Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat piparkakkutalon onnistumaan

Keittiömestari Henri Alén rakensi mielipaikkansa piparista

Henri Alén haluaa saman ruuan ääreen kaikki, säätyyn katsomatta

Kaupunki
 
Näin saat piparkakkutalon onnistumaan
Näin saat piparkakkutalon onnistumaan
Piparkakkutalon kokoaminen on vaikeaa. Ravintoloitsija Henri Alén kertoo parhaimmat vinkit onnistumiseen. Toimittaja: Kaisu Moilanen. Kuvaus: Mika Ranta. Editointi: Esa Syväkuru.
Sarjassa tunnetut ihmiset taiteilevat piparkakkutaikinasta palan Helsinkiä.

Kyllä syötävää lehtikultaa pitää löytyä jokaisesta kodista. Sillä voi koristella vaikka aamupuuron. Ravintoloitsija Henri Alén vitsailee – tai sitten ei.

Lehtikulta pienen piparkakkuravintolan pienellä piparkakkupöydällä näyttää aivan lepattavalta liekiltä. Kynttilänvartena toimii kuivattu vaniljatanko. Keittiömestarin rakentamassa piparkakkutalossa ikkunat ovat läpinäkyvät. Jopa julkisivun pieniruutuiset yläikkunat on kopioitu tarkasti.

Tämä piparkakkutalo esittää Alénin mielipaikkaa Helsingissä, omaa ravintolaa Murua.

"No tietenkin teen oman paikan, enhän nyt kenenkään toisenkaan paikkaa tee", kokki kiivastuu. Liikutaan selvästi liukkaalla maaperällä. Tämä on Alénin intohimo.

Hän perusti ravintolan muutaman ystävänsä kanssa vuonna 2010, ja menestys oli heti valtava. Murusta tuli nopeasti yksi puhutuimmista ruokapaikoista Helsingissä, se paikka, jossa piti käydä.

Helsingin ravintolakulttuurin murros oli alkanut muutamaa vuotta aiemmin, kun helsinkiläiskokit alkoivat perustaa omia ravintoloitaan.

"Yhtäkkiä tähän maahan, jossa rakastetaan ketjuja, alkoi ilmestyä yksityisyrittäjiä, jotka tekivät todella laadukasta ja hyvää ruokaa hyvistä raaka-aineista." Tähän aallonharjaan ehti mukaan myös Muru.

Mika Ranta HS
Keittiömestari Henri Alén taiteili piparkakkutaikinasta ravintolansa Murun.
Keittiömestari Henri Alén taiteili piparkakkutaikinasta ravintolansa Murun.

Suosiosta syntyi myös paineita.

"Jengi tuli tänne illalliselle ja vaati meitä antamaan heille sen muruefektin. Olin aivan ihmeissäni, että ei minulla tässä mitään efektiä nyt ole, kun on tätä ruokaa", Alén sanoo ja levittelee käsiään.

"Se meni aivan överiksi. Tänne tuli ihmisiä smokissa ja iltapuvussa ja lautasella oli munakokkelia ja briossia. Siinä joutui vähän ihmettelemään, että ovatkohan odotukset nyt ihan kohdillaan."

Asiantuntevimmat ruokailijat tiesivät esimerkiksi, että pistaasipähkinä on jo "aika nähty".

"No mitä sitten, onhan kalsaritkin nähty", Alén kiihtyy jälleen. "Sitä pistaasia on siinä kun se on hyvää ja sitä voi pureskella jäätelön kanssa."

Mika Ranta HS
Pipari-Murussa on paljon yksityiskohtia.
Pipari-Murussa on paljon yksityiskohtia.

Nyt olemme Alénin elämänfilosofian ytimessä, eikä ruoka ole pääosassa.

"Paras ravintolakokemus on mielestäni se, kun ihmiset eivät edes muista mitä ovat syöneet. Heillä on silloin ollut hauskaa."

Ennen ravintolaan mentiin tapaamaan ystäviä ja pitämään hauskaa, nykyään ravintolaan mennään katsomaan mitä temppuja siellä tehdään, Alén miettii.

"Pitäisi olla savua, tulta ja hokkuspokkusta."

Alén puhuu hengästyttävää tahtia suurista aiheista.

Tärkeintä olisi ensinnäkin tasa-arvo.

Kaikilla kansalaisilla pitäisi olla samat mahdollisuudet nauttia terveellistä, puhdasta ja hyvää ruokaa.

Artikkeliin liittyvät

Eikä se toteudu, sanoo Alén.

"Jenkeissä silmäni avautuivat luomuruuan suhteen. En halua, että se on kohta täälläkin vain rikkaita varten. Meillä on kohta sellainen yhteiskuntaluokka, joka syö huonosti ja lihoo. Sitten on se väki, joka syö maailman terveellisintä ruokaa."

He brändäävät kokin mukaan ruualla itseään.

Alén yrittää nyt luoda tasa-arvoa helsinkiläiseen ravintolamaailmaan.

"Könösen Lassi Turusta ja miljonäärijussit ovat täällä samalla viivalla", Alén sanoo ja viittilöi ympärilleen.

Ongelmatonta Alénin unelman toteuttaminen ei ole. Ei ainakaan näinä päivinä, kun Helsinkiin syntyy uusia ruokapaikkoja koko ajan. Useimmista saa hyvää ruokaa. Kaikkiin ei riitä asiakkaita.

Enää ei pärjää vain sillä, että tekee hyvää ruokaa, sanoo Alén – täytyy olla paras.

Pienessä Helsingissä pärjätäkseen on ravintolalla Alénin mielestä vain kaksi vaihtoehtoa. Täytyy kehittää palvelun taso huippuunsa. Salihenkilökunnan pitää olla muutakin kuin vain ammattitaitoista.

Toinen vaihtoehto on pyrkiä haistamaan uudet ilmiöt. Tämä tarkoittaa jatkuvaa muutosta.

"Ilmiöiden perässä juokseminen toimii suomalaisille. Täällä ei ole niin vahvaa omaa itsetuntoa ja ruokakulttuuria", Alén sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat