Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseutu arvostaa varsin matalaa rakentamista

Metropolin tornitalohankkeista kolmannes tyssännyt

Kaupunki
 
Cino Zucchi Architetti - One Works - Buro Happold
Pasilansillan eteläpuolelle on suunniteltu tornitalojen rykelmää. Alueesta on luvassa ensi vuonna uusi kaupunkisuunnittelukilpailu, jossa kaupunki edellyttää sijoittajien mukanaoloa. Sillä pyritään takaamaan rakentamisen toteuttaminen vaiheittain.
Pasilansillan eteläpuolelle on suunniteltu tornitalojen rykelmää. Alueesta on luvassa ensi vuonna uusi kaupunkisuunnittelukilpailu, jossa kaupunki edellyttää sijoittajien mukanaoloa. Sillä pyritään takaamaan rakentamisen toteuttaminen vaiheittain.

Tornitalojen rakentaminen pääkaupunkiseudulle ei ole edennyt oletettuun tahtiin. Vuosia jatkunut talouden matalasuhdanne on saanut monet sijoittajat ja rakennuttajat varovaisiksi. Vastustajat ovat myös katsoneet, ettei korkea rakentaminen sovi varsinkaan Helsingin matalan rakentamisen perinteeseen.

Matalammiksi ovat viimeisimpinä joutuneet taipumaan suunnitelmat Espoon Westendin asuintorneista ja Jätkäsaaren tornihotellista.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta torppasi Westendin 12-kerroksiset talot viime viikolla. Se sallii alueella korkeintaan viisikerroksiset rakennukset.

Norjalaisen sijoittajan Arthur Buchardtin Jätkäsaareen suunnittelema 33-kerroksinen tornihotelli taas typistyy 16-kerroksiseksi. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti asiasta viime vuonna.

Muutama vuosi sitten julkisuuteen pullahteli useita korkeita tornihankkeita: Harry Harkimon 32-kerroksinen "Leijonatorni" Hartwall-areenan kupeeseen, Punavuoren länsireunalle suunniteltu 16-kerroksinen torni ja Vantaalla Aviapolikseen kaavaillut 17- ja 21-kerroksiset tornit.

Soittokierros kaupunkien kaavoittajille kertoo, ettei hankkeista ole kuulunut aikoihin mitään.

"Tornien aikaansaaminen on todella vaikeaa", sanoo projektipäällikkö Tuomas Hakala Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Hakala vastaa muun muassa Kalasataman alueen kaavoituksesta. Kalasataman keskukseen on suunniteltu kahdeksaa tornitaloa.

Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy
Westendin Marriott-hotellin havainnekuva.
Westendin Marriott-hotellin havainnekuva.

Korkeissa torneissa on hankala saada aikaan muunneltavia tiloja, joita nykyisiltä toimistorakennuksilta edellytetään.

"Torni ei ole tehokkain mahdollinen ratkaisu hotelliksi", Hakala sanoo.

Asumiskäyttöön tornien tekemistä jarruttaa kalleus.

"Tornitalon rakentamiskustannukset ovat suhteessa 15–20 prosenttia korkeammat kuin kuusikerroksisen lamellitalon", toteaa Etelä-Suomen asuntorakennuttamisen aluejohtaja Juhani Aspara Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Korkeammat rakennuskustannukset tarkoittavat korkeampaa hintaa, ja se vaatii ostajilta maksukykyä. Lamassa sitä on yhä harvemmalla.

Hakunilassa 14-kerroksiselle tornille on ollut paikka valmiina jo miltei 30 vuotta, mutta kukaan ei ole sitä innostunut rakentamaan.

Aivan täysin korkean rakentamisen hankkeet eivät kuitenkaan ole tyssänneet.

Esimerkiksi Skanska aikoo aloittaa kenties jo ensi vuoden puolella Telakkarannan asuintornitalojen rakentamisen Hietalahden kupeessa. Korkein rakennus olisi 12-kerroksinen.

"Se alue ei varmastikaan jää rakentamatta", korostaa kohteen hyvää sijaintia asemakaava-arkkitehti Annukka Lindroos.

Hän veti muutama vuosi sitten työryhmää, joka määritti Helsinkiin korkean rakentamisen periaatteet.

Periaatteiden mukaan Helsinginniemelle ei rakenneta merkittävästi nykyisistä rakennuksista poikkeavia rakennuksia.

Poikkeuksen muodostavat Länsisataman ja Kalasataman alueet. Nyt kaupunki aikoo yleiskaavoituksen yhteydessä tutkia, minne sisääntuloväylien ja liikenteen solmukohtien äärelle sekä kaupungin alakeskuksiin sopisivat korkeat rakennukset.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Hjallis Harkimo esitteli marraskuussa 2011 suunnitelmaansa rakentaa Hartwall Areenan kupeeseen nykyaikaisen viihde- ja asuinrakennuksen, josta tulisi samalla Suomen korkein talo.
Hjallis Harkimo esitteli marraskuussa 2011 suunnitelmaansa rakentaa Hartwall Areenan kupeeseen nykyaikaisen viihde- ja asuinrakennuksen, josta tulisi samalla Suomen korkein talo.

Espoon tekninen johtaja Olavi Louko komppaa Helsingin linjauksia: "Ainoat paikat, joissa todella korkea rakentaminen voisi kannattaa taloudellisesti, ovat hyvien yhteyksien, kuten rautateiden ja metroradan varrella."

Ainoastaan Tapiolasta hän pitäisi korkean rakentamisen poissa. Hän painottaa, että korkean rakentamisen hankkeet ovat kiinni ennen kaikkea suhdanteista.

"Grynderit vaativat, että 70–80 prosenttia tiloista on varattu ennen kuin ryhdytään rakentamaan."

"Emme myöskään oikein vielä kunnolla tiedä, mitä satametrisen tornin rakentaminen maksaa."

Helsingin kaupungin Tuomas Hakala kuitenkin uskoo, että "maltillinen" korkea asuinrakentaminen – 12–16-kerroksinen – kuitenkin menestyy lähivuosina.

Oikaisu: Telakkarannan asuintornitalojen korkein rakennus olisi 12-kerroksinen, ei 14-kerroksinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat