Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin liikennerikokset keskittyvät Kamppiin – kartta näyttää rikossumat

Vuonna 2013 yleisin rikosnimike oli liikennerikkomus, joita kirjattiin etenkin Kamppiin

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Kampissa asuva Johannes Grönvall uskoo, että pieniä ylinopeuksia voi tulla helposti, koska nopeusrajoitus on niin matala.
Kampissa asuva Johannes Grönvall uskoo, että pieniä ylinopeuksia voi tulla helposti, koska nopeusrajoitus on niin matala.

Vanhemmat ja kuusi lasta purkautuvat autosta Helsingin Annankadulla. Lapset sujahtavat yksi kerrallaan autojen välistä turvaan kävelytielle.

Isä Wade Karlsen kertoo perheen käyvän Kampissa kerran viikossa ja myöntää ettei alueella ajaminen ole kovin yksinkertaista.

"Aina ei ole helppo tietää, mistä saa ajaa. Tavoite on vain yrittää selviytyä", Karlsen sanoo.

Helsingissä liikennerikokset keskittyvät Kamppiin. Vuonna 2013 poliisi kirjasi kaupunginosasta 1 393 liikennerikosta ja -rikkomusta eli kaksi kertaa enemmän kuin toiseksi sijoittuvassa Itäkeskuksessa.

Kampissa korostuivat etenkin liikennerikkomuksiksi kirjattavat pienemmät rikkeet kuten pienet ylinopeudet ja liikennemerkkien noudattamatta jättämiset. Niiden osuus alueen liikennerikoksista oli 70 prosenttia eli huomattavasti enemmän kuin muualla.

Tästä on kyse

Vuonna 2013 Helsingissä tapahtui 29 741 liikennerikosta tai -rikkomusta.

 Yleisimmät rikosnimikkeet olivat liikennerikkomus (15 999 kappaletta), liikenneturvallisuuden vaarantaminen (7 131), ajoneuvorikkomus (1 752) sekä tavalliset ja törkeät rattijuopumukset (yhteensä 1 633).

 Eniten tapauksia oli Kampissa (1 393), Itäkeskuksessa (782), Malmilla (777), Taka-Töölössä (769) ja Etu-Töölössä (734).

 Alueelliset määrät ovat kuitenkin suuntaa antavia, sillä poliisi ei kirjaa kaikkia rikoksia kaupunginosan mukaan.

"Liikennemerkkien noudattamatta jättäminen on Kampissa yleistä, mutta toki myös muualla. Määrällisesti pienet ylinopeudet ovat suurin ryhmä", Höök sanoo.

Kamppi oli vuonna 2013 keskitetyn valvonnan kohde, ja siitä aiheutui huomattavan paljon liikennerikkomuksia.

"Emme ole keskittyneet enää Kamppiin kokonaisuutena", Höök sanoo.

Sittemmin liikennerikkomukset ovatkin vähentyneet. Tänä vuonna liikennerikoksia oli heinäkuuhun mennessä kirjattu vain 388.

"Kampin alueella keskityimme aiemmin erityisesti Fredrikinkadun läpiajokieltovalvontaan. Läpiajo on rauhoittunut, ja nykyisin se on yksi valvontapaikka muiden joukossa", Höök sanoo.

Fredrikinkadulle autonsa pysäköinyt Johannes Grönvall yllättyy Kampin kärkipaikasta liikennerikkomuksissa. Hänen mielestään alueen liikenne on yllättävän kilttiä.

"Täällä annetaan jalankulkijoille tilaa."

Grönvall voi silti kuvitella, että ulkopaikkakuntalaiset hämmentyvät ratikoista ja liikennemerkeistä.

"Ulkomaihin verrattuna Helsingissä on ihan liikaa liikennemerkkejä", hän puuskahtaa.

Mika Ranta HS
Wade Karlsenin mielestä vaikeinta Kampissa ajamisessa ovat lukuisat kielletyt ajosuunnat.
Wade Karlsenin mielestä vaikeinta Kampissa ajamisessa ovat lukuisat kielletyt ajosuunnat.

Muut tyypilliset liikennerikosnimikkeet kuten liikenneturvallisuuden vaarantamiset, kulkuneuvon kuljettamiset oikeudetta ja ajoneuvorikkomukset jakautuivat tasaisemmin eri puolille Helsinkiä.

Luvut ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, sillä poliisi ei aina kirjaa rikosta tietyssä kaupunginosassa tapahtuneeksi. Helsingissä tilastoitiin viime vuonna 29 741 liikennerikosta tai -rikkomusta, kun tiettyyn kaupunginosaan kirjattuja tapauksia oli 19 766. Tarkka paikka ei joko ole ollut tiedossa tai sitä ei pystytty määrittämään.

Luvuista myös puuttuvat kameravalvonnan kirjalliset huomautukset, joita on vuodessa noin yhdeksäntuhatta Helsingin liikenneturvallisuuskeskuksen alueella.

Eniten liikennerikoksia tapahtui pääväylien lähettyvillä. Mannerheimintien varrella rikoksia merkittiin etenkin Etu- ja Taka-Töölössä. Kehä I:llä korostuivat Malmi ja Itäkeskus, joiden kupeissa ovat myös Lahdenväylä ja Itäväylä.

Sen sijaan Kluuvissa tapauksia oli vasta seitsemänneksi eniten, vaikka alueen kokonaisrikosmäärä on Helsingin suurin.

"Kluuvissa on tietenkin autoiluun verrattuna suhteellisen paljon julkista ja kevyttä liikennettä, etenkin jalankulkua. Nopeusrajoituksetkin ovat alhaiset, ja eihän Espallakaan hirveästi pääse huristelemaan kuin aamuyön tunteina", Höök sanoo.

Mika Ranta HS
Lahdesta Helsinkiin muuttanut Esa Riikonen on huomannut, että muut tienkäyttäjät huomauttavat herkästi väärin ajamisesta. "Heti tulee tööttiä. Mutta hyvä vaan, niin osaa sitten seuraavalla kerralla."
Lahdesta Helsinkiin muuttanut Esa Riikonen on huomannut, että muut tienkäyttäjät huomauttavat herkästi väärin ajamisesta. "Heti tulee tööttiä. Mutta hyvä vaan, niin osaa sitten seuraavalla kerralla."

Myös eritasoiset rattijuoppoudet olivat yleisiä. Niitä kirjattiin yhteensä 1 535, etenkin Kampissa, Itäkeskuksessa, Kontulassa ja Malmilla.

Liikennerikosten kokonaismäärä Helsingissä on laskenut viime vuosien huipuista. Vuonna 2013 poliisin tietoon tuli 29 741 tapausta, kun vuoden 2010 luku oli 38 863.

Toisaalta vuonna 2013 tapauksia oli edellisvuotta hieman enemmän. Höök uskookin, että valvonnan kehittäminen nostaa havaittujen liikennerikosten määrää myös ensi vuonna.

Poliisi pyrkii täydentämään perinteistä liikennevalvontaansa esimerkiksi liikkuvilla kamera-autoilla. Suunnitelmissa on myös kiinteän kameravalvonnan saaminen Kehä I:lle.

Ossi Mansikka HS
Virve Kähkönen HS
Kamppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat