Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristiaallokko voi yllättää melojan – näin pelastat melontakaverin merihädästä

Melonta on yhä suositumpi harrastus, mutta vaarallisia paikkoja ei aina tunneta

Kaupunki
 
Näin pelastat melojan merihädästä
Näin pelastat melojan merihädästä
Melontayrittäjä ja -kouluttaja Ilkka Lariola näytti HS:n Joonas Laitiselle, miten paripelastautumisessa autetaan kaatunutta melontakaveria takaisin kajakkiin. Toimittaja: Joonas Laitinen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Tästä on kyse

Helsingin edustalta, Santahaminan saaren eteläpuoliselta alueelta löytyi perjantaina 11. 7. kuolleena melojapariskunta.

 Kuolleet olivat noin 60-vuotiaita kokeneita melojia.

 Tarkka onnettomuuspaikka ei ole tiedossa. Poliisi ei epäile kuolemiin liittyvän rikosta.

Merenkulkuväylien risteykset, kapeikot, pohjan nopea madaltuminen. Kaikki nämä luovat vaikeita olosuhteita melojille pääkaupunkiseudun edustalla, mutta harrastajalla ei välttämättä ole vaaranpaikoista tietoa.

Kahden melojan tapaturmainen kuolema heinäkuun alussa herätti keskustelun melonnan turvallisuudesta. Samaan aikaan laji kasvattaa suosiotaan, eivätkä kaikki koe tarvitsevansa edes alkeiskurssia.

Myöskään alan yrittäjä ei tekisi alkeiskursseista pakollisia.

"Toki siitä on kuitenkin hyötyä, että joku kokenut melojakouluttaja kertoo, miten tietyt asiat tehdään", sanoo Ilkka Lariola. Hän on Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan Natura Viva -melontakeskuksen toimitusjohtaja.

Lariolan mielestä ennen omin päin merelle lähtöä syytä olisi ainakin tietää, kuinka kajakkiin pääsee takaisin, jos siitä sattuu putoamaan.

"Se on erittäin tärkeä taito, etenkin kylmällä säällä. Jos jotain vakavaa tapahtuu, yleensä se liittyy siihen, että meloja on pudonnut kajakista mereen eikä pääse siihen takaisin."

HS keräsi Lariolalta ja muilta kokeneilta melojilta vinkkejä turvalliseen harrastamiseen. Monien mielestä huomioon pitää ottaa etenkin arvaamattomat aallot.

Melontaseura Espoon eskimoiden puheenjohtaja Leena Arpiainen kertoo vaarallisten paikkojen vaihtelevan sään mukaan. Erityisesti etelä-, kaakkois- ja lounaistuulella sisäsaariston eteläpuoli saattaa olla melojalle haastava.

"Aallot nousevat korkeammiksi rantojen tuntumassa, ja tuuli saattaa aiheuttaa salmiin ja saarten väliin virtauksia", sanoo Arpiainen.

Helsingin edustan saaristossa työkseen liikkuva veneilyharrastaja Jarmo Nieminen on sitä mieltä, etteivät helsinkiläiset melojat tunne alueen olosuhteita riittävän hyvin.

"Silloin on turvallista, kun toimitaan optimiolosuhteissa, mutta esimerkiksi näkyvyys voi muuttua minuutissa olemattomaksi", sanoo Nieminen.

Avomerellä melontaharrastus muuttuu hänen mielestään extreme-lajiksi.

"Aallon käyttäytyminen pitää tietää. Esimerkiksi pinnalla oleva kivi tai mataloituminen saa aikaan aaltojen kääntymisen vasemmalta tai oikealta puolelta", Nieminen sanoo.

Vuosaaressa yritystään pitävä Lariola sanoo, että riskit kasvavat, kun siirrytään rannikolta aavalle merelle.

"Merta pitää kunnioittaa."

Leif Rosas
Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan Natura Viva -melontakeskuksen kouluttaja Petteri Tiainen (vas.) aloitti lauantai-iltapäivänä pari tuntia kestäneen melontaretken polttariporukan kanssa. Sää oli lauantaina melontaan sopiva: aurinko paistoi ja meri oli suhteellisen tyyni.
Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan Natura Viva -melontakeskuksen kouluttaja Petteri Tiainen (vas.) aloitti lauantai-iltapäivänä pari tuntia kestäneen melontaretken polttariporukan kanssa. Sää oli lauantaina melontaan sopiva: aurinko paistoi ja meri oli suhteellisen tyyni.

Melontayrittäjä Ilkka Lariolan mukaan Helsingin edustalta on vaikea nimetä erityisen pahoja melontapaikkoja. "Vaihtuvat sääolosuhteet vaikuttavat todella paljon."
Melontayrittäjä Ilkka Lariolan mukaan Helsingin edustalta on vaikea nimetä erityisen pahoja melontapaikkoja. "Vaihtuvat sääolosuhteet vaikuttavat todella paljon."

Fakta

Melontakonkarien vinkkejä merelle

 Vaaranpaikkoja melojille ovat venesatamien ja uimarantojen edustat, väylien risteykset, siltojen alitukset ja kapeikot, joissa on veneväylä.

 Ole tarkkaavainen Villingin ja Jänissaaren eteläpuolella olevissa matalissa kohdissa.

 Muista, että Santahaminan Kuninkaansalmen edustalla on usein korkeita aaltoja, jotka johtuvat salmen ja pohjan muodosta.

 Suunnittele reitit huolella ja varaudu siihen, että sää saattaa muuttua reissun aikana.

 Pukeudu säähän sopivasti. Aurinkoisena päivänä kannattaa suojata pää ja ottaa riittävästi nestettä mukaan.

 

Lähteet: Leena Arpiainen, Jarmo Nieminen, Ilkka Lariola

Meripelastustilanteista kirjaa pitävä Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartiosto on pannut merkille melonnan suosion lisääntymisen. Komentaja Ismo Siikaluoma toteaa, että melojat ovat huomaamattomia kohteita varsinkin korkeassa aallokossa.

"Isojen alusten ohjaajat eivät välttämättä huomaa melojaa. Meloja taas ei välttämättä huomaa, jos aalto yllättää takaapäin", sanoo Siikaluoma.

Suomenlahden pohja on matala, ja epäsäännöllinen pohjan muoto tekee aallokostakin epäsäännöllisempää, Siikaluoma muistuttaa.

"Helsingin edustan saaristoalue on kapea. Ulkoluodot eivät murra aaltoja, joten ne pääsevät suoraan sisälahtiin", hän sanoo.

Forecalla työskentelevä Petri Takala kertoo, että pahin aalto on sellainen, joka murtuu kokonaan. Aivan aallonhuipulta murtuva aalto, kansankielellä vaahtopää, on veneelle suhteellisen turvallinen, mutta kunnolla murtuva aalto kaataa veneen.

"Kokonaan murtuva aalto on kuin kita, joka haukkaa. Surffaajat sanovat tällaiseen kaaduttuaan, että ovat olleet pesukoneessa", sanoo Takala.

Sopivasti madaltuvassa rannassa murtuva aalto saattaa syntyä ohi kulkevasta rahtilaivasta, joten vilkasliikenteisillä väylillä täytyy olla tarkkana.

Yllättäviä ongelmia voi aiheuttaa myös ristiaallokko. Se vaatii esimerkiksi suoran kalliorannan tai laiturin, josta aallot heijastuvat takaisin.

"Ristiaallokossa aallot kasvattavat toisiaan sattumanvaraisesti ja muuttuvat teräviksi. Niiden liikkeitä ei pysty arvioimaan", Takala sanoo.

Hän on ollut mukana projektissa, jossa laskettiin aaltoennustetta yhden merimailin eli 1,8 kilometrin tarkkuudella. Parhaimmillaan suomalais-virolaisen projektin aikana aaltojen korkeusennusteet pystyttiin määrittelemään jopa 200 metrin levyisten lahtien ja väylien alueella tarkkuudella. Tällaisista ennusteista olisi apua saaristossa melottaessa.

"Se, että jatkaisimme projektia, vaatisi jonkun, joka siitä maksaa", Takala toteaa.

Navigate-tutkimusprojektin aaltoennusteen Suomenlahdelle näkee Forecan sivuilta.

Takala muistuttaa, että aaltoennusteet kuvaavat merkitsevää aallonkorkeutta, joka vastaa tilanteessa esiintyvien aaltojen yleisintä kokoa.

"Suurin yksittäinen aalto voi kuitenkin olla jopa 1,8-kertainen."

Sääolosuhteiden lisäksi turvallisuuteen vaikuttaa olennaisesti myös seura. Melontayrittäjä Lariola muistuttaa, että ryhmässä melominen on aina turvallisempaa, sillä apu on silloin lähellä.

"En sano, etteikö yksin voisi lähteä melomaan, mutta silloin pitää olla huolellisempi reittien suunnittelun suhteen ja ymmärtää, miten olosuhteet voivat matkan aikana mahdollisesti muuttua."

Joonas Laitinen HS
Virve Rissanen HS
Vuosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat