Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä puuttuu paikka 50 000 kuorma-autolastilliselle ylijäämämaita

Helsinki miettii, minne kipata rakennustyömaiden jätemaat. Ennen niillä vallattiin lisää tilaa mereltä.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunginmuseo
Vuonna 1937 Hernesaari oli liitetty maakannaksella Helsingin mantereeseen, ja satama-alue oli laajentunut Jätkäsaaren täyttömaalle.
Vuonna 1937 Hernesaari oli liitetty maakannaksella Helsingin mantereeseen, ja satama-alue oli laajentunut Jätkäsaaren täyttömaalle. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Jos rakennustyömaiden jätemaat kaadettaisiin veteen, syntyisi viisi hehtaaria uutta Helsinkiä joka vuosi. Ilmakuvista näkee, miten Helsinki on kasvanut 1940-luvun jälkeen.

Tampereen kaupunki on rakennettu moreenille, mutta Helsingin maaperä on erityislaatuista Helsinki-moreenia.

Fakta

400 hehtaaria täyttömaata

 Mereen kipatut täyttömaat ovat kasvattaneet Helsinkiä noin 400 hehtaaria 1940-luvun jälkeen.

 Suurimmat täyttömaa-alueet ovat Jätkäsaari, Hernesaari, Kalasatama, Arabianranta ja Vuosaari.

 Vanhempia, 1800-luvun täyttömaa-alueita ovat muun muassa Töölönlahti ja Kluuvi.

 Nyt meritäyttöjä tehdään Hernesaaressa ja Kalasatamassa.

Tämä on maaperäasiantuntijoiden vitsi. Moreeni on maalaji, jossa on sekaisin hiekkaa, soraa, savea ja erikokoisia kiviä. Helsinki-moreeni taas on täyttömaata: sotku sitä tavallista moreenia, purkurojua ja teollisuusjätettä.

"Neitseellistä maaperää ei keskustasta löydy juuri mistään", sanoo projektijohtaja Mikko Suominen rakennusvirastosta.

Pääkaupunkiseudun rakennustyömailta kuljetetaan maa- ja kiviainesta vuosittain yli kaksikymmentämiljoonaa tonnia. Siitä valtaosa kierrätetään toisille rakennustyömaille. Vielä 2010 Helsingistä kuljetettiin miljoona tonnia maata  Helsinki-moreenia  kipattavaksi Vantaan maankaatopaikalle.

Määrä on suuri. Sen kuljettaminen vaatii 50 000 kuorma-autokyydin rekkarallin.

Vantaan oma maankaatopaikka Petikossa on täyttymässä muutaman vuoden kuluessa, eikä se enää ota vastaan Helsingin jätemaita. Espoon maankaatopaikalle Kulmakorpeenkaan Helsingin maansiirtoautot eivät ole tervetulleita. Siksi Helsinki miettii nyt, mitä tehdä jätemailleen.

Yksi vaihtoehto olisi kipata ylijäämämaat mereen. "Sopivia maa-alueita ei Helsingin omilla mailla ole. Merialueita sen sijaan on", sanoo Suominen.

Jos kaikki ylijäämämaa kipattaisiin mereen, syntyisi viisi hehtaaria – seitsemän jalkapallokentän verran – uutta Helsinkiä joka vuosi. Kahdessa vuosikymmenessä rakentuisi Jätkäsaaren kokoinen uusi alue.

Tämä visio on mukana myös selvityksessä, jossa virastot pohtivat, mitä tehdä täyttömaille. Käytännössä ylijäämämaille ei meressä ole sijaa.

"Tässä mitassa täyttö ei ole nyt realistinen, mutta haluamme pitää sitä esillä tulevien yleiskaavojen vuoksi. Jos vaikka lähdettäisiin rakentamaan uutta, isompaa saarta pitkällä aikavälillä", selvityksen tekoa johtava kehityspäällikkö Kyösti Oasmaa Helsingin talous- ja suunnittelukeskuksesta sanoo.

Nyt käsittelyssä olevassa yleiskaavassa ei ole suuria suunnitelmia uusista täyttömaista. Pienempiä meritäyttöjä suunnitellaan muun muassa Kruunuvuorenrantaan ja Koivusaareen.

Suurten täyttömaasaarien rakentamisesta Helsingillä on pitkä historia. Tämän näkee vertaamalla ilmakuvien rantaviivaa nyt ja seitsemänkymmentä vuotta sitten. Uutta kaupunkia on syntynyt 1940-luvun alun jälkeen nelisensataa hehtaaria.

Merta on vallattu kippaamalla rantaan Helsinki-moreenia.

"Keskustassa meritäytöt on tehty sillä, mitä on käsillä sattunut olemaan", Suominen sanoo.

Merta on käytetty kaatopaikkana 1980-luvulle asti. Suomisen mukaan keskustan vesirajaan on kipattu muun muassa 1940-luvulla sodanaikaisissa pommituksissa tuhoutuneiden talojen purkujätteet. Iso osa täyttömaasta on sekalaista savea. Joukossa on myös teollisuuden myrkkyjä.

Tämä näkyy uusien alueiden rakennuskustannuksissa. Alueiden puhdistus asuinkuntoon maksaa miljoonia, ja talot on rakennettava paalujen varaan.

Vanhasta on opittu. Nyt merien täyttö kaivumailla on tarkoin säänneltyä.

Maata sopii kipata mereen vain siellä, minne meritäyttöjä on kaavassa merkitty. Helsinki-moreenia ei sellaisenaan sovi upottaa mereen enää lainkaan.

Savimaita voidaan käyttää meritäyttöihin vain, jos niitä varten rakennetaan tukevien kivilouhepenkereiden ympäröimät altaat.

Jätkäsaaressa saviallassuunnitelmat hulahtivat kirjaimellisesti mereen: Vanha täyttömaapohja petti muuria rakentamassa olleen kuorma-auton alta, ja auto syöksyi kymmenen metrin syvyyteen. Kuljettaja selviytyi.

Kaivumaiden käytöstä Jätkäsaaren laajentamisessa luovuttiin. Se rakennettiin metrotunnelista louhitusta peruskalliosta.

Sami Kero HS
Jätkäsaari ja Hernesaari kasvavat yhä. Molempien kärjessä on käynnissä merentäyttö, joka siirtää rantaviivaa kymmenillä metreillä.
Jätkäsaari ja Hernesaari kasvavat yhä. Molempien kärjessä on käynnissä merentäyttö, joka siirtää rantaviivaa kymmenillä metreillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat