Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisjärjestön johtaja Kalle Könkkölä: Helsinki kyykyttää vammaisia

Vammaisaktiivi Kalle Könkkölä arvostelee Helsingin aikeita säästää jälleen vammaisten kulkemisesta

Kaupunki
 
Vammaisaktiivi antaa Helsingille arvosanan 7
Vammaisaktiivi antaa Helsingille arvosanan 7
Vammaisjärjestö Kynnys ry:n toiminnanjohtajan Kalle Könkkölän mukaan Helsingissä on menossa "vammaisten kyykytysohjelma". Siihen kuuluvat esimerkiksi kuljetuspalveluihin suunnitellut parin miljoonan euron säästöt. Könkkölän mukaan esteettömältä Helsingiltä puuttuu muutenkin viimeinen silaus. toimittaja: Päivi Punkka , kuvaus & editointi: Markus Jokela

"Helsingissä on menossa vammaisten kyykyttämisohjelma", sanoo vammaisjärjestö Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä.

Könkkölä viittaa Helsingin kaupungin aikomuksiin karsia osaa kuljetuspalvelumatkoista ja korottaa omavastuita.

Kuka

Kalle Könkkölä

 Syntyi 1950 Helsingissä.

 Koulutukseltaan luonnontieteiden kandidaatti.

 Entinen vihreiden kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.

 Työskentelee vammaisjärjestö Kynnys ry:n toiminnanjohtajana.

 Nauttii matkustelusta mutta viihtyy parhaiten mökillä Mäntyharjulla.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee vammaisten liikkumiseen liittyviä parin miljoonan euron säästöjä tänään tiistaina.

Perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikkö Pia Sutinen totesi HS:ssa viikko sitten, että verrattuna muihin pääkaupunkiseudun kuntiin Helsingissä on edelleen hyvät vammaispalvelut suunniteltujen karsimisten jälkeenkin.

Vammaiset ovat vasta tottumassa edelliseen säästöön. Huhtikuun alussa vammaisilta poistui oikeus maksuttomaan HSL:n matkakorttiin. Tällä haettiin miljoonan euron säästöä.

"On järjetöntä, että säästetään matkakorteista, ja osa näistä matkoista tehdään jatkossa kuljetuspalvelun taksimatkoina", Könkkölä laskee.

Hän ynnäilee, että aina kun vaikeasti vammainen valitsee invataksin sijaan julkisen kulkuneuvon, säästetään 50 euroa. Tavallisen taksin kohdalla säästö on keskimäärin 25 euroa.

Kuljetuspalvelut mahdollistavat vammaisille noin neljä matkaa viikossa. Matkoista maksetaan omavastuuta HSL:n kuukausikortin verran tai 2,50 euroa matkalta. Nyt moni vammainen maksaa matkakortin ikään kuin kahteen kertaan: kuljetuspalvelumatkojen omavastuussa ja varsinaisena matkakorttina.

"Esimerkiksi kansaneläkettä saavalle nämä ovat isoja rahoja."

Kun ihmiset pääsevät liikkumaan, he pysyvät virkeämpinä ja voivat paremmin, Könkkölä sanoo.

Helsinki on perustellut suunniteltuja säästöjä määrärahojen niukkuudella. Könkkölän mukaan taloudellisesti tiukkojen aikojen varjolla on liian helppo säästää vammaispalveluista. Joissain keskusteluissa on Könkkölän mukaan jopa vammaisia syyllistävä sävy.

"Annetaan ymmärtää, että vammaisten kuljetuspalvelut ovat liian kalliita, että avustajat maksavat liikaa ja että asuntoihin menee liikaa rahaa."

Könkkölä on lapsesta asti liikkunut Helsingin kaduilla pyörätuolilla. Tuolloin katujenkin ylittäminen oli vaikeaa kiveysten takia. Ensimmäinen pyörätuolille sopiva bussi tuli liikenteeseen 1990-luvun alussa.

Sen jälkeen Helsingissä on tehty paljon.

Uusien tilojen suunnittelussa, esimerkiksi Kampin keskuksessa, esteettöömyys on huomioitu.

Monesta paikasta kuitenkin puuttuu viimeinen silaus.

"Musiikkitaloon pääsee hyvin, mutta invapaikoilta ei näe mitään, koska edessä on kaide."

Viimeistä silausta tarvittaisiin myös esimerkiksi Aleksanterinkadun, Kauppatorin ja Tehtaankadun raitiovaunupysäkeillä.

Vanhojen rakennusten kaupungissa moni ystävä tai sukulainen asuu talossa, johon vammainen ei yksinkertaisesti pääse, kun hissiä ei ole.

Kalle Könkkölä on maailmanmatkaaja, joka on vieraillut noin 60 maassa. Yhtenä harrastuksena on vieraiden kaupunkien joukkoliikenteen testaaminen. Suosikkeja ovat Bremen ja New York, joissa pyörätuolin kanssa kulkee vaivattomasti.

"Helsinki on esteettömyydessä globaalisti hyvää keskitasoa, mutta Suomen kaupungeista kärkipäässä."

Markus Jokela HS
Kalle Könkkölän mukaan esimerkiksi Aleksanterinkadulta ei pääse sähköpyörätuolilla raitiovaunun kyytiin. Pysäkki on kymmenen senttiä liian matala. Helsinkiläiset tarjoavat hänen mukaansa kuitenkin usein apua.
Kalle Könkkölän mukaan esimerkiksi Aleksanterinkadulta ei pääse sähköpyörätuolilla raitiovaunun kyytiin. Pysäkki on kymmenen senttiä liian matala. Helsinkiläiset tarjoavat hänen mukaansa kuitenkin usein apua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat