Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meilahdessa asuvilla lyhyimmät matkat

HS selvitti työmatkojen keskipituudet pääkaupunkiseudulla

Helsingissä lyhyimmät työmatkat ovat Meilahdessa asuvilla

Kaupunki
 

Tästä on kyse

Postinumeroalue ei ole kaupunginosa

 Vuoden 2011 lopussa työmatkojen keskipituus koko maassa oli 19 kilometriä.

 Keskityömatkalla tarkoitetaan asunnon ja työpaikan välistä etäisyyttä linnuntietä.

 Luokittelussa käytetyt postinumeroalueet eivät vastaa hallinnollisia rajoja. Esimerkiksi Helsingin Puistolan peruspiiriin kuuluva Heikinlaakson osa-alue sijaitsee Suurmetsän 00760-postinumeroalueella.

 Postinumeroalueiden nimet ovat Tilastokeskuksen määrittelemiä.

 Helsingin, Vantaan ja Espoon postinumeroalueiden keskityömatkat näet kattavasti osoitteessa HS.fi.

 

Lähde: Tilastokeskus

Helsinkiläiset käyvät töissä yhä kauempana kotoaan. Virkamiesarvion mukaan kaupungin keskiarvoa nostavat korkeasti koulutettujen liikkuvuus ja pätkätöiden yleistyminen. Töitä haetaan kauempaa, eikä työn perässä enää muuteta.

"Se on ehkä tärkein syy. Korkeasti koulutetut hakevat töitä, joita ei ehkä löydy aivan läheltä kotia", sanoo elinkeinopäällikkö Nyrki Tuominen Helsingin kaupungilta.

"Ja jos asuisitkin työpaikkasi lähellä, pätkätöiden vuoksi saatat ensi vuonna olla töissä toisella puolella kaupunkia. Ihmiset ovat valmiimpia jäämään aloilleen."

Muuttohaluttomuutta lisäävät myös kotiseutuidentiteetti ja muuttamisesta aiheutuvat kustannukset.

Tilastokeskuksen mukaan helsinkiläisen työmatka oli keskimäärin 12,3 kilometriä vuoden 2011 lopussa. Se on noin kaksisataa metriä edellisvuotta enemmän.

Hajonta alueiden välillä on suurta. Pääkaupungissa lyhin työmatka oli Meilahden sairaala-alueella asuvilla, vaikka keskiarvo olikin pidentynyt 1,6 kilometriä 9,5:een. Kauimpana kotoaan työskentelevät östersundomilaiset, keskimäärin 19 kilometrin päässä. Tuominen arvioi, että Östersundomin tulokseen vaikuttavat alueen työpaikkojen vähäinen määrä ja maantieteellinen sijainti.

Syitä muutokseen tietyn alueen luvuissa on hankala arvioida, mutta taustalla on pääkaupunkiseudun kuntien työmarkkinoiden limittyminen.

"Varsinkin omakotivaltaisilla alueilla ihmiset ovat usein valinneet asuinpaikkansa ympäristön eivätkä työpaikan mukaan. Osittain tästä syystä Vantaalta käydään paljon töissä Helsingissä", sanoo elinkeinopäällikkö Kimmo Viljamaa Vantaan kaupungilta.

Puistolan asemalla junaa odottava Eija Kotka työskentelee rahoitusalalla Helsingin keskustassa. Entinen helsinkiläinen asuu nyt kuitenkin Porvoossa. Hän kulkee töihin autolla ja junalla.

"Muutin maaseudulle koirien takia, ja asun nyt omakotitalossa. Pidempi työmatka ei haittaa", hän sanoo.

Viime vuonna Helsingissä työskenteli 140 000 lähikuntien asukasta. Helsinkiläisistäkin lähes 74 000 käy töissä kaupungin ulkopuolella, ja määrä kasvaa.

Työmatkojen perusteella pääkaupunkiseudun kunnat muodostavat yhtenäisen työssäkäyntialueen. Etäisyydet kodin ja työpaikan välillä kasvavat viuhkamaisesti Helsingin keskustasta kohti reuna-alueita, joissa keskityömatka nousee jopa 18 kilometriin.

Viime vuonna Helsingissä työskenteli noin neljännesmiljoona asiantuntijaa tai erityisasiantuntijaa, mikä vastaa 58 prosenttia Helsingin työpaikoista. Eija Kotkan tapaan heistä liki puolet pendelöi lähikunnista, etenkin Espoosta ja Vantaalta.

Tapulikaupungista Oulunkylään junalla ja kävellen kulkeva Tomi Herranen pitää 40 minuutin työmatkaa kohtuullisena.
Tapulikaupungista Oulunkylään junalla ja kävellen kulkeva Tomi Herranen pitää 40 minuutin työmatkaa kohtuullisena.

Työmatkoihin voi vaikuttaa lähinnä kaavoituksella ja joukkoliikenteen suunnittelulla. Yksi ratkaisu on täydennysrakentaminen, joka tuo ihmisiä lähemmäksi työpaikkakeskittymiä.

"Viime kädessä juuri tämä vaikuttaa työmatkojen etäisyyksiin. Ydinkeskustaa lukuun ottamatta Helsinki on Euroopan mittapuulla aika väljä", sanoo Helsingin Nyrki Tuominen.

Helsingin Kalasatama on esimerkki asuinalueesta, jossa kaupunki pyrkii yhdistämään asumisen, työn ja palvelut.

Samaa yrittää Espoo länsimetron varrella ja Vantaa kehäradan kasvavissa kaupunkikeskuksissa.

"Mutta ajatus, että alueella työskentelevät ihmiset myös asuisivat siellä, on mahdoton. Ei ihmisiä voi niin vain liikutella."

Virkamiehet uskovat työmatkojen yhä pidentyvän. Työmatkan keston uskotaan silti pysyvän kohtuullisena.

"Työpaikkoja ja asuntoja keskitetään ratojen varsiin. Vaikka etäisyydet kasvavat, matka-aika voi joillakin alueilla jopa lyhentyä", sanoo elinkeinopäällikkö Pasi Laitala Espoon kaupungilta.

Vantaalla keskityömatka kaikilla postinumeroalueilla on yli 10 kilometriä. Elinkeinopäällikkö Kimmo Viljamaa uskoo, että parantuvien liikenneyhteyksien ansiosta Vantaasta tulee entistä houkuttelevampi asuinpaikka.

"Eniten vaikuttavat kulkuyhteydet, lippujärjestelmät ja julkinen liikenne", hän sanoo.

 

Katso HS.fi:n verkkokartasta työmatkojen pituudet
kaupunginosittain

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat