Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen murhatapaus toi syytteet yhdelletoista

Poikkeukselliset virkarikossyytteet oikeuskäsittelyyn todennäköisesti ensi vuoden puolella

Kaupunki
 
Isä ja äitipuoli murhasivat kahdeksanvuotiaan tytön Helsingissä toukokuussa 2012.
Isä ja äitipuoli murhasivat kahdeksanvuotiaan tytön Helsingissä toukokuussa 2012.

Yhteensä yksitoista Helsingin sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) työntekijää saa virkarikossyytteet murhatun kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön tapauksesta.

Syytteet nostetaan kolmea Helsingin sosiaalityöntekijää ja yhtä johtavaa sosiaalityöntekijää, kahta perusterveydenhuollon lääkäriä ja kahta terveydenhoitajaa sekä kolmea Husin lasten ja nuorten sairaalan lääkäriä vastaan.

Epäillyt kiistävät syytteet.

Sosiaaliviranomaisten osalta syytteet liittyvät lapsen asioiden hoitamiseen lastensuojelussa.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi sanoo, että sosiaaliviranomaisiin kohdistuvat syytteet ovat kasautuneet pitkän aikavälin teoista.

"Yhtä yksittäistä syytä syytteiden nostamiseen on vaikea sanoa. Syyteharkinnassa on katsottu vaihe vaiheelta, onko heidän toimintansa ollut lastensuojelulain mukaista", Tamminiemi muotoilee.

Ja syyttäjän johtopäätös on, ettei näiden henkilöiden kohdalla ole ollut?

"Niin."

Lääkäreiden ja sairaanhoitajien syytteet puolestaan liittyvät pahoinpitelyn tai kaltoin kohtelun tunnistamiseen. Näidenkin syytteiden osalta Tamminiemi muotoilee sanansa tarkkaan.

"Tässä kohtaa tieto ei ole vielä julkista, joten en voi alkaa eritellä, mistä kaikesta tässä jutussa on tarkemmin kysymys", Tamminiemi sanoo.

Kahdeksanvuotiaasta tytöstä oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia hänen elämänsä aikana. Ilmoituksia tekivät rehtori, luokanopettaja, tytön biologinen äiti sekä useat naapurit.

Tytön isä ja äitipuoli on tuomittu aiemmin elinkautiseen tytön murhasta.

Tamminiemen mielestä on todella tärkeää, että oikeus pääsee nyt ottamaan kantaa myös tytön hoitoon osallistuneiden työntekijöiden toimintaan.

"Pidän tärkeänä, että selvitetään asioiden kulku ja saadaan siihen myös aikanaan oikeuden ratkaisu."

Näin suuri lasten turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvä virkarikossyyte on Suomen oloissa poikkeuksellinen, Tamminiemi kertoo.

"Tässä on 11 vastaajaa, joten tässä tulee olemaan useita käsittelypäiviä. Kuvittelisin, että käsittely menee seuraavan vuoden puolelle."

Sosiaaliviranomaisten epäillään syyllistyneen virkarikoksiin heinäkuun 2010 ja toukokuun 2012 välisenä aikana. Yhdelle sosiaalityöntekijälle on tehty päätös syyttämättäjättämisestä.

Perusterveydenhuollon työntekijöiden ja Husin lääkäreiden epäillään puolestaan syyllistyneen virkarikoksiin elokuun 2011 ja huhtikuun 2012 välisenä aikana.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston johtaja Matti Toivola kertoo HS:lle, että ainakin kaikki Helsingin työntekijät jatkavat kaupungin leivissä syytteistä huolimatta.

"Emme ole sijoittamassa heitä jotenkin uudestaan, vaan he jatkavat entisissä tehtävissään", Toivola kertoo.

"Emme näe, että tässä olisi ainakaan tiedon mukaan tapahtunut mitään sellaista, jonka takia meidän olisi syytä ryhtyä vaihtamaan työpaikkoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat