Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesitornin suojelijat lähtivät viimeiseen taistoon

Lauttasaari-seura vaatii ministeriötä perumaan tornin purkamisen

Kaupunki
 
Seppo Solmela
Tornin puolustajat ja Helsingin kaupunki ovat eri mieltä erityisesti tornin kunnostamisen kustannuksista.
Tornin puolustajat ja Helsingin kaupunki ovat eri mieltä erityisesti tornin kunnostamisen kustannuksista. Kuva: Seppo Solmela

Asbesti, kreosootti ja muut myrkyt vain pöllyävät Lauttasaaren vesitornissa Helsingissä, kun Kuusakoski Oy siivoaa sen sisuksia purkamista varten. Vielä ei kuitenkaan päästä todistamaan tornin kaatumista, sillä asukasyhdistys vaati viime viikolla ympäristöministeriötä kumoamaan päätöksen tornin purkamisesta.

"Se on se, mitä meillä on valitusportaana jäljellä", sanoo lapsuuden maisemiaan väsymättä puolustava Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Ville Elomaa.

Tästä on kyse

Torni valmistui 1959

 Helsingin rakennuslautakunta päätti vuonna 2013 purkaa Lauttasaaren vesitornin.

 Kuntoarvion mukaan tornin säilyttäminen vaikkapa vain maamerkkinä edellyttäisi mittavaa remonttia.

 Tornia on yritetty myydä tuloksetta.

 1959 valmistunut torni oli Suomen ensimmäinen merkittävän suuri kartiomainen vesitorni.

Tornin omistaa Helsingin kaupunki, joka katsoo käyttäneensä jo kaikki konstit tornin suojelemiseksi. Sen kunnostamiseen ei ole varaa, eikä tornille ole yrityksistä huolimatta löytynyt varteenotettavaa ostajaa.

"Ainoa ostajakandidaatti olisi tehnyt tornista asuinkerrostalon hissikuilun", sanoo purkuprojektin vetäjä Kari Hartikainen kaupungin tilakeskuksesta.

Uudenmaan ely-keskus päätti elokuussa, ettei Lauttasaaren vesitornia tarvitse suojella. Nyt Lauttasaari-seura vaatii ympäristöministeriötä kumoamaan ely-keskuksen päätöksen ja suojelemaan tornin.

Samaan aikaan haitallisten aineiden poisto tornista jatkuu, ja tornin juurelle on levitetty raskasta kiviainesta. "Siihen torni voi pehmeästi kupsahtaa", Hartikainen sanoo.

Toistuvat valitukset harmittavat Hartikaista, vaikka ne eivät purku-urakkaa pysäyttäisikään.

"Ainakin Lauttasaari-seura on saanut paljon viranomaistyötä aikaiseksi", hän sanoo sarkastisesti.

Paras aika tornin purkamiseen olisi Hartikaisen mukaan syksy, jolloin sateet sitovat työstä aiheutuvaa pölyä. Kesällä pölyhaitta olisi merkittävä, ja pakkasella vetisen purkujätteen rahtaaminen liukastaisi lähikadut ajokelvottomiksi.

Työmaan aloittaminen on nostanut jälleen barrikadeille myös toisen tornin kiihkeän puolustajan, taiteilija Kimmo Sarjen.

Helsingin hallinto-oikeudessa on jo kuukausia ollut vetämässä Sarjen tekemä valitus tornin purkupäätöksestä, ja maanantaina hän lähetti samaiseen oikeuteen vaatimuksen jo aloitettujen töiden keskeyttämisestä.

"Olen tehnyt myös rikosilmoituksen ympäristörikoksesta", kivikuormien tyrmäämä Sarje sanoo.

Tornin puolustajilla ja Helsingin kaupungilla on varsin eriävät näkemykset tornin purkamisen ja etenkin sen kunnostamisen kustannuksista. Lauttasaari-seuran Elomaan mukaan tornin kunnostaminen ei maksaisi purkamista enempää, molemmat noin miljoona euroa. Kaupungin mielestä kunnostaminen maksaisi yli kolme miljoonaa.

Vesitornin purkaminen jakaa mielipiteitä Lauttasaaressa, sillä torni on saaren ehdoton maamerkki. Esimerkiksi läheinen taloyhtiö kannatti tornin purkamista, kun ely-keskus kysyi sen näkemystä kesällä.

Lauttasaari-seurassa on noin 500 jäsentä ja tornin säilyttämistä vaativassa nettiadressissa runsaat 1 100 nimeä.

Kaisa Hakkarainen HS
Lauttasaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat