Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin päärautatieaseman arvoneliöt etsivät uutta käyttäjää

Arvorakennus vapautuu uuteen käyttöön, kun VR muuttaa toimistonsa pois arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemalta satavuotiaalta rautatieasemalta

Kaupunki
 
VR:n toimitusjohtaja, muuttavatko myös päärautietieaseman Kivimiehet?
VR:n toimitusjohtaja, muuttavatko myös päärautietieaseman Kivimiehet?
VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro kertoo VR:n suunnitelmista muuttaa pääkonttori Helsingin Rautatieasemalta Pasilaan. Videolla myös arkkitehtitoimiston havainnekuvia mahdollisesta uudesta toimitilasta. Toimittaja ja editointi: Mark Autio, kuvaus: Janne Järvinen

Tästä ei kaupunkinäkymä paljoa parane. VR:n kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen ja arkkitehtitoimisto Futudesignin arkkitehti Auvo Lindroos katselevat Rautatientorin bussi- ja ihmiskuhinaa Mäkisen työhuoneen erkkerin ikkunoista.

"Jos bussialueen saisi rauhoitettua, nykyisen henkilöstöruokalan paikalle sopisi luontevasti laadukas ruokaravintola", Mäkinen sanoo.

Lindroos nyökyttelee. Kyllä, tässä on suuria mahdollisuuksia.

Sami Kilpiö HS
Henkilöstöravintola Höyrypannusta avautuu näkymä Rautatientorille. Sinne pääsee jo nyt kuka vain pienestä ovesta asemalaiturilta.
Henkilöstöravintola Höyrypannusta avautuu näkymä Rautatientorille. Sinne pääsee jo nyt kuka vain pienestä ovesta asemalaiturilta.

VR ilmoitti perjantaina aikovansa muuttaa pääkonttorinsa päärautatieaseman itäsiivestä uusiin tiloihin Pasilaan.

Tämä tarkoittaa, että Helsingin keskeisimmältä paikalta vapautuu valtavan paljon aiemmin suljettua tilaa uuteen käyttöön. VR:llä valmiita suunnitelmia ei vielä ole, joten HS vei muun muassa huippuravintoloita suunnitelleen Lindroosin kiertämään nykyisiin toimistotiloihin. Mitä tänne voisi tulla?

Käytävillä Lindroos ihastelee yksityiskohtia. "Ei nykyään enää tehdä tällaista detaljiikkaa", hän sanoo ja hivelee puuseppien koristeveistämiä pylväitä. Siellä täällä on Eliel Saarisen suunnittelemia alkuperäisiä tuoleja, pöytiä ja kaappeja. Osa lampuistakin on alkuperäisiä, liki sata vuotta vanhoja.

Tilaa on. Rautatieaseman yleisölle avoimen puolen läpi kulkee päivittäin yli kaksisataatuhatta ihmistä, mutta VR:n kuudensadan toimistotyöntekijän käytössä on liki yhtä paljon sisätilaa.

Sami Kilpiö HS
WC:n kahva on kestänyt sata vuotta.
WC:n kahva on kestänyt sata vuotta.

Itäsiipi jakautuu Y-kirjaimen tavoin kahdeksi haaraksi, Kansallisteatterin puoleiseen teatterisiipeen ja ratapihan puoleiseen keskisiipeen. Niiden väliin jää piha, jonka keskellä on pienempi uudisrakennus.

Lindroos pysähtyy pääportaikon kaari-ikkunoille, joilta avautuu näkymä sisäpihan yli Kaisaniemen puistoon.

"Sisäpihan voisi kattaa, siitä saisi hienon kaupunkitilan", Lindroos miettii.

"Sinne sopisi vaikkapa kauppahallin tyyppinen tuoretori, ihmiset voisivat käydä ostoksilla työpäivän jälkeen."

Muutenkin Lindroos avaisi siiven alimpia kerroksia julkiseksi tilaksi, jossa kaupunkilaiset voisivat kulkea.

Nykyisellään graniittinen linna on liikkumisen estävä muuri. "Kauppoja ja ravintoloita. Syntyisi uusia reittejä."

Leif Rosas
Rautatieaseman toimistosiipeä hallitsevat valtavat käytävät.
Rautatieaseman toimistosiipeä hallitsevat valtavat käytävät.

Rautatientorilta voisi oikaista itäsiiven läpi asemalaiturille tai puistoon samaan tapaan kuin nyt Elielinaukiolta länsisiiven läpi.

Samaa toivoisi myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. "Oma käsitykseni on, että on sitä parempi, mitä enemmän kiinteistö palvelee vierailijoita ja kaupunkilaisia", hän sanoo.

Päätösvalta tosin on VR:llä, Pajunen muistuttaa.

Fakta

Suomalaisen arkkitehtuurin ikoni

 Helsinkiin alettiin jo vuonna 1895 suunnitella uutta rautatieasemaa, koska vanhasta rakennuksesta oli tullut liian pieni.

 Suunnittelukilpailun voitti Eliel Saarinen, joka vastasi pitkälti myös rakennuksen sisätilojen suunnittelusta. Jugend-tyyliä edustava asema vihittiin käyttöön vuonna 1919.

 BBC on valinnut Helsingin päärautatieaseman maailman 10 kauneimman juna-aseman joukkoon.

Keskisiiven itäpuolen toisen kerroksen ikkunoista avautuu näkymä ihmisiä kuhisevalle ratapihalle. "Tätä olisi hauska katsoa aamukahvin äärellä. Tähän saisi upeita asuntoja", Lindroos visioi.

"Asemahan elää kellon ympäri. Olisi hienoa, jos rakennuksessakin olisi aina elämää."

Tämä tarkoittaisi erilaisten toimintojen sekoittamista samaan taloon.

"Voisi olla asuntoja, hotelli, toimistoja, ravintoloita."

Villinä ideana Lindroos ehdottaa, että Helsinkiin suunniteltu tanssitaiteen keskittymä Tanssin talo sijoitettaisiin siiven ylimpään kerrokseen.

"Sijainti on hyvä, ja yhteistyö Kansallisteatterin kanssa luontevaa. Ikkunoista avautuisi hieno näkymä Kaisaniemen puistoon."

Villien visioiden tiellä tosin on rakennuksen historiallinen arvo. Talo on Helsingin arvokkaimpia rakennuksia ja pitkälti suojeltu.

Osastonjohtaja Mikko Härö Museovirastosta kertoo, että heidän näkökulmastaan parasta olisi säilyttää talo toimistokäytössä.

"Muuttaminen esimerkiksi hotelliksi edellyttäisi jo alkuperäisten sisätilaratkaisujen aika rajua muuttamista."

Arkkitehti Lindroos kannattaisi rohkeaa linjaa. "Museoinnissa ei ole mieltä, jos sen seurauksena tiloja ei voi käyttää. Mutta uudistukset pitää tehdä hyvin ja vanhaa kunnioittaen."

Sami Kilpiö HS
VR:n kiinteistöjohtajan Ari Mäkisen (vas.) huoneessa ovat yhä käytössä Eliel Saarisen suunnittelemat alkuperäiset kaapit, pöytä ja nojatuolit. Arkkitehti Auvo Lindroos arvostaa suunnittelun yksityiskohtaisuutta.
VR:n kiinteistöjohtajan Ari Mäkisen (vas.) huoneessa ovat yhä käytössä Eliel Saarisen suunnittelemat alkuperäiset kaapit, pöytä ja nojatuolit. Arkkitehti Auvo Lindroos arvostaa suunnittelun yksityiskohtaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat