Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätkäsaaren kupeessa dynamiitti paukkuu ja vesi pärskyy

Jätkäsaaren kääntöpaikalla ympäri pyörähtäminen on valtamerilaivoille senttipeliä

Kaupunki
 
Lauttasaarenselän ruoppaustöissä räjähtää päivittäin satoja dynamiitteja
Lauttasaarenselän ruoppaustöissä räjähtää päivittäin satoja dynamiitteja
Lauttasaarenselän pohjassa räjähtää päivittäin 400 - 500 kiloa dynamiittia, kun Jätkäsaaren väylän kääntöpaikkaa syvennetään. Umpikalliosta jää suurimmillaan jäljelle päänkokoisia lohkareita, ja osa kalliosta murentuu silkaksi hiekaksi. HS kävi katsomassa, miten louhiminen onnistuu 10 metrin syvyydessä. Toimittaja: Tapio Pellinen kuvaus & editointi: Janne Järvinen

Jätkäsaaren edustalla olevan laivojen kääntöpaikan ruoppauksen räjäytystyöt aloitettiin eilen alkuillasta. Lauttasaarenselän matalikkoa syvennetään nykyisestä kahdeksasta metristä kymmeneen metriin.

Vedenalaista kalliota räjäytetään joka arki-ilta seuraavien viiden viikon ajan.

Tästä on kyse

Näin paljon laivaliikennettä Länsisatamasta lähtee

Länsisatamasta lähtee päivittäin 10 linjaliikenteen laivaa Tallinnaan, Tukholmaan ja Pietariin.

 Vilkkaimpina päivinä Länsisatamassa käy linjaliikenteen lisäksi

3 kansainvälistä risteilyalusta.

 Koko vuonna Helsingissä käy 260 kansainvälistä risteilyalusta. Niistä noin 160 ankkuroituu Länsisatamaan.

"Täysin tarkkaa tietoa kestosta ei ole. Riippuu kallioalueen laajuudesta, paljonko pitää paukutella", kertoo työmaapäällikkö Reijo Kultalahti.

"Päiväsaikaan porataan kalliota, ja aina vuoron lopuksi räjäytetään, koska panostettuja reikiä ei voi jättää veden alle odottamaan."

Louhittava alue on vain puolen hehtaarin kokoinen, joten räjäytystyöt eivät juuri vaikuta ympäröivään elämään. Räjähdystärinä saattaa tuntua lähialueen taloissa, mutta koska räjähdykset tapahtuvat veden alla, meluhaittaa ei tule.

Räjäytystöiden lähellä saattaa kuolla kaloja ja vesi voi samentua väliaikaisesti, mutta esimerkiksi Lauttasaarensillalta kalastamiseen ruoppaus ei vaikuta.

Ruoppauksesta irtoaa lähinnä kalliota. Se tuodaan eroosiosuojaksi Jätkäsaaren laiturityömaan eteen.

Muun muassa Tallinnan-laivat pyörähtävät Jätkäsaaren edustalla ympäri voidakseen peruuttaa laituriin. Ahtaassa tilassa tämä on vaikeaa erityisesti isoille, yli 300-metrisille risteilyaluksille. Kääntöpaikan laajentaminen ehkäisee tästä johtuvia aikatauluongelmia.

Esimerkiksi 330-metriselle Royal Princess -risteilyalukselle on varattu tänä kesänä kuusi käyntiä Länsisatamassa. Huonolla säällä luotsit eivät suostu tuomaan sitä Helsinkiin, koska tilaa on niin vähän.

Viime vuosina laivaliikenteessä on lisääntynyt etenkin päivittäinen linjaliikenne Tallinnaan ja Pietariin. Helsingissä vierailevien kansainvälisten risteilyalusten määrä tuskin kasvaa jatkossakaan, koska niille sopivaa laituritilaa ei saada lisää.

Tapio Pellinen HS
Länsisatama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat