Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuohoojan saa ensi vuonna valita itse myös Keski-Uudellamaalla

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos myöntää, että hinnat saattavat nousta haja-asutusalueilla

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Tuusulalainen vapaa nuohooja Jaakko Ruusulampi on jo pitkään toivonut, että piirinuohousjärjestelmästä luovuttaisiin.
Tuusulalainen vapaa nuohooja Jaakko Ruusulampi on jo pitkään toivonut, että piirinuohousjärjestelmästä luovuttaisiin. Kuva: Kimmo Räisänen

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja alueen piirinuohoojat ovat erimielisiä piirinuohoojamallista luopumisen seurauksista. Vuoden 2015 alusta lähtien alueella ei enää tarvitse ostaa nuohousta pelastuslaitoksen nimeämältä palveluntarjoajalta, vaan asiakas itse kilpailuttaa urakan.

"Mitenkähän sanoisin, ettei tule rumasti sanottua. Nuohoojan rooliin on kuulunut, että tehdään palotarkastusta samalla. Jos kilpailun vapauduttua huomautamme esimerkiksi hormien puutteista, tilaukset loppuvat saman tien", sanoo nuohoojamestari Jari Takanen.

Tästä on kyse

Käytössä olevat tulisijat ja hormit pitää nuohota vuoden välein, vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.

 Pelastuslaitos voi järjestää nuohouspalvelut kolmella tavalla: toteuttamalla ne omana työnään, hankkimalla ne muilta palveluntuottajilta tai sallimalla rakennuksen omistajan tai haltijan sopia nuohouksesta itse.

 Piirinuohousalueilla itse valitun nuohoojan käyttäminen ei ole laitonta, mutta pelastuslaitos voi velvoittaa myös piirinuohoojan puhdistamaan piipun.

Takanen on Keski-Vantaan piirinuohooja, jonka alueella tehtiin viime vuonna noin 4 300 nuohouskäyntiä. Hän povaa vapaan kilpailun nostavan kuluttajahintoja, jättävän 20–30 nuohoojaa työttömäksi ja heikentävän yleistä paloturvallisuutta. Myös Nuohousalan keskusliitto kannattaa piirinuohouksen säilyttämistä.

Keski-Uudellamaalla pelastuslaitoksen johtokunta päätti kilpailun vapauttamisesta keväällä. Pohjana oli alueen kuntiin tehty kysely. Pelastusalueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula, Pornainen ja Vantaa. Pelastuslaitoksen toivotaan kuitenkin rekisteröivän ja valvovan alueelle tulevia nuohousyrityksiä.

"Aiomme edelleen seurata toimintaa ja pyytää luetteloa nuohotuista kohteista", sanoo pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Vesa-Pekka Tervo.

Yhtenä syynä uudistukseen Tervo näkee ajan hengen: "Kuluttajalla pitää olla enemmän valinnanvaraa."

Tällä hetkellä nuohous maksaa Keski-Uudenmaan pelastusalueella halvimmillaan 38,70 euroa. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi hormin paksuus.

Nuohoojamestari Jari Takasen mukaan nuohousten keskihinta on Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella noussut lähes kaksikymmentä prosenttia sen jälkeen, kun alaa ryhdyttiin siellä avaamaan kilpailulle vuonna 2011.

"Yleensä puhutaan, että kilpailutus laskee hintoja, mutta kun nykyhintaa halvemmalla ei pysty työtä tekemään. Yksityiset yritykset eivät kiinnostu haja-asutusalueista, vaan kuorivat taajamissa kermat päältä", Takanen sanoo.

Pelastuslaitoksen Vesa-Pekka Tervo tunnistaa riskin hinnannousuun.

"Pitkien etäisyyksien kohteissa hinnat todennäköisesti nousevatkin. Jos asuu kaukana taajamasta, kannattaa harkita yhteiskilpailutusta naapurin kanssa", sanoo Tervo.

Paloturvallisuus ei Tervon mukaan heikkene.

"Itä-Uusimaa on meille tärkein vertailukohta. Sieltä ei ole sellaista tietoa tullut, että paloturvallisuus olisi huonontunut. Uusi järjestelmä mahdollistaa yhä täysin ammattimaisen toiminnan."

Rakennusten nuohousvelvoite säilyy vuodenvaihteen jälkeenkin, joten riskienhallintapäällikkö ei usko nuohoojien työttömyyden lisääntyvän.

"Kiinteistöt ja työmäärän tarve eivät vähene. Pitää muistaa, että piirinuohoojilla on ollut pitkiä sopimuksia ja varmat tulot. He tietenkin propagoivat omaa kantaansa", Tervo sanoo.

Alan yrittäjät odottavat kilpailun vapautumista innolla. Vapaa nuohooja Jaakko Ruusulampi nuohoaa Nurmijärven ja Tuusulan alueella jo nyt. Hinnat hän kertoo pitävänsä piirinuohoojien tasolla. "Ihmiset haluavat nuohoojan, joka tulee paikalle haluttuun aikaan", hän sanoo.

Ruusulampi on aiemmin tuomittu sakkorangaistukseen, kun hän markkinoi nuohouspalvelujaan vaihtoehtona Sipoon piirinuohoojalle.

Vapaiden nuohoojien käyttöön liittyy riski, etteivät vakuutusyhtiöt välttämättä korvaa mahdollisia vahinkoja, jos nuohousta ei ole teetetty piirinuohoojalla.

Helsingissä piirinuohoussopimukset ovat voimassa vuoden 2015 loppuun asti.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos päätti vuosi sitten, että piirinuohoojien järjestelmä säilyy toistaiseksi.

Länsi-Uudenmaan pelastusalueeseen kuuluvat Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Vihti, Karkkila, Siuntio, Lohja, Inkoo, Raasepori ja Hanko.

Kesän aikana valmistuu sisäministeriön esiselvitys siitä, onko nuohouslainsäädäntöä tarvetta muuttaa. Jos selvitys ja muiden alueiden kokemukset siihen kannustavat, nuohouksen vapauttaminen otetaan uudestaan tarkasteluun, sanoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tuomas Pälviä.

Ossi Mansikka HS
Tuusula

Kimmo Räisänen
Jaakko Ruusulampi nuohosi torstaina kotisaunansa piipun.
Jaakko Ruusulampi nuohosi torstaina kotisaunansa piipun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat