Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko kokeilee Helsingissä kolehdin maksamista kortilla

Kaupunki
 
Arttu Kokkonen
Kolehdin keruuta kirkossa.
Kolehdin keruuta kirkossa. Kuva: Arttu Kokkonen

Helsingin Lauttasaaren seurakunta kokeilee kolehdin maksamista maksukorteilla.

Kokeilu suoritetaan loppuvuodesta järjestettävissä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa sekä adventtimessun yhteydessä.

"Idea syntyi siitä, että monet ihmiset eivät kanna enää mukanaan käteistä. Kirkossa kävijän kannalta se voi johtaa hivenen noloonkin tilanteeseen, kun haluaisi tukea kolehdin tuoton saavaa kohdetta, mutta rahaa ei olekaan mukana", sanoo Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Kolehtikokeilun tuotot käytetään Suomen Lähetysseuran ulkomaisen avustustyön tukemiseen. Korttimaksua aiotaan Rintamäen mukaan testata myös Itä-Helsingissä Vartiokylän seurakunnassa.

Korttimaksun tarjoamisesta kolehdissa uutisoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki-lehti.

Ensi alkuun korttimaksun mahdollisuutta kokeillaan vain muutamia kertoja, mutta Rintamäen mukaan on mahdollista, että käytännöstä tulee pysyvä.

Asiasta on Rintamäen mukaan tarkoitus keskustella Helsingin kirkkoherrojen yhteisessä kokouksessa parin viikon päästä.

"Arvioimme kokeilun hyviä ja huonoja puolia, ja pohdimme sitten, voisiko tätä mahdollisuutta laajentaa."

Rintamäen mielestä ylipäätään kolehdin keräämiseen liittyviä yksityiskohtia pitäisi miettiä uudestaan. Hän kannattaa esimerkiksi mallia, jossa kolehtiin osallistuvalle tarjottaisiin useampia vaihtoehtoja sille, mihin rahat ohjataan.

"Ihminen voisi sitten päättää, ohjataanko rahat esimerkiksi Opettajat ilman rajoja -järjestölle ja kehittyvien maiden lasten koulutuksen tukemiseen, vai vaikkapa Raamatun käännöstyöhön."

Maksupäätteen ei ole tarkoitus kiertää kirkossa samaan tapaan kuin kolehtihaavin, vaan maksun voisi suorittaa esimerkiksi jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahveilla tai muissa yhteyksissä.

Rintamäen arvion mukaan käteisen väheneminen on leikannut kolehtituottoja, joskin tarkkoja tilastoja hänellä ei ole käytössään. Sen sijaan talouden taantuma yleensä pikemminkin lisää kuin vähentää kolehtituloja.

"Kun on tiukat ajat, auttamishalu yleensä vain kasvaa", Rintamäki sanoo.

Osan kolehdin kohteista päättää kirkkohallitus ja osan seurakunnat itse. Pääosin rahaa kerätään ennalta valittuihin hyväntekeväisyyskohteisiin, eli kolehtien tuotoilla ei rahoiteta suoraan seurakuntien toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat