Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK on jäämässä ilman jättihalliaan

Kaupunki
 

Tästä on kyse

 HS kertoi marraskuussa 2012, että HIFK haluaa uuden suurhallin Helsingin Mäntymäelle.

 Seuran tavoitteena oli, että hallin yhteyteen tulisi muun muassa asuntoja ja kauppa keskus.

 HIFK toivoi, että 400 miljoonaa euroa maksava areena olisi valmistunut vuonna 2016. Halli oli tarkoitus rakentaa yksityisellä rahalla.

Urheiluseura Helsingin IFK saa ylihuomenna Helsingin virkamiesjohdolta karvaan Nuutin päivän lahjan. HS:n tietojen mukaan apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän (sd) johtama työryhmä kertoo maanantaina HIFK:lle, että Helsingin virkamiesjohto vastustaa kiekkoseuran suurta monitoimihallihanketta Olympiastadionin läheisyyteen.

"Viesti on se, että jäähallihankkeeseen ei voi koplata asumista tai päivittäistavarakauppaa. Suomeksi sanottuna se HIFK:n ajama rahoitusmalli ei siis onnistu", Penttilä sanoi perjantaina HS:lle.

HIFK on valmistellut Helsinki Garden -nimistä monitoimiareenaa Mäntymäen kentälle Olympiastadionin ja Oopperatalon väliin jo useamman vuoden ajan. Seura on laittanut hankkeeseen jo ainakin miljoona euroa. Hallin rahoituksen kannalta keskeistä on ollut, että kokonaisuuteen kuuluisi jäähallin lisäksi kauppakeskus, hotelli, ravintoloita, kuntosaleja ja asumista.

Hannu Penttilä
Hannu Penttilä

"Yksi asia johtaa toiseen. Jos tekee jäätä, syntyy lämpöä. Sitä voi käyttää kylpylässä lämmittämässä vesiä ja saunoja", HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi sanoi viime helmikuussa.

Juuri nämä jäähallin oheistoiminnat saattavat nyt kuopata koko suunnitelman.

"Alue on kaupunkikuvallisesti Helsingin keskeisimpiä alueita. Nyt kun stadion peruskorjataan, alueen merkitys liikunnan kannalta kasvaa entisestään. Helsingin liikunnan ykköspaikkaa ei ole syytä alistaa asunnoille", Penttilä sanoo.

Hän on puhunut paljon Helsinkiä vaivaavasta asuntopulasta. Miksi Mäntymäelle ei voisi rakentaa asuntoja? "Siihen tuskin syntyisi kohtuuhintaisia asuntoja. Asiallisesti sanottuna alueen liikunnan ja tapahtumien tilatarpeet ovat mittavat."

Timo Everi kuuli hankkeen tyrmäyksestä perjantaina HS:ltä.

"Tämä on merkittävä tieto. On ilahduttavaa, että pitkän ajan jälkeen syntyy näkemys, että ollaan menossa johonkin suuntaan. Tilanne, jossa mitään ei tapahdu on kaikkein hankalin", Everi sanoo pitkän hiljaisuuden jälkeen.

Helsingin virkamiehet eivät sinänsä ole tyrmäämässä itse hallia. Se voitaisiin rakentaa riisuttuna versiona joko Mäntymäen kentälle tai nykyisen jäähallin viereiselle parkkipaikalle. Kolmas vaihtoehto on ehostaa jäähalli nykyaikaisempaan muotoon.

"Nykyistä jäähallia ei ole teknisesti vielä lähivuosina tarpeen uudistaa, mutta ymmärrämme kyllä, että se on kaupallisena tuotteena tällä hetkellä kehnohko", Penttilä sanoo.

Everin mukaan rahoituksen saaminen riisutulle versiolle olisi huomattavasti haastavampaa kuin nykyiselle suunnitelmalle. Hänen mukaansa koko nykyisen hankkeen rahoitus on jo kasassa, ja rahoittajat ovat "vakavaraisia suomalaisia tahoja". Everi epäilee nykyisen jäähallin suurremontin järkevyyttä, koska hallin toiminta olisi tauolla vuosia.

"Olemme edistäneet suunnitelmaa aikoinaan kaupunkisuunnitteluviraston kanssa, ja virasto on rohkaissut meitä muun muassa asuntojen rakentamiseen."

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) ei perjantaina halunnut ottaa virkamieslausuntoon kantaa, sillä hän ei ollut nähnyt työryhmän raporttia aiheesta.

Onko Helsingin näkemys se, etteivät Helsinkiä saa suunnitella muut kuin omat virkamiehet?

"Päinvastoin. Kannustan eri tahoja esittelemään hankkeitaan kaupungille. Tulevaisuudessa kaupunkitilan ideoinnista vastaavat entistä enemmän kansalaiset ja kaupunkiorganisaation ulkopuoliset eri toimijat."

Virkamiestyöryhmän näkemys ei ole lopullinen päätös asiaan, vaan jäähallin kohtalosta päättävät helsinkiläiset poliitikot. Kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn asia tulee keväällä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat