Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on tyly kävelijöille

Kaupunki suunnittelee uusiksi kävelykeskustaansa. Rautatieaseman ympäristö ja Erottajan mäki ovat parannuslistalla.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Anne Karppinen (istumassa), Risto Rautava, Heikki A. Loikkanen ja Kasperi Saari testasivat Kaivokatua. "Jos tähän asettaa 20 pöytää ja kadun varteen suojaavan sermin, tämä on mukava paikka", Loikkanen sanoo.
Anne Karppinen (istumassa), Risto Rautava, Heikki A. Loikkanen ja Kasperi Saari testasivat Kaivokatua. "Jos tähän asettaa 20 pöytää ja kadun varteen suojaavan sermin, tämä on mukava paikka", Loikkanen sanoo.

Emeritusprofessori Heikki A. Loikkasen vasen käsi heilahtaa ohikulkevan miehen rintakehään. Katuväkivallasta ei ole kyse, vahingosta selvitään anteeksipyynnöllä.

Loikkasen viittilöinti kertoo hänen ja kolmen muun Helsingin Sanomien kutsuman vieraan innosta. Nelikko seisoo Mannerheimintien jalkakäytävällä ja puhuu Helsingin keskustan kehittämisestä. Alkamassa on pieni kaupunkikierros.

"Tuonnepäin kohti Uudenmaankatua olisi luontevaa päästä paremmin", Loikkanen sanoo.

Erottajan aukio on menossa remonttiin lähivuosina, mutta kohti eteläisiä kaupunginosia johtava mäki on meluinen ja autojen hallitsema.

Myös Royal-ravintoloiden ja ketjun hotellien omistaja Kasperi Saari luottaa Esplanadin eteläpuolisiin kortteleihin.

"Parin korttelin alueella oli vuonna 2000 viisi kuusi ravintolaa. Nyt siellä on 17", Saari sanoo.

Hänen hotellejaan on tulossa Pienelle Roobertinkadulle ja Fabianinkadulle.

Erottajan mäki on yksi kehitettävistä kohteista.
Erottajan mäki on yksi kehitettävistä kohteista.

Ydinkeskustan naapurissa olevat kauppakadut ovatkin pääosassa, kun Helsinki alkaa tehdä uutta suunnitelmaa kävelykeskustasta.

Tarkoituksena on parantaa esimerkiksi Erottajankadun, Fredrikinkadun ja Liisankadun viihtyisyyttä. Töölön suuntaan ja Hakaniemeen halutaan tehdä mukava kävely-yhteys. Autoja ei kuitenkaan olla häätämässä näiltä reiteiltä.

"Myös pääsyä rannoille halutaan parantaa", sanoo arkkitehti Anne Karppinen kaupunkisuunnitteluviraston keskustaprojektista.

Tänä syksynä virasto tutkii kävelyä keskustan alueella.

Jalankulkijoiden olosuhteet nousivat esille talvella, kun valtuutettu Hannu Oskala (vihr) teki aloitteen Mannerheimintien itäpuolen muuttamisesta kävelykaduksi.

"Lautakunnassa meitä on häirinnyt, että muutoksia tehdään pätkittäin. Pitäisi olla paketti, kokonaissuunnitelma", sanoo kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Näyttääkin siltä, että idea kävelykadusta jää odottamaan Karppisen ja hänen kollegoidensa valmistelemaa periaatesuunnitelmaa.

Kierros jatkuu Keskuskadulle, jossa työmiehet viimeistelevät uutta kiveystä. Aikataulultaan monesti venynyt remontti on vihdoin loppusuoralla.

Keskuskatu valmistuu viimeisenä niistä kävelykaduista, jotka mainitaan edellisessä, vuonna 1988 tehdyssä keskustasuunnitelmassa.

Maan alle on tehty huoltotunneli ja pysäköintitilaa, mutta keskustatunneli on jäissä.

Muutenkin kantakaupunki on muuttunut.

"Satama-alueet, keskusta-asumisen suosion kasvu ja Kampin keskuksen valmistuminen", Karppinen listaa muutoksia.

Urbaani kulttuuri ja keskustamainen alue laajentuvat. Loikkanen kertoo tutkimusmatkastaan Kallioon, jossa hän joi olutta Vaasankadulla kello kahteen yöllä.

"Mitä setä täällä tekee", olivat nuoret kysyneet.

Kalliossa ja muualla kantakaupungissa on kalliita neliötä. Juuri siksi alueelle pitäisi Loikkasen mielestä rakentaa lisää. Silloin saavutetaan tiiviin kaupungin hyödyt.

"Missä hinnat ovat korkealla, sinne täytyy saada lisää tarjontaa. Halvoille paikoille rakentaminen on täysin väärin."

Loikkanen ja Saari kannustavat Helsinkiä kokeilemaan erilaista elävöittämistä ja esimerkiksi katujen sulkemista autoilta kesäaikaan.

Saari maalailee tulevaisuutta, jossa Merisatamassa ja Kaivopuistossa on kesäisin pop up -ravintoloita vieri vieressä.

Saavutaan keskustan kenties tylyimpään ympäristöön, Kaivokadulle. Ohi jylisee liikennettä – kuorma-autoja ja kaivinkonekin.

"Milloin rautatieaseman ympäristö ratkaistaan?" ihmettelee Saari. "Se on hukkaan heitetty alue."

Uudessa kävelykeskustasuunnitelmassakin pohditaan aseman seutua. "Mittakaavaa pienentämällä ja valaistusta parantamalla voisi saada aikaan paljon", Karppinen sanoo.

Kadusta törröttävät korkeat valaisinpylväät ovat sellaisia, joita näkee lähinnä teollisuusalueilla. Jokin on silti muuttunut 1960- ja 70-lukujen jälkeen: nyt Kaivokadun yli pääsee suojatietä pitkin. Aiemmin oli pakko kulkea asematunnelin kautta.

Korjaus: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että aloitteen Mannerheimintien itäpuolen muuttamisesta kävelykaduksi olisi tehnyt Erkki Perälä (vihr). Aloitteen tekijä oli kuitenkin Hannu Oskala (vihr).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat