Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lobbaus ammattimaistuu

Vaikuttamiseen erikoistuneiden yritysten käyttö on yleistynyt viime vuosina Helsingissä

Kaupunki
 

Kun Helsingissä tehdään päätöksiä, yhä useammin mukana häärää lobbari. Yleensä kyseessä on yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen erikoistunut yritys, joka yrittää kääntää päätöksen asiakkaalleen edulliseksi.

Lobbaaminen on muuttunut viime vuosina ammattimaisemmaksi, selviää HS:n tekemästä selvityksestä.

Kaikkein aktiivisimpia edunvalvojia ovat kuitenkin kaupunginosayhdistykset.

Guggenheim-säätiön johtaja Richard Armstrong on antanut kasvot viime aikojen näkyvimmälle lobbaushankkeelle. Hänen johtamansa säätiö on ajanut omaa taidemuseotaan Etelärantaan jo vuosia. Armstrong on ollut jälleen Helsingissä muutaman päivän matkalla.

Myös Guggenheim-säätiö on palkannut lobbausfirman. Viime keväästä asti hanketta on auttanut myymään viestintätoimisto Miltton Networks.

Se kuvaa hyvin kehitystä, jolla asioita yritetään Helsingissä ajaa nykyisin läpi.

"Viimeisen kolmen vuoden aikana tällaisten ammattimaisten viestintätoimistojen käyttö on lisääntynyt. Enää lobbausta ei niin usein tee itse toimija", kertoo kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd).

Suurin kiinnostus vaikuttamiseen liittyy maankäyttöön ja julkisella rahalla tehtyihin hankintoihin. Penttilän johdolla päätetään esimerkiksi liikepaikkojen jakautumisesta. Niiden kohdalla sijainti on usein kullanarvoinen.

"Joskus olen joutunut kieltäytymään jostain tarjouksista", Penttilä sanoo.

Minkälaisia ne ovat olleet?

"Kiinteistönomistajien tarjoamista matkoista. Rakennusliikkeet ovat nykyään niin isoja toimijoita, että ne tajuavat oman vastuunsa ja sen, ettei näissä asioissa kannata joutua huonoon maineeseen."

Järjestelmällinen lobbaus, eli etujärjestöjen, yritysten ja kansalaisjärjestöjen vaikuttamispyrkimys päätöksentekoon, on Helsingissä vielä kuitenkin suhteellisen harvinaista.

Näin sanovat HS:n haastattelemat kaupunginjohtajat sekä kaupunginhallituksen, valtuuston ja suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat.

"Yhteydenpito poliitikkoihin esimerkiksi yritysten suunnalta on huomattavasti vähäisempää kuin voisi ajatella. Se johtunee siitä, että Helsingissä asioiden valmistelu on koettu niin virkamiesvetoiseksi", sanoo kaupunginhallitusta johtava Tatu Rauhamäki (kok).

Omaa tai asiakkaansa hanketta ajavien on mielekästä olla yhteydessä suoraan virkamiehiin.

Virkamiehet vastaavat pääosin asioiden valmistelusta. Pitämällä heihin yhteyttä voi ainakin teoreettisesti vaikuttaa päätettäväksi tuotaviin esityksiin.

"Ei lobbareita systemaattisesti ole valmistelussa mukana, mutta jos jokin järjestö tai yritys kuulee, että tietty asia on valmistelussa, niin kyllä he ovat aktiivisesti yhteydessä", valottaa sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok).

"On myös paljon asioita, joista kysyn toimijoilta, että mitä tämä teidän kannaltanne tarkoittaa."

Kaupunginosa- ja asukasyhdistykset ovat haastateltujen mukaan ylivoimaisesti aktiivisimpia edunvalvojajärjestöjä.

"Jos miettii vaikkapa maankäytön suunnittelua, niin selvästi keskeisimpiä lobbaustoimijoita ovat kaupunginosayhdistykset", sanoo kokoomuksen ryhmäjohtaja Lasse Männistö.

"Kun joku asia herättää paljon tunteita, niin silloin ihmiset ottavat valtuutettuihin yhteyttä", kertoo vihreiden ryhmänjohtaja Emma Kari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat