Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääriliikkeet marssivat itsenäisyyspäivänä – poliiseja haalittu maakunnista Helsinkiin

Kaupunki
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuumotuskulkueen mielenosoittaja polttaa Suomen lippua itsenäisyyspäivänä Kauppatorilla Helsingissä 6. marraskuuta 2009. Mielenosoitus oli suunnattu muun muassa Suomen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vastaan.
Kuumotuskulkueen mielenosoittaja polttaa Suomen lippua itsenäisyyspäivänä Kauppatorilla Helsingissä 6. marraskuuta 2009. Mielenosoitus oli suunnattu muun muassa Suomen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vastaan. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Sekä äärivasemmisto- että oikeisto aikovat marssia itsenäisyyspäivänä Helsingissä lauantaina. Poliisi on varautunut pahimman varalta.

Poliisin mukaan sen tiedossa on muutamia mielenosoituksia, mutta toistaiseksi niitä ei kommentoida tarkemmin.

Ainakin kaksi mielenosoitusta on kutsuttu koolle internetissä.

Vasemmistoanarkistien järjestämä Luokkaretki lähiöstä Linnaan -mielenosoitus kokoontuu Itäkeskuksessa ja nimen perusteella sen määränpäänä on Linnan juhlia isännöivä Presidentinlinna.

Radikaali Kansallinen Vastarinta on puolestaan kutsunut jäseniään kansallismieliseen 612-soihtukulkueeseen Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle. Kansallisen Vastarinnan katupartiot ja anarkistit ottivat joukkotappelussa yhteen syksyllä Helsingissä.

Kulkue ei kuitenkaan ole Kansallisen Vastarinnan järjestämä tapahtuma. 612 on järjestäjien mukaan poliittisesti sitoutumaton projekti. 

"Emme kiellä ketään osallistumasta marssille, emme myöskään Vastarintaliikkeen jäseniä. Edellytämme vain, ettei poliittisia tunnuksia käytetä ja ettei mikään poliittinen taho yritä kaapata tapahtumaa omiin nimiinsä. Kaikki asiallisesti käyttäytyvät isänmaallisina itseään pitävät suomalaiset ovat tervetulleita mukaan", kertoo 612.fi-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jari-Pekka Marin.

Edellä mainittujen lisäksi itsenäisyyspäivänä järjestetään EU-vastainen mielenosoitus Kiasman aukiolla lauantaina iltapäivällä.

Helsingin apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen mukaan poliisi on varautunut mielenosoituksiin ja väkivaltaisuuksiin itsenäisyyspäivänä.

Koskimäki ei lähde nimeämään epäilyksenalaisia osapuolia, mutta nyt poliisi käy hänen mukaansa keskusteluita mielenosoittajien kanssa tapahtuma-ajoista ja -paikoista.

"Tavoitteena on, että kaikki saisivat ilmaista mieltä omilla tahoillaan", Koskimäki sanoo. "Toiveenamme on, että kaikki sujuu rauhallisesti."

Vasemmistoanarkistien itsenäisyyspäivänä järjestämät Kuokkavierasjuhlat äityivät 2000-luvun ensimmäisinä vuosina mellakoiksi, mutta viime vuosina itsenäisyyspäivien mielenosoitukset ovat sujuneet varsin rauhanomaisesti.

Viime vuonna Tampereella Kiakkovieras-tapahtumassa oli kuitenkin jälleen mellakoinnin piirteitä.

Onko tänä vuonna odotettavissa taas rauhaton itsenäisyyspäivä?

"Sellaista tietoa olemme saaneet, että kaikki eivät nykymenoon tyytyväisiä", Koskimäki muotoilee. "Tämän saa kyllä rauhanomaisesti ilmaista. Kaikki väkivaltaisuudet tullaan estämään."

Apulaispoliisipäällikkö Koskimäki ei kerro tarkkoja poliisien määriä, mutta viranomaiset kykenevät hänen kukistamaan mahdollisen mellakoinnin "riittävällä ylivoimalla".

Mukaan on haalittu poliiseja Helsingin lisäksi maakunnista. "Tällaisessa tilaisuudessa tehdään luonnollisesti yhteistyötä muiden poliisilaitosten kanssa."

Koskimäen mukaan eniten poliiseja on Presidentinlinnan edustalla turvaamassa itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsuttujen vieraiden saapuminen.

"Sen lisäksi olemme varautuneet turvaamaan itsenäisyyspäivän vieton koko Helsingissä."

Lisäys 1.12. kello 17.36: Lisätty maininta siitä, että 612-kulkue ei ole Kansallisen Vastarinnan järjestämä tapahtuma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat