Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingiltä vietiin kaupungin mukaan yli miljoona euroa

Lahjusjutun pääepäilty matkusti Monacoon ja kunnosti mökkiä

Kaupunki
 
Greo Breloer Dpa
Helsingin rakennusviraston, HKR-Rakennuttajan, projektijohtaja matkusti kaupungin rakennushankkeiden yhteydessä laskutetuilla rahoilla Monacoon vuosina 2008 ja 2009. Projektijohtaja on myöntänyt, että ainakin toista reissua varten järjestettiin ylilaskutuksella noin 2 000 euroa. Molemmilla matkoilla käytiin katsomassa myös formuloita. Projektijohtajaa epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta.
Helsingin rakennusviraston, HKR-Rakennuttajan, projektijohtaja matkusti kaupungin rakennushankkeiden yhteydessä laskutetuilla rahoilla Monacoon vuosina 2008 ja 2009. Projektijohtaja on myöntänyt, että ainakin toista reissua varten järjestettiin ylilaskutuksella noin 2 000 euroa. Molemmilla matkoilla käytiin katsomassa myös formuloita. Projektijohtajaa epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta. Kuva: Greo Breloer Dpa

"Kyllä tämä rikosta on. Jos saisin homman tekemättömäksi, niin valitsisin olla tekemättä", sanoo kuusikymppinen helsinkiläismies poliisikuulustelussa kesäkuussa 2012. Kertomus käy ilmi salassa pidettävää aineistoa sisältävästä esitutkintamateriaalista, jonka HS on hankkinut käyttöönsä.

"Homman helppous ja tilanteiden järjestyminen veivät minut mennessään."

Fakta

Helsingin rakennuksilla miljoonalahjukset

 Poliisi epäilee, että Helsingin rakennusviraston hankkeissa on pyörinyt järjestelmällinen lahjonta vuosina 2003–2011.

 Juttuun liittyy 7 rakennushanketta ja 35 epäiltyä. Tapahtumiin liittyy useampi rakennusliike. Epäillyistä monet ovat työskennelleet jossain vaiheessa YIT:llä.

 Jutun rikoshyödyn epäillään jakautuneen pääosin HKR:n projektijohtajalle, noin 360 000–410 000, sekä YIT:llä ja Firalla työskennelleelle työpäällikölle, 150 000–170 000 euroa.

Puhuja on nyt 63-vuotias Helsingin rakennusviraston entinen projektijohtaja. Mies on poliisin pääepäilty Helsingin historian suurimpiin kuuluvassa lahjusjutussa, jonka vaiheet muistuttavat dekkaria.

HS kertoi tiistaina, että projektijohtajan ja kymmenien muiden epäillään aiheuttaneen seitsemällä Helsingin rakennustyömaalla vuosien 2003–2011 aikana kaupungille jopa puolentoista miljoonan euron vahingot.

Suurimmat hyödyt tapauksesta kasautuivat poliisin epäilyjen mukaan juuri Helsingin rakennuttajaorganisaation entiselle projektijohtajalle. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneen miehen epäillään keränneen vyyhdin yhteydessä yhteensä reilun 400 000 euron taloudellisen hyödyn. Häntä epäillään törkeästä lahjuksesta, törkeästä petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

"En ole nauttinut saamistani rahoista enkä ole luonteeltani sellainen, että nauttisin tuhlaamisesta", mies sanoo poliisikuulustelussa.

Poliisikoira löysi projektijohtajan kotoa 115 000 euroa käteistä rahaa.

"Olen kasannut sinne aina ne mitä olen saanut. Jossakin vaiheessa olen laskenut yhteissumman ja alkanut pitää kirjaa siitä, miten paljon olen sieltä ottanut", hän kertoi kuulusteluissa.

Vyyhdin yhteydessä kerätyt rahat huijattiin tekaistujen urakkalaskujen avulla, poliisi epäilee. Suurimman osan lahjuksista projektijohtajan epäillään kuitanneen Latokartanon peruskoulun ja liikuntahallin rakennustyömaalla.

Rikollisesti hankittuja rahoja epäillään päätyneen runsaasti myös projektijohtajan epäiltyjen rikoskumppaneiden ja heidän edustamiensa yritysten taskuun.

Käteisen rahan lisäksi projektijohtaja ehosti poliisin epäilyjen mukaan helsinkiläisten piikkiin myös muun muassa Asikkalassa sijaitsevaa kesämökkiään.

Vuonna 2010 projektijohtaja teetti kaupungin aliurakoitsijalla kesämökkinsä kaivutöitä liki 20 000 euron arvosta. Summa laskutettiin lopulta Helsingin kaupungilta.

Miehen epäillään myös ottaneen vuosina 2003–2010 rakennusliikkeiltä lahjuksina vastaan matkoja ja kestitystä lähes 9 000 euron arvosta. Reissut suuntautuivat muun muassa Espanjaan Barcelonaan ja Malagaan, Venäjälle, Portugaliin, Sloveniaan ja Latvian Riikaan.

Näiden matkojen lisäksi poliisi epäilee projektijohtajan reissanneen lahjusrahoilla myös ainakin Thaimaahan ja kahdesti formulakisoihin Monacoon.

Projektijohtajaa kestittäneet henkilöt ovat työskennelleet muun muassa YIT:llä, Lujatalolla, Skanskalla ja Tuomi Yhtiöillä. Kestitysreissujen yhteydessä neljää henkilöä syytetään lahjuksen antamisesta. Kahden kohdalla syytenimike on törkeä.

Epäillyn projektijohtajan lisäksi matkoille on osallistunut myös toinen HKR-Rakennuttajan projektipäällikkö. Poliisi kuuli häntä epäiltynä lahjuksen ottamisesta, mutta vuosina 2003–2006 tapahtuneiden mahdollisten rikosten syyteoikeus on vanhentunut.

Poliisin materiaalista käy ilmi, että projektijohtaja ja toinen pääepäilty, YIT:n ja Firan entinen työpäällikkö hermostuivat hieman ennen kiinnijäämistään. He suunnittelivat poliisin nauhoittamassa puhelinkeskustelussa "tatuoidun äijän" järjestämistä vaientamaan ensin YIT:llä ja myöhemmin rakennusyhtiö Firassa työskennelleen työmaamestarin. Miehet epäilivät työmaamestarin kertoneen perusteettomasta laskutuksesta eteenpäin.

"Prätkäpojista puhutaan yleisesti kun puhutaan kiihtyneessä mielentilassa, olin vapun aloittelussa", projektijohtaja selitti kommenttia kuulustelussa. Pääepäiltyjen puhelu oli nauhoitettu 28. huhtikuuta 2012.

Vyyhtiin liittyy myös rahanpesuepäily. Vuonna 2009 projektijohtaja osti 27 000 euron arvoisen Ford Mondeon, jonka haltijaksi hänet merkittiin. Virallisesti ostaja oli projektijohtajan tuttavan yhtiö.

Projektijohtaja kertoi kuulusteluissa ostaneensa auton tuttavansa yhtiön nimiin, koska ei voinut käyttää kauppaan käteisvarojaan. Kuulusteluissa hän perusteli auton merkitsemistä tuttavansa nimiin sillä, että yhtiö sai paremmat alennukset kuin yksityinen ostaja. Vain joku viikko kaupanteon jälkeen projektijohtaja vaihdettiin Trafin rekisteriin auton omistajaksi.

Automyyjä ei huomannut kaupassa mitään outoa eikä tiennyt, että yli 15 000 euron käteiskaupasta olisi pitänyt tehdä rahanpesuilmoitus.

Tapauksen tutkinta kesti pitkään, noin kaksi vuotta. Tutkinnan kuluessa projektijohtaja on tunnustanut syyllistyneensä petokseen. Hän ei kuitenkaan pidä menettelyään lahjontana, sillä hän ei koe antaneensa mitään ottamiensa rahojen vastineeksi.

"Lahjontaa se ei missään nimessä ole", hän on sanonut kuulusteluissa.

Tähän ottaa kantaa oikeus. Tapauksen syytteet luetaan todennäköisesti syyskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat