Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irtojäätelöissä valtavat kokoerot

Isoin ja pienin pallo löytyivät naapurikioskeista

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Kaisla (oik.), Anni-Kanerva ja Pyry Hietala herkuttelevat Helsingin ydinkeskustan isoimmilla jäätelöpalloilla.
Kaisla (oik.), Anni-Kanerva ja Pyry Hietala herkuttelevat Helsingin ydinkeskustan isoimmilla jäätelöpalloilla.

Helsingin ydinkeskustan jäätelöpallojen koko vaihtelee rajusti. Kesäkävelyllä olevan jäätelönkuluttajan kannattaakin valita kioskinsa tarkasti. HS:n tekemän testin isoin ja pienin pallo löytyivät naapurikioskeista. Isoin pallo (214 grammaa) oli Kolmen Sepän aukion Minetti Ice Cream -kioskissa. Pienin pallo (76 grammaa) myytiin Vanhan ylioppilastalon edessä olevasta Pingviini-kioskista. Keskustan isoin jäätelöpallo maksoi vain euron enemmän kuin pienin.

HS testasi Helsingin ydinkeskustan jäätelökioskit ostamalla niistä halvimman saatavilla olevan jäätelöpallon. Tielle osui Pingviinin, Ingmanin, Mövenpickin, Pappagallon ja Minetin valmistamia jäätelöitä.

Minetin pallo oli koko testin kallein, mutta kilohinnaltaan jäätelö oli kierroksen edullisinta. Minetin kioskilla asioinut Hietalan perhe valikoi huolella parhaita jäätelömakuja. Ovatko he jäätelön suurkuluttajia?

"Ei", vastaavat lapset Kaisla, 10, Anni-Kanerva, 15, ja Pyry Hietala, 12.

"Tuo ei kyllä pidä paikkaansa", isä Jaakko Hietala sanoo. Hietalat pitävät Minetin pallojen kokoa oikein hyvänä.

Yleisin hinta pienelle jäätelöpallolle oli 3,50 euroa. Sillä saattoi kuitenkin saada hyvin erikokoisia palloja. Kesäx-kioskin jäätelö oli jopa 76 prosenttia suurempi kuin Havis Amandan kioskin samanhintainen jäätelö.

Testi paljastaa myös, että myyjät pyörittävät yleensä isompia palloja kuin on ohjeistettu.

Nestlén Pingviini-kioskeissa pienen pallon ohjekoko on 80 grammaa, mutta kaikissa paitsi yhdessä kioskissa pallo oli tätä suurempi. Esimerkiksi Senaatintorin kioskissa myyjät suorastaan tuputtivat isoa annosta.

Osa myyjistä pyörittää isoja palloja hyvää hyvyyttään. Eräs myyjä kertoi, ettei kehtaa tarjota asiakkaille niin pientä palloa kuin häntä on ohjeistettu tekemään. Toisissa kioskeissa suuri koko on myyntivaltti.

Viileä ja sateinen kesä ei valitettavasti ole suosinut jäätelöyrittäjiä. "Tämä kesä on mennyt penkin alle. Olen pitänyt kioskia 30 vuotta, enkä olisi voinut kuvitellakaan tämmöistä", Kesäx-kioskin Eija Leminen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat