Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porttikäytävä pelasti 18-vuotiaan Mairen talvisodan pommeilta

18-vuotias Maire koki kauhunhetkiä talvisodan toisena päivänä Helsingissä 75 vuotta sitten

Kaupunki
 
Pommeja pakoon porttikäytävään
Pommeja pakoon porttikäytävään
On vuosi 1939. Talvisodan ensimmäiset pommit ovat edellisenä päivänä iskeytyneet Helsinkiin. Sodan toisena päivänä, 1. joulukuuta 75 vuotta sitten 18-vuotias Maire Joutsila pelastautui porttikäytävään Sturenkadulla Vallilassa. Hänen tyttärensä Arja Ahonen lukee porttikäytävässä katkelman äitinsä tarinasta. kuvaus: Laura Oja , editointi: Janne Järvinen

On torstai 1. joulukuuta 1939 Helsingissä. Arabiassa asuva 18-vuotias myymäläapulainen Maire Joutsila on aamulla saapunut tavanomaiseen tapaansa kotoaan Arabiasta työpaikalleen Elantoon Vallilassa.

On Mairen isän Oskarin nimipäivä. Äiti Amanda on aamulla ollut huolissaan ja miettinyt, kannattaako töihin lähteä. Neuvostoliitto on ilman ennakkovaroitusta hyökännyt edellisenä päivänä Suomeen ja pommittanut myös Helsinkiä.

Tausta

Pommit tappoivat 97 Helsingissä

Puna-armeija hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta 1939.

Neuvostoliiton sotilaskoneet pommittivat Helsinkiä sodan ensimmäisenä päivänä kolmesti ja toisena kerran.

Kahden ensimmäisen päivän pommitukset yllättivät pääkaupungin siviiliväestön. Niissä kuoli 91 ihmistä ja haavoittui yli 200.

Kaikkiaan Helsinkiä pommitettiin talvisodan aikana kahdeksan kertaa, ja kaupunkiin putosi 70 koneen pommikuorma.

Helsingissä kuoli 97 ihmistä ja vakavasti loukkaantui 38.

Talvisota päättyi 13. maaliskuuta 1940 Moskovan rauhaan.

Talvisota on alkanut.

Elannon myymälässä päivä on kiireinen. Kauppa käy vilkkaana, kun kaupunkilaiset varautuvat tavallista suuremmin ostoksin epävarmaan tulevaisuuteensa. Asiakkaat ostavat sokerin lisäksi varastoon suolaa, kahvia, tupakkaa ja peruselintarvikkeita.

Maire punnitsee myymälänhoitajan kanssa hienosokeria kilon pusseihin.

"Puolen päivän aikaan tulee ilmahälytys. Säikähdämme tietenkin: ulvova ääni vihloo korvia ja tuntuu pahalta", Maire kertoo.

Helsinkiä pommitetaan toista päivää. Maire muistaa kaupunkilaisille annetun ohjeen, jonka mukaan hälytyksen kuultuaan tulee hakeutua aukealle paikalle ja panna korkki hampaiden väliin.

"Myymälänhoitaja, joka edellispäivän hälytystäkin oli pitänyt pelkkänä harjoituksena, ilmoittaa, että menköön ken tahtoo, hän ei ainakaan voi jättää myymälää tyhjilleen, kassaa ja tavaroita vartioimatta", Maire muistelee.

Maire ja toinen myymäläapulainen Maija päättävät lähteä. Heidän päämääränään on Kumtähden kenttä, joka sijaitsee Vallilasta pohjoiseen Toukolan suuntaan. Jo 1800-luvulta lähtien ylioppilaiden oli tapana kokoontua kentällä Kukan päivänä 13. toukokuuta. Vuonna 1848 kentällä esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti Maamme-laulu.

Nyt se olisi Mairen ja Maijan saaman ohjeistuksen mukainen suojapaikka pommeilta. Heidän juostessaan Hauhontietä pitkin alkaa taivaalta kuulua Mairen sanoin "lentokoneiden mahtavaa jylinää".

"Juoksemme edelleen. Sturenkadun ja Sammatintien kulmassa eräs mies huutaa: 'Juoskaa lujempaa, teidän päällänne on lentokone!' Käännyn katsomaan. Näen lähestyvän koneen ja sen ohjaamosta näen lentäjän suuret silmälasit. Minuun iskee valtava pakokauhu. Juoksen hädissäni, heittäydyn porttikäytävään mahalleni, joku nainen kaatuu päälleni ja alkaa rukoilla. Missä Maija on, sitä en tiedä. Alkaa kuulua ääni kuin kuivia herneitä putoilisi kattilaan. Valtava jyrinä tunkeutuu rumpukalvoilleni, uskon talon romahtavan niskaani. Korkkia hampaitteni välissä ei ole!"

Vähitellen hiljenee. Maire näkee, kuinka ihmiset alkavat nousta maasta jaloilleen ja katsellaakseen ympärilleen, mitä on tapahtunut. Maire astuu lamaantuneena porttikäytävästä Sturenkadulle. Kuorma-autojen lavoille nostellaan kadulta verisiä ihmisiä.

Maire jatkaa matkaansa kävellen kohti Paavalin kirkon puistikkoa. Sotaa edeltävien neuvottelujen aikana puistikkoon on jo rakennettu maanalainen sirpalesuoja. Maire laskeutuu suojaan, jonne on paennut paljon ihmisiä, aikuisia ja lapsia. Maire jää odottelemaan "vaara ohi" -merkkiä.

Markus Jokela HS
Maire Joutsila pelastautui neuvostolentäjien hyökkäykseltä tähän porttikäytävään Sturenkadulla.
Maire Joutsila pelastautui neuvostolentäjien hyökkäykseltä tähän porttikäytävään Sturenkadulla.

Merkin tultua Maire hakeutuu työpaikkansa sijasta kotiinsa Arabian kaupunginosaan. Kotona isä kertoo Mairen Amanda-äidin ja Toini -sisaren suojautuneen Arabian tehtaan kellariin. Maire liittyy heidän seuraansa.

"Äiti kieltää minua enää menemästä töihin. Hän on järjestänyt autokyydin itselleen, Toinille ja minulle. Huomenissa menisimme yhdessä Kytäjälle Toinin miehen sukulaisten luo alkanutta sotaa pakoon."

Maire on vastikään alkanut seurustella itseään kolmisen vuotta vanhemman Kai Dammertin kanssa. Heidän on määrä tavata illalla, mutta tapaaminen

Maire Dammertin kotialbumi
Maire ja Kai Dammert hääpäivänään 1942 Mairen lapsuudenkodin pihalla Arabiassa.
Maire ja Kai Dammert hääpäivänään 1942 Mairen lapsuudenkodin pihalla Arabiassa.

peruuntuu. Onneksi pari on jo arvaillut sodan mahdollisuutta, ja Kai on erilleen joutumisen varalta antanut Sturenkadun osoitteensa Mairelle. Hän asuu samassa talossa, jonka porttikäytävään Maire on pelastautunut.

"Kytäjältä alkaa kulkea kirjeitä Sturenkadulle ja Sturenkadulta Kytäjälle", Maire kertoo.

Talvisota päättyy aikanaan. Maire ja Kai avioituvat palmusunnuntaina 1942. Heille syntyy kaksi tytärtä Arja ja Sinikka.

Kai Dammert kuolee 1995. Maire Dammert asuu koko elämänsä Helsingissä. Hän on ahkera lukija ja osallistuu kirjallisuuspiiriin, teatteripiiriin ja Työväenopiston lausuntaryhmään.

Aikeenani oli tavata Maire. Hän olisi kertonut pommituksen aikaisista kauhunhetkistään.

Mutta noin kuukausi sitten Maire kaatui kotonaan. Hän sai haavan käteensä ja hänet vietiin sairaalaan. Sairaalassa hänellä todettiin syöpä.

Runsaat kaksi viikkoa myöhemmin, tiistaina 18. marraskuuta Maire Dammert kuoli 93-vuotiaana.

SA-kuva
Neuvostoliittolaisten pommit tekivät tuhoa Helsingissä 30. marraskuuta 1939. Linja-auto paloi Maitokeskuksen edustalla Kampissa.
Neuvostoliittolaisten pommit tekivät tuhoa Helsingissä 30. marraskuuta 1939. Linja-auto paloi Maitokeskuksen edustalla Kampissa.

Iiro Kajaksen kotialbumi
Maire Dammert 90-vuotispäivänään Hotelli Arthurin ravintolassa Kaisaniemessä.
Maire Dammert 90-vuotispäivänään Hotelli Arthurin ravintolassa Kaisaniemessä.

 

Lähde: Arja Ahonen kirjoitti
75 vuoden takaiset tapahtumat muistiin äitinsä Maire Dammertin kertomana.

 

Talvisodan alkaessa eduskunta siirtyi suojaan Kauhajoelle
Kotimaa A 15.
 

Venäläisnuorille talvisota ja Mannerheim ovat kaukaisia asioita
Ulkomaat B 6

Kimmo Oksanen HS
Vallila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat