Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa palkkaa taidekasvattajia avustajien tilalle

Avustajien sijasta päiväkodeissa työskentelee nyt sirkus- ja draamakasvattajia

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Taidepedagogi Taina Kiviniemi tutustuu Daniel Pyykkösen kädenjälkeen Siimapuiston päiväkodin puutarhassa.
Taidepedagogi Taina Kiviniemi tutustuu Daniel Pyykkösen kädenjälkeen Siimapuiston päiväkodin puutarhassa. Kuva: Kimmo Räisänen

"Valitkaa ensin tuolta lehti tutkittavaksi. Miten ne lehtiruodit oikein menevät?" kysyy taidepedagogi Taina Kiviniemi Siimapuiston päiväkodin puutarhassa Pohjois-Nikinmäessä.

Viisivuotiaat asettelevat huolellisesti lehtiä paperin alle ja värittävät keskittyneinä päältä. Ihmeellistä – esiin piirtyy herkkä mansikan tai mustaherukan lehti. Sitten otetaan paperit mukaan ja lähdetään tutkimaan muita pintoja pihalta. Tuleeko kiven päällä värittämällä erilaista jälkeä kuin puun päällä?

Artikkeliin liittyvät

Vantaa on päättänyt tuoda päiväkoteihin lisää taidetta. Syyskuun alussa kaupungissa on aloittanut kymmenen taidepedagogia, joiden kanssa tehdään esimerkiksi musiikkia, teatteria ja sirkusta tai niin kuin täällä, käsitöitä ja kuvataidetta.

Kokeilu ei maksa varhaiskasvatukselle mitään muttei myöskään säästä. Taidepedagogeja on nimittäin palkattu niihin ryhmiin, joihin olisi aikaisemmin palkattu avustaja, koska joku lapsista tarvitsee tukea kasvuun ja kehitykseen. Kokeilun toinen toteuttaja, Vantaan kulttuuripalvelut, hankkii esimerkiksi välineitä ja materiaaleja.

Avustajien korvaamista taidekasvattajilla kokeillaan Suomessa ensimmäistä kertaa. Jos kaksivuotinen hanke onnistuu, muutkin kaupungin päiväkodit voivat valita saman tavan toimia.

"Haluamme, että taide on osa päiväkotien normaalia arkea", sanoo varhaiskasvatuksen asiantuntija Katjamaria Halme.

Siimapuiston arkea taidetuokio on vasta toista kertaa. Tänään tutkitaan lehtiä, seuraavaksi esimerkiksi ötököitä. Taidetta pääsevät tekemään kaikki pienen ryhmän lapset.

"Tässä tehdään asioita yhdessä. Se antaa lapsille onnistumisen kokemuksia ja iloa", Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi tekee töitä kolmessa eri lapsiryhmässä, kuusi tuntia kerrallaan. Joka hetki hän ei toki vedä taidetuokiota vaan tekee lastentarhanopettajan kanssa yhdessä kaikkea muutakin, mikä päiväkodin päivään kuuluu yhdeksästä kolmeen.

"Pystyn olemaan lasten leikeissä mukana. Koska se tässä työssä on tärkeää: läsnäolo, lapsen kohtaaminen", Kiviniemi sanoo.

"Haluaisin olla se aikuinen, jolla on aikaa pysähtyä."

Kiviniemellä on kaksoistutkinto: hän on lastentarhanopettaja ja tekstiilialan artenomi. Sama pätee muihinkin tuoreisiin taidepedagogeihin. Kaikilla on sekä varhaiskasvatuksen että oman taiteenalansa koulutusta.

Kokeilun vaikutuksia arvioidaan myös tieteellisesti: Helsingin yliopiston vetämä tutkimusryhmä selvittää, miten taidekasvatus tukee lasten kehitystä.

Päiväkodit ovat itse saaneet toivoa mieleistään pedagogia. Siimapuistossa arveltiin kädentaitojen sopivan hyvin yhteen sen kanssa, että päiväkoti painottaa luontoa.

Lapset ulkoilevat paljon päiväkodin pihaportilta alkavassa metsässä. Osa pihasta on rajattu puutarhaksi, jonka suunnitteluun ja hoitoon lapset ovat vanhempineen päässeet itse osallistumaan ja jossa taidetunti tänään pidetään.

"Arvaa, mikä tämä on", sanoo Neea Martti.

Vastaus on kaivonkansi, jonka päällä tyttö on hetken uutterasti värittänyt paperiaan. Sen jälkeen tulee kiire testaamaan samaa aidan päällä – ja kompostorin. Viisivuotiaiden ryhmä puuhailee liki 40 minuuttia. Sitten jollekulle tulee mieleen, että puutarhassa kasvaa myös porkkanoita. Niitä voi syödä.

"Upeita lapsia, tarttuivat heti hommiin ja jaksoivat keskittyä pitkään. Lasten ehdoilla tässä mennäänkin. He pääsevät myös itse ideoimaan, mitä yhdessä tehdään", Kiviniemi sanoo.

Maija Aalto HS
Nikinmäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat