Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1800-luvun lopun nousu teki Helsingistä suurkaupungin

Kaupunki
 
ABB:n kuva-arkisto
Vuonna 1889 Kampissa toimintansa aloittaneen sähkökoneyhtiö Strömbergin toiminta laajeni jo 1890-luvulla niin, että yhtiö rakensi uuden tehtaan Sörnäisiin. Vuonna 1921 valmisteilla oli Voikkaan voimalaitoksen generaattori Pitäjänmäen tehtaalla.
Vuonna 1889 Kampissa toimintansa aloittaneen sähkökoneyhtiö Strömbergin toiminta laajeni jo 1890-luvulla niin, että yhtiö rakensi uuden tehtaan Sörnäisiin. Vuonna 1921 valmisteilla oli Voikkaan voimalaitoksen generaattori Pitäjänmäen tehtaalla. Kuva: ABB:n kuva-arkisto

Huhtikuun 8. päivänä vuonna 1812 keisari Aleksanteri I kohottaa Helsingin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi.

Teollisuutta tuoreessa pääkaupungissa on vielä kovin vähän: lähinnä laivaveistämöitä sekä sokeri- ja tupakkatehtaat. Vuonna 1819 Sinebrychoff ostaa kymmeneksi vuodeksi yksinoikeudet valmistaa ja myydä olutta Helsingissä ja rakentaa panimon Hietalahteen.

Vuonna 1828 uusi toimiala saapuu kaupunkiin, kun Frenckellin kirjapaino aloittaa toimintansa Unioninkatu 13:ssa. Vuonna 1853 kaupungin ensimmäinen höyrykone puksahtaa käyntiin Ramstedt & Smithin konepajalla Hakaniemessä.

Vuonna 1862 avataan Suomen ensimmäinen rautatie Helsingin ja Hämeenlinnan välille.

Seuraavien vuosikymmenten aikana kaupungin teollistuminen pääsee vauhtiin. Monet vielä nykyisinkin tunnetut työpaikat syntyvät. Työvoiman tarpeen vuoksi väkiluku kasvaa kohisten: vuosisadan puolivälissä asukkaita on 21 000, vuosisadan lopussa jo 80 000.

Aleksanterinkatu on ollut käsityöverstaiden ja pienteollisuuden ydinaluetta. Isommat tuotantolaitokset sijoittuvat kaupungin laitamille: Hietalahdessa alkaa laivanrakennus, Arabiassa posliininvalmistus, ja Strömbergin dynamotuotanto pääsee vauhtiin Sörnäisissä.

Vuosisadan lopulla teollisuus kasvaa vauhdikkaasti. Suurin osa yrityksistä on joko metalli- ja konepajoja, elintarviketehtaita tai kirjapainoja. Pelkästään Helsinginniemellä on kuutisenkymmentä tehtaan piippua.

Elintarvikealan kehittyminen näkyy ja maistuu kaupungissa: vuonna 1887 avatun Hotelli Kämpin kahvilasta kehkeytyy monen vaikuttajan kohtaamispaikka. Syyskuussa 1891 Karl Fazer avaa konditorian nurkan taakse Kluuvikadulle tarjoillen muun muassa bebe-leivoksia ja kinuskikakkuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat