Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajilla saattaa olla jopa 17 käyntiä päivässä

Vanhuksia hoidetaan kotonaan vartin pikavisiiteillä

Lähes puolet Helsingin kotihoidon käynneistä kestää alle 16 minuuttia. Hoitajilla saattaa olla jopa 17 käyntiä päivässä. Osa vanhuksista ei pääse ylös vuoteesta ilman apua.

Kaupunki
 
laura oja hs
76-vuotias Anneli Saurén tuli kotihoidon asiakkaaksi viime syksynä sairauskohtauksen ja sairaalajakson jälkeen. Tulevaisuus yksin ja huonokuntoisena kotona pelottaa. "Siinä pitää olla puoliksi tajuton, jotta kestää panikoimatta", Saurén sanoo.
76-vuotias Anneli Saurén tuli kotihoidon asiakkaaksi viime syksynä sairauskohtauksen ja sairaalajakson jälkeen. Tulevaisuus yksin ja huonokuntoisena kotona pelottaa. "Siinä pitää olla puoliksi tajuton, jotta kestää panikoimatta", Saurén sanoo.
Teesit kotihoitoon

Vanhuksen toiveita on kuunneltava

THL:n tutkimusprofessorin Harriet Finne-Soverin mukaan vanhukset voivat asua loppuun asti kotonaan, jos palvelut järjestetään järkevästi.

 Ihmiseltä pitää kysyä, mitä tämä haluaa ja tarvitsee.

 Laitoshoidon purusta saatavia rahoja laitettava kotihoitoon.

 Teknologiaa hyödynnettävä esimerkiksi turvapalveluissa

 Omaishoitajien tarpeet ja jaksaminen on huomioitava.

 Hoidon lisäksi vanhukset tarvitsevat seuraa ja kotiapua.

Suomalaiskodeissa on vanhuksia, jotka ovat yksin kotonaan 22 tuntia vuorokaudessa.

Lopun ajan täyttävät kotihoidon käynnit. Monen vanhuksen ovi käy vain, kun hoitaja saapuu.

Viime kesänä voimaan tulleen vanhuspalvelulain tavoite on, että laitoshoitoa puretaan ja yhä useampi vanhus asuu kotona elämänsä loppuun saakka.

Helsingissä asuu jo nyt paljon vanhuksia, jotka eivät enää pärjäisi kotona, sanoo ammattiliitto Superin paikallisjärjestön puheenjohtaja Hannele Hyvönen.

Osa asiakkaista ei kykene nousemaan vuoteesta tai istumaan pyörätuolissa. Silloin aika kuluu vuoteessa, oli sitten yö tai päivä.

"Se on järkyttävää, se ei ole ihmisarvoista elämää", pitkään Helsingin kotihoidossa työskennellyt hoitaja sanoo.

"Ideaali on, että saa olla kotona ja kaikki palvelut tuotetaan kotiin. Se ei vain onnistu kaikkien kohdalla. Meillä on vanhuksia, jotka oikeasti tarvitsevat sen laitospaikan", Hyvönen sanoo.

Helsingin kotihoito vierailee kuukausittain yli 8 000 kodissa.

Aikaa seuranpitoon ei kotihoidolla ole. Helsingissä käynneistä 40 prosenttia kestää alle 16 minuuttia ja 39 prosenttia 16–30 minuuttia. Espoossa alle vartin käyntejä on kolmannes.

"Siellä tehdään välttämättömin. Kaikki ylimääräinen jää tekemättä tai tehdään ylitöinä", Hannele Hyvönen sanoo.

Moni vanhus esimerkiksi pääsee suihkuun kerran viikossa.

Huonokuntoisimpien vanhusten luona hoitaja käy nelisen kertaa päivässä. Käyntien aikana autetaan pukeutumaan, käymään vessassa ja tarkistetaan lääkitys. Päivän viimeisellä käynnillä hoidetaan iltatoimet ja autetaan takaisin vuoteeseen. Koska hoitajan täytyy ehtiä moneen kotiin, ensimmäiset laitetaan yöpuulle jo kello 18.

"Tuntuu, että kunnallisen laitospaikan saa vain, jos on puolikuollut", Rastilassa asuva Anneli Saurén, 76, sanoo.

Hänen luonaan hoitaja käy kerran viikossa auttamassa suihkuun ja mittaamassa verenpaineen. Kotihoidon asiakkaaksi rouva tuli viime syksynä. Tytär ja miniä löysivät hänet kylpyhuoneen lattialta, missä hän oli maannut kaksi päivää, ilmeisesti tajuttomana. Hänellä oli keuhkokuume, verenmyrkytys ja rytinässä oli murtunut kylkiluu.

"Kuukauden sairaalajakson jälkeen olin varma siitä, että haluan asumaan laitokseen. En olisi uskaltanut olla kotona."

Hän on tyytyväinen kotihoitoon nyt, mutta ajatus tulevaisuudesta vanhana ja huonokuntoisena yksin kotona pelottaa.

"Siinä pitää olla puoliksi tajuton, jotta kestää panikoimatta."

Saurénilla on apunaan keski-ikäiset lapset ja näiden puolisot. Kaikilla vanhuksilla ei ole lähipiiriä, johon turvautua.

"On paljon yksinasuvia, joilla ei ole turvaverkkoa eli lähiomaisia. He ovat täysin kotihoidon hoidettavina", Hyvönen sanoo.

Vanhuspalvelulain ja kuntien tiukan taloustilanteen myötä kotihoitoa odottavat kovat paineet.

"Asiakasmäärän kasvuun nähden henkilöstömäärä ei ole riittävä suurimmalla osalla Helsingin alueista", Hyvönen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Helsingissä henkilökunta on kuormittunutta. Etelä-Helsingissä asuu varakkaampaa väkeä, joka ostaa palveluita myös yksityisiltä, HS:n haastattelema työntekijä sanoo.

Viime vuonna säännöllistä kotihoitoa sai Helsingissä 23 prosenttia 85 vuotta täyttäneistä. Suurista kaupungeista esimerkiksi Oulussa ja Turussa osuus on yli 27. Espoossa vastaava luku oli 17, Vantaalla 15.

Helsingin ikääntyneiden palveluista vastaava osastopäällikkö Juha Jolkkonen myöntää, että työn kuormittavuudesta käydään kotihoidon työntekijöiden kanssa keskustelua. Nyt pohditaan, mihin keskitytään ja missä voisi hyödyntää vapaaehtoisia.

"Vaikka taloustilanne on tiukka ja sopeutuksia on jouduttu tekemään, liikenevä on pyritty laittamaan kotona asumista tukeviin palveluihin", hän sanoo.

Jolkkonen uskoo, että ne helsinkiläiset ikääntyneet, jotka asuvat kotona, pärjäävät siellä.

"Jos eivät pärjää, heille järjestetään jokin muu palvelu."

Jatkossakin pieni osa vanhuksista asuu tehostetussa palveluasumisessa, jossa apu on lähellä ympäri vuorokauden.

HS:n haastattelema hoitaja sanoo, että vaikka kunto huonontuu ja kotihoito lähettää vanhuksen sairaalaan, hänet kotiutetaan pian ja huonossa kunnossa.

"Pahimmillaan vanhusta heitellään edestakaisin kotiin ja sairaalaan. Lopulta hän kaatuu, murtaa lonkkansa, saa keuhkokuumeen sairaalassa ja kuolee."

Vanhuksia lähetetään kotiin kesällä, kun osastoja suljetaan.

"Me emme koskaan voi sanoa, että petipaikkaa ei ole. Aina voidaan vedota siihen, että vanhuksella on omassa kodissaan oma sänkynsä", hoitaja sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat