Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumistukia tarvitsevien määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla

Noin joka kymmenes vantaalaistalous saa yleistä asumistukea

Kaupunki
 
Benjamin Suomela HS
Jarno Eskelinen asuu Tikkurilassa asunnossa, jonka vuokrasta osan maksaa Kela, osan Vantaan kaupungin sosiaalitoimisto ja pienen osan hän itse.
Jarno Eskelinen asuu Tikkurilassa asunnossa, jonka vuokrasta osan maksaa Kela, osan Vantaan kaupungin sosiaalitoimisto ja pienen osan hän itse.
Fakta

Asumiseen saa monenlaista tukea

 Pienituloiset saavat yleistä asumistukea bruttotulojen mukaan 80 prosenttia perusomavastuun ylittävistä asumismenoista. Tukea voi saada sekä vuokra- että omistusasuntoon. Kaikkein pienituloisimmat voivat saada lisäksi toimeentulotukea vuokra-asumiseen.

 Opintotuen asumislisää myönnetään opiskelijalle, joka asuu vuokralla. Lisää saa enintään 252 euroa ja enintään 80 prosenttia kuukausittaisista asumismenoista.

 Eläkkeensaajan asumistukea saavat 65 vuotta täyttäneet tai muista syistä eläkkeellä olevat henkilöt, jotka asuvat vuokralla tai omistusasunnossa.

Yhä useampi pääkaupunkiseudun asukas elää asumistuilla. Kelan tilastojen mukaan Helsingissä asumistukia sai 16,9 prosenttia väestöstä viime vuonna.

Kaikista asumistuista osan selittää opiskelijoiden määrä, mutta pienituloisille työikäisille tarkoitettua yleistä asumistukea myönnetään myös joka vuosi enemmän.

Hyvinvointivaltiota tutkinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pasi Moisio selittää, että vuokrat ovat jo pitkään nousseet nopeammin kuin yleinen hintataso ja palkat. Hän viittaa THL:n raporttiin, jonka mukaan enimmäismääräisen tuen taso on laskenut suhteessa vuokrien kehitykseen.

Vuodesta 1990 asumistuen saajien menot ovat kasvaneet 60 prosenttia, mutta tuen määrä on kasvanut vain 40 prosenttia.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo toteaa, että kehitys kertoo yksinkertaisesti yleisestä pienituloisuudesta ja työttömyydestä. Asumistuen saajien määrän kauhistelu ei Hiilamon mielestä kuitenkaan ole asiallista.

"Parempituloistenkin asumista tuetaan runsaskätisesti muun muassa asuntolainojen korkovähennysten kautta", hän muistuttaa.

Prosentuaalisesti eniten yleistä asumistukea saavia talouksia on Vantaalla. Yhdessä niistä asuu Jarno Eskelinen, joka jäi työttömäksi rakennusalalta viisi vuotta sitten.

Hän käyttää aikansa mieluiten vapaaehtoistöissä asunnottomien ruokajakelun parissa.

Pienituloisten määrän kasvu näkyy Vantaalla Eskelisen mukaan myös ruokajonojen pituuksissa.

"Kaupunki tarjoaisi työstäni työllistämistukea, mutta siitä jäisi vähemmän käteen kuin tuista nyt", Eskelinen sanoo. Rahat riittävät nyt elämiseen juuri ja juuri.

Pärjäämisessä auttaa, että asumistuet siirtyvät suoraan vuokranantajalle.

"Jos ne tulevat omalle tilille, ne voi tuhlata helposti."

Eskelinen eli puoli vuotta asunnottomanakin, mutta sai loputa asunnon yksityiseltä vuokranantajalta.

"Yksityiset vuokranantajat ottavat innokkaasti työttömiä asukkaita, koska sosiaalihuolto on varma maksaja", Eskelinen tietää.

Julkisuudessa keskustellaankin säännöllisesti siitä, ylläpitääkö asumistukijärjestelmä korkeita vuokria. Professori Hiilamon mielestä tukijärjestelmällä varmaankin on tällainen vaikutus. Ratkaisuna voisi olla vuokrasäätely tai kaupungin asuntojen vuokran nosto tulotason mukaan.

Vantaalaisen Jarno Eskelisen mielestä vuokra pitäisi suhteuttaa palkkaan. Ilmainen työ ei ole hänelle ihannevaihtoehto, vaikka siinä pääseekin toteuttamaan auttamishalua.

"Ei täyspäiväistä työtä pidä orjana tehdä. Tästä olisi syytä saada normaalia palkkaa", Eskelinen sanoo. Hän voisi hakea myös muita töitä, mutta pelkää miten vapaaehtoiselle ruuanjakelulle sitten kävisi.

Yhden luukun malli selkeyttäisi asumisen tukiviidakkoa. Malli onkin muuttumassa: Yleisen asumistuen kokonaisuudistus tapahtunee vuonna 2015, jolloin tuki ainakin yksinkertaistuu. Perustoimeentulotuen laskennan ja maksatuksen on tarkoitus siirtyä kuntien sosiaalitoimelta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017.

THL:n Pasi Moision mukaan toimeentulotuki paikkaa nykyisin asumistuen matalaa tasoa varsinkin pääkaupunkiseudulla. Yleistä asumistukea saavista noin 40 prosenttia saa samanaikaisesti toimeentulotukea, ja työikäisistä toimeentulotukea saavista noin 60 prosenttia saa samanaikaisesti yleistä asumistukea, Moisio kertoo.

Jarno Eskelisen toive on, että asumistuet tulisivat yhdestä paikasta ja sosiaalituen päätökset tehtäisiin pidemmäksi ajaksi.

"Pompottelu muutaman kuukauden välein masentaa ja ahdistaa. Olen täyttänyt hakemuksia monen muunkin puolesta, koska kaikki eivät kykene siihen."

Virve Rissanen HS
Tikkurila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat