Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiset: Älkää koskeko Stadin keuhkoihin – Keskuspuistoon

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Maunulassa vietettiin perjantaina uuden luontopolun avajaisia Keskuspuiston satavuotisjuhlien kunniaksi.
Maunulassa vietettiin perjantaina uuden luontopolun avajaisia Keskuspuiston satavuotisjuhlien kunniaksi. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Näpit irti meidän Keskuspuistostamme. Keskuspuisto pitää säilyttää kaupunkilaisten henkireikänä, luontokontaktina, voimapaikkana, viherkäytävänä, keitaana, asfalttiviidakon keuhkoina. Älkää ankeuttako, älkää kehittäkö liikaa, antakaa olla kuten nyt.

Siinä tiivistetysti helsinkiläisten mielipide kaupungin laajimmasta viheralueesta.

Fakta

Keskuspuistoon sähköjuna ja japanilainen teehuone

 Uusia kahviloita esimerkiksi Laaksoon

 Lisää penkkejä ja voimisteluvälineitä

 Japanilainen teehuone ja puutarha

 Leikkipaikkoja lapsille

 Piknikpaikkoja

 Isompia roskakoreja

 Ohjattuja retkiä tyyliin lintu- tai sieniretki

 Luonnosta kertovia infotauluja

 Eläinten hautausmaalle uusi aita

 Koriskenttä, pingispöytä

 Enemmän jaloja lehtipuita

 Töölönlahdelle vain kukkivia puita: kirsikkaa, tuomea, pihlajaa, omenapuita

 Kehä tunneliin puiston kohdalla, päärautatieaseman raiteiden ylle viherkatto

 Sähköjuna, jotta turistit ja liikuntavammaisetkin pääsevät luontoon

 Paremmat joukkoliikenneyhteydet ulkoilureittien alkuun

HS kysyi Keskuspuiston satavuotisjuhlien kunniaksi lukijoilta, mitä Keskuspuistolle pitäisi tehdä. Vastauksia tuli yhteensä 185. Valtava enemmistö piti tärkeimpänä puiston säilyttämistä vähintään nykyisen laajuisena.

"Ei mitään sirkushuveja ja rakennelmia joka kulmalle. Annetaan sen olla rehottava metsä, jonka läpi kulkee hyvässä kunnossa pidettyjä teitä ja polkuja", sanoi esimerkiksi Teresa, joka juoksee ja pyöräilee puistossa. Teresan kanssa samaa mieltä oli enemmistö vastaajista: metsä on tärkein.

Kolmisenkymmentä vastaajaa toivoi metsän tilalle selvästi hoidetumpaa puistoa ainakin lähelle asutusta. Alle kymmenen vastaajaa mietti rakentamista edes puiston reunoille. Tätä perusteltiin esimerkiksi sillä, että useampi pääsisi nauttimaan puistosta, jos sen laidoille rakennettaisiin tiiviisti korkeita taloja.

Täysin samoilla linjoilla on Helsingin kaupungin syksyllä julkaistava tutkimus puiston käytöstä. Kaupungin laajassa kävijäkyselyssäkin liki 80 prosenttia kannatti hoidettua metsämaisemaa. Kyselyä on tarkoitus käyttää pohjana puiston luonnonhoidon yleissuunnitelmalle seuraavalla kymmenvuotiskaudella.

HS:n oma kysely tehtiin netissä. Otos on sikäli vino, että vastanneista suurin osa pitää puistoa erittäin tärkeänä ja liikkuu siellä paljon. Ehdottomasti tärkein syy tähän oli luonnon rauha. Kuitenkin vain harva piti tätä vastakohtana puiston tarjoamille liikunta- ja harrastusmahdollisuuksille. Liikuntaväylät haluttiin yleensä pitää kunnossa.

"Alueen tulee houkutella urbaanissa ympäristössä eläviä – varsinkin lapsia ja nuoria – liikkumaan ja kuntoilemaan luonnossa", selventää esimerkiksi Lauri Salmi, joka lenkkeilee, pyöräilee ja käy puistossa luontoretkillä lasten kanssa.

Yleisin parannusehdotus liittyi opasteisiin: osa koki, että kokenutkin liikkuja eksyy Keskuspuistossa. Selviä valmiita retkeilyreittejä kaivattiin. Osa ajatteli myös, että nimenomaan tietämättömyys aiheuttaa joskus kiistaa puiston eri käyttäjäryhmien välillä.

"Meitä ei lopulta kuitenkaan ole niin paljoa, etteivätkö kaikki mahtuisi puistoon harrastamaan. Kulutukselle alttiille alueille voisi harkita trail patrol -tyyppistä toimintaa, jolla polkujen kunnosta pidetään huolta", ehdotti esimerkiksi Julius. Itse hän pyöräilee maastossa, kävelee, lenkkeilee ja hiihtää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat