Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hälinä tuo kävijät Espoon kirjastoihin

Espoolainen kirjasto houkuttelee kävijöitä tarjoamalla touhua, tapahtumia ja Darth Vader -pukuja.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Mila Ekman ja Arun Sikha keinuvat Entressen lastenosastolla lähes sovussa. Keinuhevosen lisäksi kiinnostaa pehmustettu leikkihuone. Välillä lapset tutkivat kirjojakin.
Mila Ekman ja Arun Sikha keinuvat Entressen lastenosastolla lähes sovussa. Keinuhevosen lisäksi kiinnostaa pehmustettu leikkihuone. Välillä lapset tutkivat kirjojakin.

Entressen kirjastossa prinsessapukuiset Mila Ekman ja Anu-Leena Sikha sekä prinsessan veli Arun Sikha syövät nakkeja. Darth Vader- ja Peppi-puvut odottavat lastenosaston kaapissa lainaajia.

Kirjasto ei enää ole vain kirjojen pesä. Huutaminen, juokseminen ja eväiden syöminen on sallittu. Niin lapsille kuin aikuisillekin tarjotaan puuhaa: Bollywood-tanssia, kasvisruokakursseja, Lego-robottien ohjelmointia ja ties mitä. Vuodessa tapahtumia on Entressessä noin 400.

Kirjastot ovat murroksessa, mutta Espoo pärjää isoista kaupungeista parhaiten. Täällä kirjastokäyntien määrä suhteutettuna asukaslukuun kasvaa yhä, kun muualla kävijämäärät ovat laskussa. Entressellä menee erityisen lujaa: viime vuonna käyntejä tuli liki 30 prosenttia lisää.

Kasvua selittää osin kirjastojen paikka: Entressekin on ostoskeskuksessa ja auki pitkään. "Tämä todella on ihmisten olohuone", sanovat prinsessojen äidit Sirkka Ekman ja Bitja Sikha.

Koko pääkaupunkiseudulla lainausten määrä vähenee, etenkin musiikissa. Paperikirjojen suunta on sama mutta pudotus hitaampi.

Hankintamäärärahoissa muutos ei vielä näy. Pääkaupunkiseudulla määrärahat eivät ole olleetkaan suuria asukasta kohden koko Suomeen verrattuna, koska harvemmin tarvittuja teoksia ostetaan yhdessä koko alueelle yhteiseen varastoon. Esimerkiksi Espoo käyttää vuosittain hankintoihin vain viidestä kuuteen euroa asukasta kohden.

Kirjastojen kokonaismenot asukasta kohden ovat Espoossa kuitenkin poikkeuksellisen suuret, koska tilat ovat kalliita.

Tapahtumat sen sijaan eivät aina käy kukkarolle. Rajana on luovuus.

"Jos jollain on idea, sanomme usein 'miksi ei' ", lupaa informaatikko Jaakko Sannemann Entressestä. "Autamme ihmisiä laajentamaan maailmaansa, kokemaan, tekemään, koskettamaan." Sannemann vetää kirjastossa esimerkiksi älypuhelin- ja tablettiklinikkaa, jolta voi hakea apua oman laitteen käyttöön.

"Enää ei ajatella, että nuoret lainaavat sitten samalla kirjoja, kun on tekemistä. Kunhan he oppivat, että tämä on kaikkien paikka", sanoo kirjastonhoitaja Tiina Ollikainen. Nuortenosaston lisäksi kirjastoon on avattu hengailu- ja esiintymistila.

Espoo on edellä, muttei yksin. Helsingissä kirjastosta voi lainata niin ukulelen kuin luistimetkin ja tiloissa voi harrastaa myös aukioloaikojen ulkopuolella. Keskustakirjastosta on tulossa varsinainen huvittelukeskus.

Vantaalla käynnit vähenivät viime vuonna siksi, että Hakunilan kirjasto meni remonttiin ja Mikkolan kiinni.

Jääkö perinteinen lainaamo sirkushuvien jalkoihin? Ammattilaiset sanovat, että ei vielä.

Osaa hälinä häiritsee, vaikka Entressenkin katto on täynnä akustiikkalevyjä. Tietyt paikat pyritään yhä rauhoittamaan vaikka opiskeluun, musiikin äänittämiseen tai imettämiseen. Tärkeimmät tapahtumapaikat ovat silti keskellä kirjastoa.

"Joku voi vaikka kiinnostua nukketeatteriesityksestä, vaikka tulee katsomaan sitä vahingossa", sanoo Sannemann.

Myös työ kirjastossa muuttuu, kun tarvitaan nuoriso-ohjaajaa tai tapahtumatuottajaa perinteisen kirjastonhoitajan rinnalle.

"Musiikin ja lukemisen ammattilaisia tarvitaan silti. Osaamme suositella ja neuvoa, vaikka kirjat siirtyisivät verkkoon", sanoo kirjastonhoitaja Markku Lehikoinen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat