Isosaaresta – käyttökuntoiset tykit jäävät

Saaren uutta käyttöä vielä arvuutellaan

Kaupunki
 

Juhani Niiranen HS
Suomenlinnan rannikkorykmentin komentaja Marko Laaksonen asui itsekin tovin Isosaaressa 1990-luvulla.
Suomenlinnan rannikkorykmentin komentaja Marko Laaksonen asui itsekin tovin Isosaaressa 1990-luvulla.

Isosaaren sotilaskäyttö loppuu ensi vuonna. Taakse jää sata vuotta kirjavaa historiaa.

Kymmenisen kilometriä valtakunnan merirajalle, yhdeksän kilometriä Helsingin kauppatorille. Kaupunginosan nimi on Ulkosaaristo. Vakinaisia asukkaita on yksi.

Isosaaren satavuotinen historia linnakesaarena päättyy ensi vuoden lopussa, kun Puolustusvoimat lähtee sieltä. Samalla katkeaa tarina omalaatuisesta kyläyhteisöstä.

Saaren uutta käyttöä vielä arvuutellaan. Esimerkiksi Helsingin liikuntavirastossa ja pelastuslaitoksessa on keskusteltu saaren saamisesta niiden käyttöön. Saari on edelleen yleisöltä suljettu.

"Helsingin puolustuksen merellinen lukko. Järein, paras kalusto", Isosaarta kuvailee Suomenlinnan rannikkorykmentin komentaja Marko Laaksonen.

Vaikka Puolustusvoimat lähtee, saaren sijainti ei muutu miksikään. Siksi saarelle jätetään tykit, jotka pidetään käyttökunnossa. Huoltoon kuuluu myös ajoittainen ampuminen – silloin kun se on saaren uuden käytön kannalta mahdollista.

Linnake tervehtii tulijoita.
Linnake tervehtii tulijoita.

Samoin merivalvonta-aseman tutkat ja kamerat toimivat saarella edelleen, mutta valvojat ovat jo nyt mantereella.

Venäjä alkoi linnoittaa Isosaarta vuonna 1913. Taustalla oli tappio Japanille Tsushiman meritaistelussa vuonna 1905. Pietarin suojaksi alettiin rakentaa valtavaa linnoitusjärjestelmää. Helsingin edustalla se ylti ulkosaarilla Itä-Villingistä Miessaareen.

Artikkeliin liittyvät

Sisällissodan jälkeen kesällä 1918 saarella oli vankileiri ja sinne myös haudattiin punavankeja. Heille pystytetty muistokivi on sankassa kuusikossa kapean tien varressa.

Talvi- ja jatkosotien aikaan Isosaari oli tärkeä osa Helsingin ilmapuolustusta.

Vuosien varrella Isosaari tuli tutuksi kymmenille tuhansille varusmiehille. Leijonalippu laskettiin saarella viimeisen kerran 9. tammikuuta 2012, kun varusmieskoulutus saarella loppui. Nyt lippu on viikattuna kasarmin päivystäjän pöydällä.

Tuvissa on vielä kaappeja ja kerrossänkyjä patjoineen.

Kasarmia ja ulkoalueita on poislähtöä ennakoiden jo siivottu, mutta se vie aikaa. "Kun sata vuotta on tuotu tavaraa, ei tätä vuodessa pureta", Laaksonen sanoo.

Vielä 1980-luvulla Isosaaressa oli 80 asukasta ja varusmiehet heidän lisäkseen. Vuorolaiva kuljetti ihmisiä ja tavaraa aikataulun mukaan pari kolme kertaa päivässä. Lapset kävivät koulua ja opettajalla oli oma asunto saarella. Palkkaan maksettiin syrjäseutulisä.

Talkoilla rakennettiin golfkenttä, ensin yksi- sitten yhdeksänreikäinen.

Koulu suljettiin jo 2002, mutta lasten tavarat ja piirustukset ovat edelleen paikoillaan.
Koulu suljettiin jo 2002, mutta lasten tavarat ja piirustukset ovat edelleen paikoillaan.

Ruokalan yhteydessä oli aikoinaan kasvitarha ja sikala, joten emännän kelpoisuusvaatimuksiin kuului tottuneisuus teurastamaan sikoja.

Ruokala ja suurkeittiö ovat nyt priimakunnossa. Viimeksi siellä tehtiin ruokaa kesäkuussa noin sadalle hengelle, kun joukko varusmiehiä ja henkilökuntaa oli saarella harjoituksissa.

Puolustusvoimain rakennuslaitoksen huoltomies Risto Pakarinen aloitti Isosaaressa vuonna 1986 ja asui siellä perheineen 16 vuotta. Henkilökunnan seitsemän rivitaloa olivat täynnä. Nyt taloista enää kolme on asumiskunnossa.

Vähitellen elämä rivitaloissa hiljeni. Helsinki lakkautti Isosaaren ala-asteen koulun vuonna 2002 oppilaiden puutteessa.

Luokkahuoneen lattialla on edelleen lasten tavaroita, muovitraktori ja pieniä polkupyöriä. Voimistelusaliin joku on tuonut sotilaskodin vanhan kassakoneen.

Kun varusmieskoulutus loppui, ympärivuotisia asukkaita oli enää kahdeksan. Nyt ainoa asukas on syntyperäinen saarelainen, toisen polven sotilas Kalle Reponen, joka on eläkkeellä ja puolustusvoimain vuokralainen.

Merivalvonta-aseman tornista näkyy linnakkeita, joita venäläiset alkoivat rakentaa vuonna 1913.
Merivalvonta-aseman tornista näkyy linnakkeita, joita venäläiset alkoivat rakentaa vuonna 1913.
Kasarmin tuvat ovat tuttuja monille pääkaupunkiseudun miehille.
Kasarmin tuvat ovat tuttuja monille pääkaupunkiseudun miehille.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat