Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

200 vuotta toteutumattomia suunnitelmia

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

1800-luvun alku Töölönlahdelta on leveä yhteys Hakaniemen suuntaan. Maisemaan kuuluu myös Kluuvinlahti, joka ulottuu nykyisen Aleksanterinkadun paikkeille. Uuden pääkaupungin asemakaavassa vuonna 1815 ehdotetaan kanavaa Töölönlahdelta Kluuvin läpi Kauppatorille. Se ei toteudu.

1862 Suomen ensimmäinen rautatie valmistuu. Se kulkee Helsingistä Hämeenlinnaan. Rata vedetään kaupunkiin Töölönlahden yli siltaa ja pengertä pitkin. Pikkuhiljaa penger levenee ja pitenee.

1918 Eliel Saarinen ja Bertel Jung ehdottavat Töölönlahden täyttämistä, jotta keskusta pääsisi laajenemaan. Täyttömaalle vedettäisiin Kuningasavenyy-niminen katu, joka johtaisi uudelle päärautatieasemalle Pasilaan.

1920–1930-luku Töölönlahtea ja Mannerheimintien vartta hahmottelee moni arkkitehti. Suunnitelmia yhdistää monumentaalinen henki, joka näkyy vuonna 1931 valmistuneessa Eduskuntatalossa.

1961 Alvar Aalto esittelee keskustasuunnitelmansa, jossa näkyy autoilun ihannointi. Rautatien varrella kulkee moottoriväylä, ja Terassitoriksi kutsutun kannen alle on piilotettu pysäköintilaitos. Töölönlahden länsirannalle Aalto piirtää kulttuurirakennuksia, joista hän itse pääsee toteuttamaan Finlandia-talon.

1986 Kampin ja Töölönlahden aatekilpailussa ei löydetä selvää voittajaa. Alkaa kuitenkin tapahtua: Kiasma valmistuu vuonna 1998, Sanomatalo vuonna 1999.

1993 Uusi oopperatalo valmistuu entisen sokeritehtaan tontille. Vuonna 1823 perustettu Töölön sokeritehdas saastutti lahden vettä pahasti.

2002 Viime vuosina rakentamista ohjannut Töölönlahden asemakaava hyväksytään. Musiikkitalo ja radanvarren korttelit ovat sittemmin toteutuneet, mutta lopullista päätöstä keskustakirjastosta ei ole tehty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat