Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijan mukaan uuskarismaattisia seurakuntia yhdistää vastuun antaminen maallikoille

Kaupunki
 

HS kertoi keskiviikkona pääkaupungin kasvavista uuskarismaattisista seurakunnista ja yhteisöistä, joissa meininki on rento, mutta oppi ankara. Tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta on perehtynyt uuskarismaattisiin liikkeisiin. Hän toteaa niiden painottavan osin eri asioita kuin kirkko.

Suur-Helsingin seurakunta eli Suhe on yksi kasvavista yhteisöistä. Se joutuu väenpaljouden vuoksi pitämään jo kolme sunnuntaikokousta aiemman kahden sijaan. Elokuussa Unioninkadulla toimintansa aloittaa nykypäivän kaupunkilaisille suunnattu United Helsinki. Nettisivujensa mukaan se on "seurakunta, joka rokkaa".

Fakta

Seurakuntalaisilla on kirjavat taustat

 Uuskarismaattisuus tarkoittaa helluntailais-karismaattiselta pohjalta syntynyttä laajaa kristillistä uutta virtausta, joka syntyi 1970-luvulla.

 Oppeja yhdistää Raamattu-keskeisyys ja maallikkojohtoisuus.

 Tilaisuuksissa käy myös evankelisluterilaisen kirkon jäseniä sekä kirkkoihin kuulumattomia.

Suurin ero uuskarismaattisten liikkeiden ja evankelisluterilaisen kirkon välillä löytyy Sohlbergin mukaan arvoista. Suhde evankelisluterilaiseen kirkkoon voi olla jännitteinen, koska kirkko koetaan liian maallistuneeksi.

"Uuskarismaattisissa liikkeissä keskeistä on Raamattu-keskeisyys ja tiukka moraalinen ja eettinen koodisto."

Niissä korostetaan Sohlbergin mukaan armolahjoja eli esimerkiksi kielillä puhumista. Vastuutehtäviin otetaan paljon maallikoita.

"Liikkeiden johdossa on vähän ihmisiä, joilla olisi akateemista teologista koulutusta. Se antaa oman leimansa", Sohlberg kertoo. Maallikkojohtoisuuden tausta-ajatuksena on, että oppi pysyy oikeana vahvan uskon ansiosta. Yksittäisiä asioita koskevia opillisia kiistoja pyritään välttämään.

Yhtenäisen opin sijaan trendikirkot korostavat henkilökohtaista uskoa. "Ajatusta elävästä hengellisyydestä tapauskonnon haastajana käytetään myös new age -liikkeissä: ei olla uskonto, mutta puhutaan silti karmasta ja sisäisestä jumaluudesta, mitkä ovat täysin uskonnollista retoriikkaa."

Elävää, henkilökohtaista uskoa korostetaan myös muualla. Evankelisluterilaisessa kirkossa samantapaista toimintaa on esimerkiksi jo 1980-luvun lopulla alkaneissa Tuomasmessuissa.

Sohlbergin mukaan Tuomasmessuissa kirkko onkin usein täynnä. Yhtäläisyyksiä uuskarismaattisuuteen ovat musiikin tärkeä rooli, seurakuntalaisten käyttäminen vastuutehtävissä ja uskon käsittäminen kokonaisvaltaisena kokemuksena.

Henkilökohtaisuus on Sohlbergin mukaan trendi muuallakin yhteiskunnassa.

"Monen asian mittarina on se, miltä tämä minusta tuntuu, miten minä tämän koen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat