Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki teki Töölönlahden puistosta halpaversion – rakentaminen alkaisi jo tänä vuonna

Kaupunki
 
Tapio Pellinen
Benjamin Suomela HS
Töölönlahden uuden puiston halvempi suunnitelma menee maanantaina päätettäväksi.
Töölönlahden uuden puiston halvempi suunnitelma menee maanantaina päätettäväksi. Kuva: Benjamin Suomela HS

66 miljoonan euron hintalappu Töölönlahden puistolle oli Helsingin päättäjille liikaa. Uusi, väliaikaiseksi tarkoitettu puistosuunnitelma maksaisi vain 5,8 miljoonaa euroa. Suunnitelma esitellään kaupunginhallitukselle tänään maanantaina.

Yksi suurimmista syistä alkuperäisen suunnitelman kalleuteen oli maan muokkaamisen määrä. Lampien, kanavien ja uusien pinnanmuotojen tekeminen maksaa paljon, joten nyt niistä on luovuttu. Lisäksi säästösyistä käytetään mahdollisimman yksinkertaisia valaisimia.

"Rakennusvirasto on tehnyt nopeasti hyvän suunnitelman niissä rajoissa, mitkä meillä nyt on käytettävissä", kehuu Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr).

Uudessa suunnitelmassa tavoitteena on lähinnä alueen siistiminen sekä kulkuväylien ja viheralueiden rakentaminen, kunnes alkuperäistä suunnitelmaa jonain päivänä päästään toteuttamaan.

Puistoon on varattu paljon tilaa tapahtumien järjestämiselle, ja puiston eteläosaan tulee sitä varten vesi- ja sähköpisteitä.

Osa puiston maaperästä on pilaantunutta, ja sitä joudutaan poistamaan. Kun Kluuvinlahtea täytettiin 1800-luvulla, tulevan puiston alueen täyttämiseen käytettiin sekalaisen maa-aineksen lisäksi jätteitä. 1900-luvulla VR korjasi kalustoaan alueella, ja se on saattanut jättää lisää haitallisia aineita maahan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö pitää karsittua väliaikaissuunnitelmaa ainoana mahdollisena ratkaisuna.

"Tässä taloudellisessa tilanteessa ei olisi ollut järkeä käyttää kymmeniä miljoonia euroja veronmaksajien rahoja alkuperäiseen, epärealistiseen suunnitelmaan", Männistö sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Hän toivoo, että puiston kehittämiseen löytyisi jatkossa yksityistä rahaa. Mainostoimisto N2 ehdotti keväällä kunnostavansa lahden ja sen rannat, jos se saisi vastineeksi hotellitontin Helsinginkadun ja rautatien kulmauksesta. Ehdotukseen ei silloin tartuttu, mutta sitä saatetaan harkita uudestaan syksyllä.

Myös kaupunginhallituksen jäsen Hannu Oskala (vihr) peräänkuuluttaa ulkopuolisten tahojen kehitysideoita.

"Hienoa, että muualtakin kuin kaupungin suunnitteluvirastosta löytyy ideoita", Oskala toteaa.

Hän kiittelee väliaikaista puistosuunnitelmaa hintalappuunsa nähden hienoksi.

"Maailmalla on useita väliaikaisia eiffelintorneja, mutta aika näyttää, jääkö tämä suunnitelma todellakin väliaikaiseksi. Tärkeintä on, että nyt säästyy miljoonia euroja vaikkapa homekoulujen remontteihin", Oskala sanoo.

Sdp:n ryhmäjohtaja Osku Pajamäki suhtautuu karsittuun suunnitelmaan myönteisesti, mutta pitää sitä tylsänä.

"Sitä ei voi sanoa mielikuvituksen mestariteokseksi. On hyvä, että kustannuksia on järkevöitetty. Puisto on kuitenkin niin keskeisellä paikalla valtakunnallisestikin, että tämän suunnitelman on oltava väliaikainen", Pajamäki sanoo. Hän toivoo, että alkuperäiseen suunnitelmaan palataan vielä.

"Turha puhua kaupungin investointikatosta, sillä rahaa kyllä näyttää riittävän erilaisiin kulttuurihankkeisiin", Pajamäki toteaa.

Mikäli väliaikainen suunnitelma hyväksytään, työt voidaan apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan aloittaa heti. Ensimmäiset työvaiheet ovat maaston kartoittaminen ja ympäröivien rakennustyömaiden jälkien siivoaminen. "Nyt alue on jättömaan näköinen", Sauri sanoo.

Puisto on esityksen mukaan valmis vuonna 2015. Aluetta päästään muovaamaan kunnianhimoisempaan kuosiin aikaisintaan vuonna 2023, kun investointikatto poistuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat