Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienestä trendikirkosta hipsterikin löytää kodin

Helsinkiläisistä nuorista aikuisista enää puolet kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Henkistä tilaa täyttävät karismaattiset yhteisöt, joissa tyyli on rento mutta oppi ankara.

Kaupunki
 
Helluntaiseurakunta vaihtoi hipsterivaihteelle
Helluntaiseurakunta vaihtoi hipsterivaihteelle
Suomen toiseksi vanhin helluntaiseurakunta Filadelfia brändäsi itsensä uusiksi. Menestyvien nuorten Filassa jumalanpalvelus on monikielinen, rento mutta harras. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen. Kuvaus ja editointi: Benjamin Suomela

Auringon laskiessa uimarannalla tapahtuu ihme. Pari mopoilijaa ja illan viimeiset uimarit seuraavat, kun joukko nuoria kahlaa vaatteet päällä mereen.

Kaksi miestä painaa muut yksitellen veden alle, ja kohta merestä nousee uusi ihminen.

Artikkeliin liittyvät

Vesi kantaa kiljahtelun kauas. River Helsinki -seurakunta on kastanut yhdeksän uutta uskovaa.

Näin mutkatonta on elämä urbaaneissa, karismaattisissa pikkuseurakunnissa, joita Helsinkiin syntyy kiihtyvään tahtiin. Ne vetoavat nuoriin aikuisiin, joista luterilaisen kirkon ote lipsuu.

HS tutustui kolmeen tällaiseen seurakuntaan. Joukossa on aivan uusia ja päivitettyjä vanhoja. Yksi suurimmista on Suur-Helsingin seurakunta (Suhe).

"Hipsterimusa soi", kärjistää Suhen pastori Markus Lehtonen seurakuntansa vetonaulan. Ennen kokouksen alkua ovella parveilee joukko, joka voisi parveilla minkä tahansa trendikkään klubin vaiheilla. Seurakunta sijaitsee Kalliossa.

"Kuinkas ollakaan", sanoo Suhen perustajiin kuuluva Rauno Kokkola.

Suhen hengenheimolainen on Suomen toiseksi vanhin helluntaiseurakunta Fila, joka on viime vuosina brändännyt itsensä uusiksi. Pastori Johan Forsbäck luonnehtii kohderyhmää näin:

"20–35-vuotiaat suurkaupunkilaiset, urallaan ja yhteiskunnassa aktiiviset ihmiset, jotka haluavat menestyä."

Entinen ruotsinkielinen Filadelfia on nyt kolmikielinen Fila. Pastori Forsbäck heittää Hietalahden uimarannalla mölkkyä.

Pilottipeililaseista heijastuu hiekalla hengailevia, urheilullisia nuoria. Pastorikin on paidatta.

Filan Summer Hangout -ilta on tuonut rannalle toistakymmentä nuorta uskovaa. Ensikertalaisen Juho Kärkkäisen kaulassa roikkuu risti, mutta muuten jengi ei eroa muista hengaajista. Se ei edes rukoile.

Fila on henkistä sukua australialaislähtöiselle Hillsong-kirkolle, jonka lähin oma toimipiste löytyy Tukholmasta – läheltä kalliiden klubien Stureplania.

Esa Syväkuru HS
Lilje de Castro Leite (vas.) ja Bettina Sundman rakentavat mölkkyrataa Fila-seurakunnan Summer Hangout -illanvietossa Hietaniemen uimarannalla.
Lilje de Castro Leite (vas.) ja Bettina Sundman rakentavat mölkkyrataa Fila-seurakunnan Summer Hangout -illanvietossa Hietaniemen uimarannalla.

Rippikoulukitaran ja kanttorin korvaavat uusissa seurakunnissa valtavirtapop ja tyylikkäät livebändit. Kirkkomekko on vaihtunut farkkumikroshortseihin ja narutoppiin. Syke tahdistettu pari-kolmekymppisen kaupunkilaisen arjen taajuudelle.

"Kirkkoon tullessa ei tarvitse saada kulttuurisokkia. Mutta toivomme, että sokki tulee siitä sanomasta", Suhen Markus Lehtonen tiivistää.

Värivalot. Kevyttä savua. Seinän täyttää videoprojisointi, bändin nuoret naiset laulavat ylistystä. Sunnuntaikokous loftimaisessa Suhessa alkaa.

Salillinen nuoria aikuisia seisoo, osa kädet koholla, osa silmät kiinni, osa puhelinta räpläten.

Valkokankaalla mainostetaan seurakunnan Instagram-tiliä ja sen jälkeen pankkitiliä.

Pastori Lehtosesta on vähän kiusallista, että vieraileva saarnamies juuri nyt käsittelee Israelin ja kristikansan kohtalonyhteyttä. Lehtonen itse on asiasta vähän eri mieltä.

Tuntia aikaisemmin myös Filassa on rukoiltu Israelin ja Irakin puolesta – sekä unettomuudesta kärsivän isän ja uuden kouluvuoden. Filan aulassa on tarjolla rukousaihelomakkeita ja simultaanitulkkauslaitteita, kolehdissa käy kortti.

Ennen Suhen kokouksen alkua bändi on siivonnut salin, vieraanvaraisuustiimi keittänyt kahvia ja siistinyt aulan eli loungen.

Mediatiimi säätää valoja, ääntä ja videoita. On tanssiryhmää ja teatteria. Sana "palvelus" ei tarkoita saamista vaan antamista.

"Uusille tulokkaille sanon, että jos haluat vain kuluttaa kirkon penkkiä, ei tämä ole sinun paikkasi", Lehtonen sanoo.

Jokainen palvelee tavallaan. Jollekin sopivin tapa on jakaa meikki- tai kampausvinkkejä Filan naisten brunssilla.

"Itse tulin Filaan kavereiden kautta, ja nyt vedän toisen tytön kanssa sen pienryhmätoimintaa", herttoniemeläinen Mikaela Schultz kertoo Hietaniemen hiekalla omasta palveluksestaan.

Pienryhmät ovat cityseurakuntien ydinsolu. Ne ovat kaveripiirejä, jotka tapaavat säännöllisesti.

"Sunnuntaikokous on eteinen, mutta pienryhmät olohuone", Suhen Lehtonen tapaa sanoa.

Seurakunta auttaa tulokasta löytämään omanlaisen ryhmän.

Spagettipata porisee, kun äidit valmistavat hiki hatussa ruokaa River Helsingin Hay Day -leirin lapsille.

Taaperoiden huoneessa roikkuu lasten piirroksia. Jeesuksen haavoista valuu väkevä tussiveri.

Isommat leikkivät vesi-ilmapallosotaa, askartelevat ja kuulevat ahneesta Sakkeuksesta.

Nuorten aikuisten seurakunnan täytyy huomioida lapset.

Kaisa Hakkarainen HS
River Helsingin saarnaaja kaataa lapsia leiripäivän päätteeksi.
River Helsingin saarnaaja kaataa lapsia leiripäivän päätteeksi.

Benjamin Suomela HS
Suhen pastorin mukaan seurakunnan vetonaula on "hipsterimusiikki".
Suhen pastorin mukaan seurakunnan vetonaula on "hipsterimusiikki".

Leirille osallistuva Alex Rytkönen käy kristillistä koulua ja auttaa vapaakirkkolaisia vanhempiaan jakamalla mainoksia isän tilaisuuksista Järvenpäässä.

"Periaatteessa haluaisin kuitenkin olla luterilaisessa, koska kaikki kaverit ovat siellä", Rytkönen tunnustaa.

Leirillä kavereita ovat Jeesus ja pyhä henki. Päivän päätteeksi saa vielä riehua, ja lopuksi henki koskettaa. Kymmenkunta lasta kaatuu selälleen lattialle.

Osa näyttää kaatuvan vähän leikisti. Yksi tyttö itkee.

Filan ja Suhen kokouksissa ei kaaduta tai puhuta kielillä, sillä seurakunnat välttävät ihmisten ajatusten sekoittamista kokouksissa. Ihmeet tapahtuvat pienemmässä piirissä.

Suosio kasvaa. Filan kokouksissa 5–10 prosenttia on aina ensikertalaisia, ja Suhe aloittaa tällä viikolla kolmannen sunnuntaikokouksen entisten kahden lisäksi.

"Tänne on matala kynnys pyytää työ- ja opiskelukavereita, joilla ei ole seurakuntataustaa", sanoo Josefina Patomeri. Mukana on ihmisiä sekä luterilaisista että vapaista seurakunnista, komppaa Mirka Kallio.

Ystävykset valokuvaavat toisiaan Pengerkujalla, jonne jengi jää kokouksen päätyttyä notkumaan. Keskustelu kuuluu miltei korttelin päähän.

Kaisa Hakkarainen HS
Punavuori/Sörnäinen/Kallio

OIKAISU: Jutun tekstissä puhutaan Hietalahden uimarannasta. Kyseessä oli kuitenkin Hietaniemen uimaranta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat