Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin saapuva saarnaaja lupaa ihmeitä

Olympiastadionilla viikonloppuna esiintyvä uuskarismaattinen saarnaaja David Herzog väittää, että joku saattaa herätä kuolleista

Kaupunki
 
Sonja Saarikoski
David Herzog saarnaa koko kropallaan
David Herzog saarnaa koko kropallaan
Uuskarismaattinen saarnaaja David Herzog vieraili viime viikonloppuna Virossa. Tänä viikonloppuna Herzog esiintyy Helsingissä Olympiastadionilla.

Parikymmentä ihmistä juoksee metodistikirkon käytävää Tallinnassa. Käynnissä on saarnaaja David Herzogin tilaisuus Tallinnassa. Tarkoituksena on menettää painoa Jeesuksen avulla.

Operaation jälkeen vuorossa on todistus. Eteen saa mennä kertomaan, mitä Jeesus on omassa elämässä parantanut Herzogin saarnojen aikana.

Fakta

Ihmeiden aika -tapahtuma lukuina

24 puhujaa, pääpuhuja David Herzog puhuu kolmesti.

140 000 euron kokonaisbudjetti mukaan lukien Urheilutalolla järjestettävä kolmipäiväinen jatkotapahtuma. Budjetista katetaan Olympiastadionin vuokra, ääni- ja valokustannukset, mainostus sekä Herzogien matkat Suomeen.

180 vapaaehtoista.

13 yhteistyökumppania, muun muassa TV7, Näky Magazine ja Pääkaupunkiseudun kristityt järjestyksenvalvojat.

5 tilaisuutta Olympiastadionilla.

6 tv-kameraa. Tilaisuudet lähetetään suorana TV7-kanavalla ja kanavan verkkosivuilla.

15 000 tavoiteltua osallistujaa päivässä.

Todistuksia tulee useita, mutta tällä kertaa ei yhtään laihtumisihmettä.

Niitä on kuitenkin Herzogin mukaan tapahtunut, kuten myös kultahampaiden ilmestymistä suuhun, yhtäkkistä hiustenkasvua, syöpäkasvaimien katoamisia ja ainakin yksi kuolleista herääminen. Joskus yleisön sekaan on kuulemma ilmestynyt myös kultapölyä ja enkelin sulkia. Herzog on jopa kertonut, että hänen keskimmäinen tyttärensä syntyi kultapölyn peitossa.

Ensi viikonloppuna uuskarismaatikko David Herzog, 44, saapuu saarnaamaan Olympiastadionille kaksipäiväiseen Ihmeiden aika -tapahtumaan, joka pidetään 26.–27. heinäkuuta. Herzog vierailee Suomessa neljättä kertaa. Aiemmat tapahtumat ovat olleet pienempiä.

"Odotan, että jotain suurta tapahtuu. Ehkä kuolleista herääminen, kuka tietää", kertoo Herzog sunnuntai-iltana Tallinnan Swissotellissa Tallinnan-tilaisuutensa jälkeen.

Ihmeiden aika -tapahtuma on ensimmäinen Olympiastadionilla järjestetty kristillinen suurtapahtuma sitten vuoden 1987.

Silloin saarnaamassa oli Billy Graham ja osallistujia kuuden päivän aikana 183 000. Nyt tavoitteet ovat vaatimattomammat: kampanjapäällikkö Mika Jantunen Good News for Everyone -järjestöstä sanoo, että paikalle toivotaan vähintään 15 000 ihmistä päivässä. Herzogin tavoitteena on tehdä ihmeitä ja saada koko Suomi uskomaan Jeesukseen.

Hän toivoo, että vähintään tuhannet tulisivat uskoon ja että ihmeitä tapahtuisi sadoittain.

"Suomi on kristitty maa, mutta uskonnollisuus on vähän kuivaa. Tämä ei ole vain uskontoa, vaan jotain oikeasti tapahtuu. Luulen, että Suomessa on tapahtumassa muutos. Ihmiset haluavat jotain todellisempaa."

Uuskarismaattisuuden kenttä on maailmanlaajuisesti niin hajanainen, että sitä on vaikea ajatella liikkeenä. Yhdysvalloista lähtenyt trendi on levinnyt ympäri maailmaa.

Yhteistä eri uuskarismaattisille järjestöille ja seurakunnille on sitoutumattomuus tunnustuskuntiin.

Opillisesti yhteistä on lopunaikojen odotus ja usko armolahjoihin eli karismoihin, muiden muassa profetoimiseen ja parantamiseen.

Herzogkaan ei halua määritellä itseään kuuluvaksi mihinkään tiettyyn liikkeeseen tai herätykseen.

"Kaikissa liikkeissä on jotain hyvää ja jotain huonoa. Minä otan sen hyvän", Herzog sanoo.

Hän on työskennellyt evankelistana 22 vuotta ja kertoo parantaneensa ensimmäisen kerran jo ennen kuin oli täysi-ikäinen. Nykyään hän pyörittää omaa David Herzog Ministries -järjestöään Yhdysvaltojen Arizonassa vaimonsa Stephanien kanssa ja kiertää puhumassa ympäri maailmaa.

Uskontotieteen tutkija Tuija Hovi Åbo Akademista sanoo, että uuskarismaattisten liikkeiden suosio näyttäisi olevan hienoisessa kasvussa myös Suomessa. Etenkin 2000-luvun alussa erilaisia citykirkkoja "putkahti kuin sieniä sateella", tutkija sanoo.

"Länsimaisessa kulttuurissa ja uskonnollisuudessa on tietynlainen elämyshakuisuus. Uuskarismaattisuus vastaa jonkinlaiseen syvempään kokemuksellisuuden tarpeeseen konkreettisesti ja suoraan."

Uuskarismaattisessa kristillisyydessä on tyypillistä, että saarnaajat tuntuvat olevan hyvin vakuuttuneita asiastaan. Kerrotaan, miten Jeesus milläkin hetkellä ihmisiin vaikuttaa. Niin sanottuja ihmeitä tarjoillaan heti eikä hetken päästä.

Suomessa muun muassa saarnaaja Pirkko Jalovaara on tullut tunnetuksi väitetyistä ihmeparantumisista. Juuri varmuudesta uuskarismaatikkoja on myös kritisoitu.

David Herzog on saanut osansa kritiikistä. Hänen teologiaansa on syytetty new age -henkiseksi. Hän on kirjoittanut muun muassa suhteellisuusteoriasta ja kvanttifysiikasta kristinuskon opetusten rinnalla kirjassaan Kirkkauden invaasio. Samassa kirjassa hän antaa myös muun muassa vinkkejä syömiseen.

Suomessa Herzogin teologiaa ja vierailua ovat julkisesti kritisoineet muun muassa helluntailaisten pää-äänenkannattajan, Ristin Voitto -lehden, päätoimittaja Leevi Launonen sekä Juha Ahvio Patmos Lähetyssäätiöstä. Heidän mielestään Herzogin teologia on ristiriidassa klassisen kristinuskon opin kanssa.

Myös luterilaisten keskuudessa Herzogiin suhtaudutaan varauksella. Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen ei ole tarkemmin tutustunut Herzogin opetuksiin, mutta sanoo, että hänestä se, että ratsastetaan ihmeillä, ei sovi yhteen Jeesuksen antaman esimerkin kanssa.

"Ihmeitä voi kyllä tapahtua, mutta ne eivät ole se asia, joka pitäisi nostaa kärkeen", Komulainen sanoo.

Herzogia kritiikki hämmentää.

"Yritän vain puhua ihmisten kielellä. New age -puheet ovat yhtä naurettavia kuin että joku sanoisi, että olen homo tai muslimi", Herzog puuskahtaa ja vakuuttaa, että kaikki hänen oppinsa lähtevät suoraan Raamatusta.

"Ehkä minut koetaan uhkana, koska niin monet ihmiset ovat innostuneet", Herzog epäilee.

Hän kertoo, ettei ota kritiikistä itseensä.

"Olihan Jeesuksellakin vastustajia."

Sonja Saarikoski HS
Tallinna

Marko Mumm
David Herzog saarnaa koko kropallaan
David Herzog saarnaa koko kropallaan
Ari Ojala
Billy Graham Helsingin Olympiastadionilla elokuussa 1987.
Billy Graham Helsingin Olympiastadionilla elokuussa 1987.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat