Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi Siwa saa kylkeensä Alkon

Valtio haluaa sijoittaa Alkoja entistä tasapuolisemmin

Kaupunki
 
SABRINA BQAIN HS
Eteläesplanadin Siwa Helsingin keskustassa sai Alkon vierelleen ensimmäisenä. Johanna Lehtiö (vas.) ja Meri Heiskanen kävivät ostamassa piknik-eväitä ja -juomia maanantaina.
Eteläesplanadin Siwa Helsingin keskustassa sai Alkon vierelleen ensimmäisenä. Johanna Lehtiö (vas.) ja Meri Heiskanen kävivät ostamassa piknik-eväitä ja -juomia maanantaina. Kuva: SABRINA BQAIN HS

Helsingin ydinkeskustassa, Eteläesplanadi 20:ssä kesäkuussa avattu Siwa oli ensimmäinen Suomen Lähikaupan myymälä, joka sai kylkeensä Alkon. Yhdistelmän toivotaan lisäävän asiakkaita kummassakin myymälässä.

Vastaavanlainen yhdistelmä rakennetaan myöhemmin tänä vuonna Mellunmäkeen Helsinkiin. Lähikaupan mukaan kaksikko valmistuu ennen vuodenvaihdetta.

Suomen Lähikaupan kauppapaikoista vastaavan johtajan Esko Sutelaisen mukaan tavoitteena on saada Alkon myymälä mahdollisimman monen Siwan naapuriin.

Alko pyrkii nykyisin perustamaan yhä enemmän myymälöitä muualle kuin S- ja K-ryhmän kauppojen kupeeseen. Yhtiön uusien linjausten vuoksi Helsingin Postitaloon toukokuun lopulla avattu K-supermarketkin jäi ilman Alkoa.

Uusien tuulien takana on valtion tahto ja perusteena kilpailun edistäminen.

Maan hallituksen terveen kilpailun edistämisohjelmassa Alkojen edellytetään sijoittuvan tasapuolisemmin, koska viinakauppa kasvattaa viereisen ruokakaupan myyntiä.

Alkoista yli puolet sijaitsee K- tai S-kaupan yhteydessä, ja neljännes niistä on kauppa- tai hypermarketkeskuksissa, joista yleensä löytyy jommankumman suuren ketjun ruokakauppa.

Vain viidennes Alkoista sijaitsee muiden ruokakauppojen vieressä tai erillään. Joitakin liikkeitä on avattu Lidlien kylkeen.

Alkojen sijainti kiinnostaa myös EU:n komissiota. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira raportoi monopolin toiminnasta Brysseliin kaksi kertaa vuodessa. Raporttia kommentoi myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

"On ilmeistä, että nykysijoittelu vahvistaa osaltaan kahden suurimman ryhmittymän etua pienempiin toimijoihin nähden, ja että sijoittelupolitiikka on omiaan lujittamaan keskittynyttä kaupan rakennetta", virasto kirjoitti vuonna 2012.

Marju Järvinen
Kalle Silfverberg
Kaartinkaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat