Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulivoimaloiden paikat syyniin Helsingissä

Armeija varjelee tutkavalvonnan tietoja, mikä haittaa suunnittelua

Kaupunki
 
Carl Haglund
Carl Haglund

Helsinki suunnittelee aiottua laajemman tuulivoimaselvityksen tekemistä. Tuulivoiman käyttöönoton periaatteet ja mahdolliset sijaintipaikat aiotaan selvittää useiden virastojen yhteistyöllä.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että tuulivoiman käyttöönoton periaatteet selvittää ensi vuoden aikana kaupunkisuunnitteluvirasto. Nyt kaupungin ympäristökeskuksen virastopäällikkö Pekka Kansanen ehdottaa toimialojen yhteistä selvitystä.

Tästä on kyse

 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on luvannut selvittää tuulivoiman rakentamisen periaatteet (HS 14. 10.).

 Suomen kaikkiaan 274:stä tuulivoimahankkeesta neljä on Uudellamaalla, Helsingissä ei yhtään.

 Joukko helsinkiläisiä luovutti syyskuussa kuntalaisaloitteen kaupunkisuunnitteluvirastolle tuulivoiman lisärakentamiseksi Helsinkiin.

Kansasen esimies, ympäristötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) ja kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) kannattavat ideaa.

"Koska selvitys koskee maankäyttöä, on luontevaa, että kaupunkisuunnitteluvirasto johtaa työtä", Penttilä sanoo. Mukana olisivat muun muassa rakennusvalvonta, kiinteistövirasto, rakennusvirasto, Helsingin energia, ympäristökeskus ja palo- ja pelastustoimi.

Saurin mielestä tärkeää olisi saada aikaiseksi selvitys, joka edustaa koko kaupunkia. "Jos on tuulivoimayrittäjiä, niin heidän pitäisi tietää kaikki kaupungin asettamat reunaehdot."

Kansasen mielestä selvityksen pitäisi kertoa melko tarkasti, minkä kokoisia voimaloita voisi mihinkin sijoittaa.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että tuuliselta Uudeltamaalta on löytynyt maakuntakaavoituksen yhteydessä vain kahdeksan aluetta, joiden soveltuvuutta teollisiksi tuulivoimalaitosten alueiksi maakunnan liitto selvittää.

Uudenmaan liiton aluesuunnittelujohtaja Riitta Murto-Laitinen oli turhautunut siihen, ettei tuulivoimalle tunnu löytyvän sijoituspaikkoja viranomaisten määrittelemien, asutukseen jätettävien välimatkojen sekä puolustusvoimien kannanottojen vuoksi.

Ylijohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä toteaa, että mikäli liitto haluaa edistää tuulivoimaa energiamuotona, voi se tehdä sopimuksen yksittäisen kunnan kanssa yksittäisten tuulivoimaloiden sijaintipaikkojen selvittämiseksi. Silloin pystytään tarkemmin arvioimaan voimaloille sopivia paikkoja, hän uskoo.

"Maakuntakaavassa ei tarvitse ratkaista kaikkea."

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) erityisavustajan Patrik Gayerin mukaan puolustusvoimat ei voi julkaista karttaa tuulivoimalle sopivista alueista, koska se paljastaisi tietoja puolustusvoimien tutkavalvonnasta.

Puolustusvoimat on pyrkinyt lievittämään ongelmaa osallistumalla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tuulivoiman kaavoitusprosesseihin.

"Valitettavasti on kuitenkin niin, että puolustushallinto voi olla pakotettu maanpuolustuksellisista syistä johtuen antamaan kielteisen lausunnon hankkeen toteuttamisesta", Haglund kommentoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat