Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Omat lapseni eivät nyt sitten syö margariinia"

Espoolaisvanhemmat lähtivät voisotaan – kaupunki kieltää luomuvoin tuomisen päiväkotiin

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Luomuvoista on ollut neuvottelemassa vain muutamia perheitä, mutta esimerkiksi laatua espoolaislasten lautasille vaativassa Facebook-ryhmässä on tuhansia jäseniä.
Luomuvoista on ollut neuvottelemassa vain muutamia perheitä, mutta esimerkiksi laatua espoolaislasten lautasille vaativassa Facebook-ryhmässä on tuhansia jäseniä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Espoossa joukko vanhempia tahtoo lapsilleen päiväkodissa tai koulussa voita margariinin sijasta.

Vanhemmat kävivät viime viikolla neuvottelemassa ruokailusta vastaavan catering-yhtiön ja varhaiskasvatuksen johdon kanssa siitä, saisivatko he tuoda itse lapsilleen voita, kun kaupunki ei sitä tarjoa. Useimmat vanhemmat toivoisivat lisäksi, että voi olisi luomua, vaikka tavallinenkin voi olisi heistä margariinia parempi vaihtoehto.

Vastaus oli ei.

Oman voin saa tuoda, jos lapsi samalla luopuu kokonaan oikeudesta kaupungin tarjoamaan ruokaan.

Eväiden tuominen tosin ei käytännössä onnistu sekään, koska vanhempien tuomaa ruokaa ei voitaisi säilyttää kylmässä eikä lämmittää.

"Omat lapseni eivät nyt sitten vain syö margariinia leivän päällä päiväkodissa", kertoo Hanna Sirama, yksi vanhemmista.

"Espoo voisi olla luomu- ja lähiruuan tukemisessa edelläkävijä ja valistaa vanhempia terveellisestä ruuasta. Lapsilla pitäisi olla edes yksi paikka, missä he saisivat varmasti terveellistä, ravitsevaa ja puhdasta ruokaa", sanoo toinen äiti Laakakiven päiväkodilta, Elina Jaatinen. Hän toivoisi, että asiaa suostuttaisiin ratkomaan yhteistyössä vanhempien kanssa.

Voi on toki vain pieni osa siitä, mitä vanhemmat toivoisivat. Tapaamisessa oli kymmenkunta vanhempaa ja opettajaa, osa samasta päiväkodista, osa muualta Espoosta.

Vanhemmat tahtoisivat myös sekä kouluihin että päiväkoteihin esimerkiksi rasvaisempaa maitoa, enemmän kasviksia sekä sokerin ja vaalean leivän vähentämistä. Lisäaineet ja geenimuunneltu ruoka huolestuttavat ja vanhemmat haluaisivat tarkempaa tietoa ruokien ainesosista verkkoon.

"Porkkanaa pullapitkon ja kaakaon sijaan", summaa Sirama.

Jaatinen korostaa, että vanhemmat eivät halua kieltää esimerkiksi sokeria tai lisäaineita kokonaan, vaan että niitä tarjottaisiin kohtuudella. He toivoisivat myös esimerkiksi valkoiselle sokerille vaihtoehtoja kuten palmusokeria tai hunajaa. Terveellisempiä välipaloja voisi hankkia myös vanhempien omalla rahalla, ellei kaupunki suostu näitä tarjoamaan.

Kaupungin ruokalistoja perustellaan ravintosuosituksilla. Omien eväiden tuominen kielletään hygieniasyistä.

"Eihän se kasvisten määrä esimerkiksi nykyisin ravintosuosituksia vastaa, kun kasvispala voi olla vaikka ohut siivu paprikaa. Haluaisimme, että vanhemmat saisivat itse päättää lastensa kohdalla tällaisista asioista kuten sokerin määrästä", sanoo Jaatinen.

Luomuvoista on ollut neuvottelemassa vain muutamia perheitä, mutta esimerkiksiFacebookissa Laatua lasten lautasille -ryhmässä on tuhansia jäseniä. Kyse on siis laajemmasta ilmiöstä.

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kirjoittavat aiheesta Helsingin Sanomien mielipidesivulla keskiviikkona. Heidän mukaansa päiväkotiruuan laatuun voi luottaa. Eläinrasvan käyttöä ei pitäisi lisätä ja sokerinkulutuksessa kohtuuden opettelu olisi parempi kuin ehdottomuus.

"Lisäaineen sijaan lasten todellisia terveysriskejä ovat liiallinen energiansaanti kuten myös hyvin niukka ja valikoiva ruokailu", Erkkola ja Fogelholm kirjoittavat

Luomua isot kaupungit ovat jo jonkin aikaa pyrkineet lisäämään ruokalistoille. Käytännössä pyrkimyksiä hidastavat tiukat budjetit, päiväkodeissa luomua saakin varmimmin viljatuotteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat