Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki heltyi: Kahvila-autoille vihreää valoa

Helsingin uudet katukauppaohjeet sallivat liikkuvan myynnin vain rajatuilla alueilla

Kaupunki
 
Kalle Koponen HS
Hartmann Abendstein toivoo johdonmukaisuutta katumyynnin määräyksiin. Hän aikoo lopettaa kastanjoiden myynnin Kolmen sepän patsaalla, jos myyntipaikat kilpailutetaan.
Hartmann Abendstein toivoo johdonmukaisuutta katumyynnin määräyksiin. Hän aikoo lopettaa kastanjoiden myynnin Kolmen sepän patsaalla, jos myyntipaikat kilpailutetaan. Kuva: Kalle Koponen HS

Helsinki esittää vihreää valoa liikkuville kioskeille. Polkupyörän selästä kahvia ei silti edelleenkään saa myydä.

Pyörien päällä kulkevia myyntikojuja saa nyt kokeilla luvallisesti, kun Helsingin rakennusvirasto julkisti uudet katukaupan ohjeet.

Keskustelun aloittanut Camionette-autolle lupia hakenut yrittäjä on luopunut autostaan, mutta muut voivat kokeilla kaupankäyntiä rajatuin ehdoin.

Ketterää kioskitoimintaa voi kokeilla erikseen määritetyillä lohkoilla Rautatientorilla, Narinkkatorilla, Mauno Koiviston aukiolla, Kansalaistorilla, Asema-aukiolla, Erottajalla, Kasarmitorilla ja Fredrikintorilla.

Keskustan ulkopuolella kuten Kalliossa ja Taka-Töölössä yrittäjät voisivat etsiä paikkansa itse.

Esitys ei silti tyydytä kaikkia yrittäjiä, sillä parissa vuodessa on syntynyt uusia toimintaideoita, joita ohjeet eivät tunnista.

"Tyypillisiä viranomaisesityksiä. Mikä idea on esimerkiksi rajata alueita liikkuvaksi tarkoitetulle toiminnalle", tuhahtaa kalliolaisen Kahvila Sävyn yrittäjä Mikko Sarén.

Hän on juuri myynyt pois kaasulla toimivan espressokeittimen, koska arvelee, ettei lupaa kahvilapyörälle heltiä ikinä. Uusissa ohjeissa liikkuva myynti sallitaan rekisteröidyille ajoneuvoille, jollaiseksi pyörä ei kelpaa. Pyörästä myyntiä säätelee elintarvikelainsäädäntö.

Myös Kaffecentralenin toimitusjohtaja John Söderlund kummeksuu viranomaisten kantoja. Kaffecentralen on käyttänyt kahvilapyöräänsä vain markkinoinnissa ja jakanut kahvia sen kyydistä ilmaiseksi.

Yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Nieminen (kok) lohduttaa, että muusta katukaupasta tehdään oma selvityksensä ensi vuonna. Yhteisiä pelisääntöjä yritetään silloin etsiä niin pyörillä kulkeville kauppiaille, työntökärryille kuin reppujuomakauppiaillekin.

"Ovathan nämä ohjeet askel oikeaan suuntaan, mutta viranomaisote näkyy liikaakin. Kiinteiden kioskien ohjeissa on tarkasti määritelty jopa kukkaruukun paikka", Nieminen sanoo.

Grillikioskien sopimukset loppuvat vuoden lopussa. Helsingin Grillikioskikauppiaat on jo kirjelmöinyt myyntipaikkojen kilpailuttamista vastaan.

Monet kioskit ovat perheyrityksiä, jotka omistavat oman kioskirakennuksensa. Pelkona on, että jos paikkaa menee alta, korvaukset jäävät saamatta.

Grillikauppiaat myös kritisoi kaupunkia siitä, ettei kioskijonon perille tunkevia luvattomia makkarakärryjä saada kuriin.

Katukaupan ohjeistus ei myöskään ulotu kausikioskeihin, vaikka niidenkin myyntipaikkojen vuokrista on väitelty julkisuudessa.

Kovaa maksukorotusta vastustanut kastanjakauppias Hartmann Abendstein hyväksyi viime syksynä uuden sopimuksen ja on taas palannut tutulle paikalleen Kolmen sepän patsaalle.

"Jos tätäkin aletaan kilpailuttaa ja hinta nousee kovasti, se on minun puolestani sitten siinä", Abendstein sanoo.

Marja Salomaa HS
Kluuvi

Korjaus 3.1.2014: Uutisessa kerrottiin aluksi, että Helsinki olisi tehnyt päätöksen liikkuvien kioskien sallimisesta. Kyse oli esityksestä, joka on edelleen valmistelussa. Uutiseen on tarkennettu, että polkupyörästä myyntiä säätelee elintarvikelainsäädäntö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat