Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhoissa lähiöissä voi tehdä asuntolöytöjä

Pajamäessä ja Oulunkylässä asunnot maksavat hurjasti vähemmän kuin viereisillä alueilla

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Pajamäen korkeissa kerrostaloissa on hissit. Ulla-Maija ja Kalervo Laiho kaipaisivat myös vanhojen lähiöiden matalampiin kerrostaloihin hissejä.
Pajamäen korkeissa kerrostaloissa on hissit. Ulla-Maija ja Kalervo Laiho kaipaisivat myös vanhojen lähiöiden matalampiin kerrostaloihin hissejä.
HS esittelee pääkaupunkiseudun paikkoja, joissa hinta-laatusuhde on vielä kohdallaan. Juttusarja alkaa.

Huippuun kohonneet asuntojen hinnat Helsingin keskustassa ja uusilla asuinalueilla kääntävät ostajien katseet vanhempiin lähiöihin.

Näin on käynyt myös Ulla-Maija ja Kalervo Laiholle. Pari on hakenut puolisen vuotta eläkeasuntoa ja havainnut suuria hintaeroja jopa naapurikaupunginosien välillä.

Laihot jalkautuivat HS:n kanssa aluksi Pajamäkeen, joka on kuin unohtunut Munkkivuoren katveeseen.

1950-luvun lopun talot polveilevat vaihtelevasti nurmen peittämillä kallioilla. Vanhojen puiden latvukset yltävät nelikerroksisten talojen harjakattoja korkeammalle.

"Yhtä miellyttävän tuntuinen ympäristö kuin Munkkivuoressa", arkkitehti Kalervo Laiho arvioi.

Silti Pajamäen asunnot maksavat keskimäärin yli 600 euroa neliöltä vähemmän kuin Munkkivuoressa. Samanikäisessä 60 neliön asunnossa hintaero noin 40 000 euroa.

Palvelut selittänevät hieman eroa. Munkkivuoressa on iso ostoskeskus, Pajamäessä yksi kauppa ja apteekki.

"Talin puisto ja siirtolapuutarha ovat yhtä lähellä. Kun kahden bussin päätepysäkki on keskellä aluetta, pääsee aina istumaan", Ulla-Maija Laiho havainnoi.

Laihot ovat asumisen asiantuntijoita. Molemmat työskentelivät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen edeltäjässä Asuntohallituksessa.

Kohtuuhintaisten alueiden etsimisen tunnistavat myös suuret kiinteistövälittäjät Huoneistokeskus ja Kiinteistömaailma sekä Helsingin lähiöprojektin johtaja Tero Santaoja.

Pitäjänmäkikin on selvästi Munkkivuorta edullisempi. Hinnat eroavat myös Pohjois-Haagan ja Maunulan kesken – mutta eivät ehkä enää tulevaisuudessa.

"Esikaupunkien hinta- ja laatusuhteet saattavat muuttua, kun kaupunki kohentaa ja uudistaa lähiöitään", sanoo Santaoja.

Hän nostaa esimerkiksi Maunulan, jonne on tulossa muun muassa uusi ostoskeskus ja kirjasto.

Myös Laajasalon hintojen Santaoja arvelee nousevan, sillä keskustaa uudistetaan.

Oulunkylä on Laihojen tutkimusmatkan seuraava etappi. Siellä hintataso on etelänaapuriin Käpylään verrattuna keskimäärin tuhat euroa alhaisempi neliötä kohden.

"Ympäristön tekevät kiinnostavaksi eri-ikäiset rakennukset, historialliset kerrostumat. Ja viihtyisät puistot", Kalervo Laiho kehuu.

1960-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa taloissa asuntojen pohjat ovat Laihojen mukaan usein järkeviä. Esimerkiksi makuuhuoneet ovat nykyistä tilavampia. Pulmana pariskunta pitää hissien puutetta nelikerroksisissakin taloissa.

"Kun vertaa näitä kulmia Käpylään, on mysteeri, miten suuri ristiriita saattaa syntyä asuinalueen todellisen käyttöarvon ja mielikuvien välillä", Ulla-Maija Laiho pohtii.

Pajamäkeläisen kerrostalon sisääntuloaula on komea.
Pajamäkeläisen kerrostalon sisääntuloaula on komea.

Laihot epäilevät, että vuosikymmeniä sitkeinä eläneet kielteiset mielikuvat nakertavat monien vanhojen lähiöiden arvostusta. Puskaradio toistaa viestiä, jota moni uskoo edes paikalla käymättä.

Pitäisi perustaa vastavirtaan-liike, joka päivittää esikaupunkien arvostuksen uudelleen, Laihot pohtivat.

Heillä on toinenkin ajatus: esimerkiksi Kuluttajatutkimuslaitos voisi laatia asunnon ostajille tietopaketin, joka auttaisi arvioimaan hinnan ja laadun suhdetta.

Rakentamisen normit ovat vaihdelleet eri aikoina, mutta harva maallikko tuntee niitä.

Marja Salmela HS
Pajamäki/Oulunkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat