Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätkäsaaren uudenlainen kortteli kerää sukupolvet yhteen

Jätkäsaaren uuden korttelin asukkaat tapaavat sisälenkkipolulla

Kaupunki
 
Kari Pullinen
S-Asuntojen Kimmo Rönkä (vas.), Asuntosäätiön Esa Kankainen ja Hoasin Matti Tarhio kehittävät Jätkäsaareen yhteisöllistä korttelia.
S-Asuntojen Kimmo Rönkä (vas.), Asuntosäätiön Esa Kankainen ja Hoasin Matti Tarhio kehittävät Jätkäsaareen yhteisöllistä korttelia.

Urbaani kylä. Sellainen on nousemassa Jätkäsaaren keskustaan Helsingissä.

Kolmen eri rakennuttajan johdolla tehdään korttelia, johon mahtuu monta sukupolvea. Kaupunkikylään tulee asuntoja 450 eri-ikäiselle asukkaalle.

S-Asunnot tarjoaa vuokra-asuntoja pääasiassa senioreille sekä vaikeasti liikkuville, Asuntosäätiö eri kokoisille perheille ja Hoas suomalaisille ja ulkomaalaisille opiskelijoille.

Pitkään kehitellyn hankkeen rakennustyöt alkavat syksyllä.

Kolmen kerrostalon urakassa on paljon ainutlaatuista.

S-Asuntojen talon pohjakerrokseen tulee peräti 280 yhteistä neliötä korttelin asukkaille.

Koko porukan käyttöön tulee pesula vaatteiden korjauspisteineen, veistotila, kuntosali, äänieristetty soittohuone, asukastila, keittiö ja monitoimitiloja.

"Katutasossa oleviin tiloihin näkee pihalta ja kadulta niin, että väki poikkeaa katsomaan, mitähän jännää nyt on meneillään – sillä lailla Berliini-tyyppisesti", kuvaa S-Asuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä.

Kerrostalojen sisällä kulkee kävelyreitti, jolle pääsevät vain asukkaat. Se tarjoaa lapsista ikä-ihmisiin mahdollisuuden kohdata, kuntoilla ja venytellä.

"Huonolla säällä reitti on kuin sisäinen pururata", sanoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Sisäpihalle asukkaat voivat viritellä omien toiveidensa mukaan korttelipuutarhan ja yhteisviljelmiä.

"Joku tosi ikäihminen voi nauttia vain katselemisesta, toinen voi vähän tehdäkin jotain. Kaikkihan tähtää siihen, että porukka tulee ulos asunnoista," Rönkä kuvaa. "Näin torjutaan yksinäisyyttä!"

Hoas puolestaan haluaa houkutella ulkomaalaisia mukaan korttelin elämään.

"He tuovat varmasti positiivista virtaa", Tarhio uskoo.

Asukkaat itse voivat kehitellä harrastuspiirejä ja kutsua esiintymään, keitä tahtovat. Rönkä kertoo, että tiloissa voidaan järjestää erilaista tekemistä, vaikkapa luentoja terveysasioista.

Asukkaat saavat parin viikon tapahtumien listan etukäteen.

Yhteistiloissa työskentelee myös korttelivalmentaja.

Valmentaja auttaa asukkaita, kannustaa yhteiseen toimintaan ja puuttuu, jos tulee ongelmia.

Kumppanusten korttelissa on uutta sekin, että arkkitehdit Mari Matomäki ja Ilona Karjalainen tulivat jo alkuvaiheessa mukaan hahmottelemaan urbaania kylää. He ovat myös suunnitelleet kaikki rakennukset.

Vammaisille ei tule erillistä ryhmäkotia tai osastoa S-Asuntojen taloon, vaan 15 tuettua asuntoa ripotellaan eri puolille. Näin hävitetään laitoksen tuntua.

Asuntosäätiön hitas-asunnot arvotaan, niinpä asukkaiksi voi tulla sinkkuja, pariskuntia ja perheitä.

"Meidän tavoite on tarjota asunnon ostajille monipuolinen asuinympäristö. Jokainen voi oman halunsa mukaan olla aktiivinen tai rauhassa kotonaan. Ketään ei pakoteta harrastuksiin", muistuttaa Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.

Marja Salmela HS
Länsisatama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat