Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet citykirkot ovat lisääntymässä

Kaupunki
 

Hengellistä kotia etsivän valinnanvara kasvaa. Kun kirkon tutkimuskeskus kartoitti Helsingin uskonnot viimeksi 2008, yhteisöjen määrä oli kahdessakymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut.

"Mitä ilmeisimmin se kasvaa edelleen", arvioi tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg. "Uskonnollisuus muuttuu ja kanavoituu erilaisiin yhteisöihin."

Osaltaan uusia seurakuntia luovat maahanmuuttajat, joista yli puolet on kristittyjä. Maahanmuuttajien omia, kristillisiä yhteisöjä on Helsingissä jo kymmeniä.

Vuonna 2008 Helsingissä oli 18 uuskarismaattista seurakuntaa ja kolmekymmentä protestanttisiin vähemmistöihin kuuluvaa ryhmää. Uuskarismaattiset toimivat useimmiten yhdistyspohjalta. "Helluntailais-uuskarismaattisuus on kristinuskon voimakkaimmin leviäviä muotoja, ja katolisuuden jälkeen maailman toiseksi suurin kristillinen ryhmittymä", Sohlberg kertoo.

Suomessa ei maailmanmitan megakirkkoja ole, vaan seurakunnat ovat pieniä. Uuskarismaattisissa seurakunnissa on enimmillään muutamia satoja jäseniä. Joukossa painottuvat isojen kaupunkien nuoret aikuiset.

"Pieni yhteisö on yhteisöllinen ja siinä voi toimia vähän ex tempore", Sohlberg luonnehtii.

Vaikka meininki on pop up, oppi on konservatiivinen.

"Emme halua tuomita", sanovat kaikki pastorit, mutta kysymykset abortista, eutanasiasta, homorakkaudesta ja esiaviollisesta seksistä ovat hankalia. Yksi suorasukaisimmista on kaksivuotias River Helsinki.

Kun Yhdysvalloissa opiskelleet Tomi ja Sanna Lehto palasivat perustamaan Sörnäisissä toimivaa Riveriä, he tulivat myös suojelemaan suomalaisia. Miltä?

"Nooh, joku islamhan ei ole uskonto vaan poliittinen järjestelmä", Sanna Lehto aloittaa ja varmistaa mieheltään englanniksi, sopiiko aiheesta puhua.

Riverissä kuuluu Yhdysvaltain teekutsuliikkeen ääni: "Köyhien auttaminen ei ole yhteiskunnan vaan yksilöiden tehtävä".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat