Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käpylän käärmetalo rapistui suojelua odotellessa – Helsingille jättilasku

Helsingin kaupungin vuokratalon korjaus maksaa lähes 3 000 euroa neliöltä

Kaupunki
 
Arvokas vuokratalo pääsi rapistumaan
Arvokas vuokratalo pääsi rapistumaan
Helsingin Käpylässä sijaitsevan pahoin rapistuneen Käärmetalon asukkaat toivovat, että vuosia odotettu peruskorjaus alkaisi pian. Talon parvekkeet ovat päässeet niin huonoon kuntoon, että ne pitää panna pian käyttökieltoon. Osassa asunnoista on sisäilma- ja kosteusongelmia, ja neljä 189 asunnosta on jo käyttökiellossa.

Ränsistyneille parvekkeille tuskin uskaltaa astua. Betoniseinämistä on lohjennut isoja palasia, ja metallituet ruostuvat.

Rappio leimaa Mäkelänkadun varrella kiemurtelevaa Käärmetaloa ja sen pihapiirissä olevaa Käpylinnaa Käpylässä.

Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiön (Heka) talossa ongelmat ovat piinanneet satoja asukkaita vuosia. Osassa 189 asunnosta ilmanvaihto ei pelaa, osassa kosteutta tihkuu rakenteista.

Käyttökieltoon on pantu jo neljä asuntoa.

Kaikesta voi päätellä, että loppuvuonna vihdoin käynnistyvän työmaan korjauskustannukset hipovat ennätyksiä. Helsingin asuntotuotantotoimiston ATT:n korjauspuolen projektipäällikön Erkki Mieskosen mukaan hintaa tulee lähes 3 000 euroa neliöltä, yhteensä 28 miljoonaa euroa.

1950-luvun alussa valmistuneen Käärmetalon korjauksesta aiheutuva jättilasku on syntynyt suojelua odotellessa.

Vuonna 2002 Helsingin valtuusto päätti säilyttää arkkitehti Yrjö Lindegrenin suunnittelemat rakennukset. Samaa ajoi myös kansainvälisen modernin arkkitehtuurin suojelujärjestö Docomomo.

Talolle ei saanut tehdä mitään ennen kuin valtuusto siunaisi asemakaavan tarkkoine määräyksineen.

Tutkimukset ja selvitykset veivät vuosia. Yksityiskohtia hioivat Museovirasto, kaupunginmuseo ja kaupunkisuunnitteluvirasto. Samalla kasvoi korjattavien asioiden lista.

Asukkaiden odotus on kuitenkin vihdoin päättymässä. Kaupunginhallitus saa asemakaavan eteensä huhtikuussa, ja ATT:n asiantuntijat pääsevät pian viimeistelemään korjaushanketta.

Tiukat suojelumääräykset velvoittavat säilyttämään paljon vanhaa, joten museoviranomaisilla on ollut tarkkoja vaatimuksia esimerkiksi keittiöiden suhteen.

Neljä vuotta Käärmetalossa asunutta Ulla-Maija Vikmania tämä ei haittaa.

"Täyspuiset keittiökaapit kunnostetaan." Vikman kertoo iloiten. "Ne ovat olleet 60 vuotta käytössä ja säilyneet hyvin."

Ikkunat vaihdetaan samannäköisiin mutta kolmilasisiin lämpö- ja äänieristyksen vuoksi. Ovet kunnostetaan. Hissiä taloon ei tule.

Maan suurimmalla vuokra-asuntoyhtiöllä on käynnissä useita suojeltujen talojen korjaushankkeita. Suurin urakka on meneillään Puu-Käpylässä, jota kunnostetaan kortteli korttelilta.

Pisimmällä ollaan Mäkelänkadun alkupäässä Vallilassa. Kaupungin ensimmäisen kivisen vuokratalon perusteellinen korjaus tulee maksamaan 2 800 euroa neliöltä. Vuokrat jäävät silti 10,56 euroon neliöltä.

"Täyskorjaus ei juuri nosta vuokraa, koska isot investoinnit tasataan yhtiön sisällä ja kaikkien vuokralaisten kesken", kertoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Heka käyttää korjaamiseen 50–100 miljoonaa euroa joka vuosi. Asuntoja sillä on 44 000.

Mutta kannattaako Helsingin omistaa suojeltuja vuokrataloja?

"Kaupunki haluaa pitää kaikki vuokratalonsa – ja hyvässä kunnossa. Yhtään huonokuntoistakaan ei myydä", tähdentää Hekan hallituksen puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

"Korjauskustannuksia pitää vain jumpata alemmaksi."

Voisi kuvitella, että korjausten odottelu olisi kiristänyt Käärmetalojen asukkaiden hermoja. Ulla-Maija Vikman on kuitenkin viihtynyt hyvin pulmista huolimatta.

Hän niin kuin muutkin monet asukkaat arvostavat ainutlaatuista arkkitehtuuria. Asunnot ulottuvat läpi talon. Valoa tulvii molemmista suunnista, ja tuntuu kuin tilaa olisi paljon enemmän kuin neliöitä.

"Joku aika sitten kattoterassilla saattoi pudistella mattoja ja katsella upeita maisemia", Vikman kertoo.

Nyt ovet on suljettu. Vesikatto on rapakunnossa.

Marja Salmela HS
Käpylä/Vallila

Sami Kero HS
1950-luvun alussa rakennettu Käärmetalo kiemurtelee Mäkelänkadun varrella Käpylässä.
1950-luvun alussa rakennettu Käärmetalo kiemurtelee Mäkelänkadun varrella Käpylässä.
Sirpa Räihä HS
Katolta valuva vesi jäytää Käärmetalon rappauksia. Suojaksi on isketty vanerilevyjä. Parvekkeiden metallituet ovat ruostuneet ja vääntyneet.
Katolta valuva vesi jäytää Käärmetalon rappauksia. Suojaksi on isketty vanerilevyjä. Parvekkeiden metallituet ovat ruostuneet ja vääntyneet.
Sirpa Räihä HS
Ulla-Maija Vikman on asunut Käärmetalossa neljä vuotta. Suojelumääräykset vaikuttavat siihen, miten taloa korjataan. Esimerkiksi vanhat täyspuiset kaapinovet kunnostetaan.
Ulla-Maija Vikman on asunut Käärmetalossa neljä vuotta. Suojelumääräykset vaikuttavat siihen, miten taloa korjataan. Esimerkiksi vanhat täyspuiset kaapinovet kunnostetaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat