Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2025

Kaupunki
 
Teemu Hotti kuvitus
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Tallinnan ja Helsingin väliä liikkuu enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Kymmenettuhannet ihmiset elävät puoliksi Suomessa, puoliksi Virossa. Tulevaisuudessa he muodostavat kaksoiskaupungin, Talsingin. Toimittajat: Kaja Kunnas, Janne Toivonen. Kuvaus: Marko Mumm. Grafiikka ja editointi: Teemu Hotti

Muovaavatko nykysuunnitelmat Helsingistä ja Tallinnasta kaksoiskaupunki Talsingin kymmenessä vuodessa? HS hahmotteli tulevaisuuden arkea niiden talsinkilaisten kanssa, joiden elämä jakautuu jo nyt Suomen ja Viron välille.

Yhteinen lastensairaala

Helsingin uudessa lastensairaalassa hoidetaan vuosittain kolmekymmentä virolaislasta, joilla on harvinainen sairaus. Lapset perheineen matkustavat Helsinkiin etenkin sydänleikkauksia ja elintensiirtoja varten.

Toteutus: Tässä hankkeessa Suomi on aktiivisempi osapuoli: Lastensairaalan tukisäätiö haluaa Viron avulla kasvattaa väestöpohjaa. Viro ostaisi palveluja lastensairaalalta.

Lastensairaalan tukisäätiö on aloittanut yhteistyön tunnustelut Tartossa ja Tallinnassa. Sairaalan on tarkoitus valmistua vuonna 2017.

Talsingin markkinointi

Talsingin matkailu- ja kiinteistöyritykset järjestävät yhteisiä mainoskampanjoita Kiinassa, Brasiliassa ja Intiassa. Työtä vauhdittavat yli odotusten onnistuneet markkinointitempaukset Venäjällä.

Toteutus: Keväällä Helsingin, Tallinnan ja kuuden suomalaisen kaupungin kiinteistöyritysten edustajat ja arkkitehdit esittäytyivät yhdessä pääasiassa venäläiselle yleisölle investointikonferenssissa Ranskan Cannesissa. Tallinnan ja Helsingin satamat osallistuvat yhdessä Miamin risteilymessuihin ensi vuonna. Kulut jaetaan.

Yhteinen joukkoliikennelippu

Samalla matkakortilla voi maksaa matkansa Tallinnan trollikassa ja Helsingin metrossa. Laite veloittaa automaattisesti kyseisen kaupungin taksan. Kelpaa myös maksuvälineenä Tallinnan eläintarhassa ja muissa kaupungin nähtävyyksissä.

Toteutus: Tallinna on esittänyt ideaa Helsingille. Käytännössä ei edistystä.

Mobiiliparkkeeraus

Matkailija voi maksaa pysäköinnin Tallinnassa tai Helsingissä matkapuhelimellaan riippumatta siitä, minkä maan liittymä hänellä on.

Toteutus: Vireillä on selvitys mobiiliyrityksissä.

Digitaalinen allekirjoitus

Suomalainen haluaa allekirjoittaa sopimuksen virolaisen yhteistyökumppaninsa kanssa. Digitaaliseen allekirjoitukseen kuluu pari minuuttia sirullisen henkilökortin tai matkapuhelimen sim-kortin tunnistuksen avulla. Sopimuspapereita ei tarvitse enää käydä allekirjoittamassa tai postittaa.

Toteutus: Viron ja Suomen pääministerit allekirjoittivat joulukuussa 2013 digitaalisesti sopimuksen yhteisen palveluväylän kehittämisestä. Jo nyt Virossa digitaalinen allekirjoitus korvaa usein perinteisen allekirjoituksen.

Yhteinen digiresepti

Suomalainen voi ostaa suomalaisella reseptillä lääkkeen Virosta, ja vastaavasti virolainen digiresepti kelpaa suomalaisapteekissa. Lääkäri näkee näyttöpäätteeltä potilaan sairaskertomuksen kummassakin valtiossa.

Toteutus: Kela selvittää rajat ylittävän digireseptin mahdollisuuksia. Toteutuminen edellyttää lakimuutoksia. Viro toivoo rajat ylittävän digireseptin toteutuvan jo tänä vuonna.

Junatunneli

Kutistaa pääkaupunkien välimatkan 45 minuuttiin. Suunnittelu on vauhdittunut sen jälkeen, kun nopea ratayhteys Rail Baltic Tallinnasta Berliiniin valmistui vuonna 2022 ja rahtiliikenne reitillä moninkertaistui.

Toteutus: Tämän vuoden aikana selvitetään tarve kannattavuuslaskelmalle ja tunnelin suun paikan varaukselle Helsingin ja Uudenmaan kaavoituksessa. Virossa Viimsin kunnan yleiskaavassa on paikka tunnelille. Baltian maat eivät ole onnistuneet perustamaan yhteisyritystä Rail Balticia varten.

Rekisteritietojen vaihto

Jos yrittäjällä on Suomessa verovelkaa, tieto siirtyy automaattisesti Viron verovirastoon. Yrittäjä joutuu maksamaan velkansa Suomeen voidakseen toimia Virossa yrittäjänä. Veroilmoitus pitää tehdä vain yhden maan verovirastoon.

Myös tiedot liikennerikesakoista vaihtuvat maiden väleillä ja sakot peritään maasta riippumatta.

Toteutus: Meneillään on pilottiprojekti verovirastojen tiedon vaihdosta maiden välillä.

 

Lähteitä: Helsinki and Tallinn on the move. Final report of H-TtransPlan project (toim. Ulla Tapaninen), Tallinn–Helsinki 2012.
Haastattelut: ICT-politiikan johtaja Siim Sikkut Viron valtioneuvoston kanslia. Eritysasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Suomen valtiovarainministeriön ICT-strategian osasto. Kehityspäällikkö Kaarel-Mati Halla, Tallinnan kaupunki.
Sähköpostitiedusteluun Talsinki-hankkeista vastasi keväällä kymmenen Helsingin kaupungin virkailijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat