Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auroran muutto voi vähentää leimautumista

Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja kiittelee psykiatrian päivystyksen siirtoa

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Marita Ruohonen
Marita Ruohonen Kuva: Sirpa Räihä HS

Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen arvioi, että Auroran sairaalan psykiatrian päivystyksen siirto terveyskeskuspäivystyksen yhteyteen on askel hyvään suuntaan.

"Mitä nopeammin mielenterveyspalveluista tulee osa normaalia terveydenhoitoa, sitä helpommin leima niiden ympäriltä häivytetään", Ruohonen sanoo.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päättää ensi viikolla tulevan vuoden käyttösuunnitelmasta. Yksi kiivasta keskustelua herättänyt yksityiskohta liittyy Auroran psykiatrisen päivystyksen muuttoon Malmille ja Haartmanille.

Auroran päivystyksen siirtoa on vastustettu esimerkiksi siksi, että potilaat ja omaiset pelkäävät hoitopaikan kynnyksen kasvavan liian korkeaksi.

Marita Ruohonen sanoo, että tärkeintä on, miten asiat ratkaistaan uudessa hoitopaikassa.

"Pitää olla osaamista. Ymmärrän kyllä potilaiden ja omaisten huolen. On tärkeää, että uusikin ympäristö koetaan turvalliseksi", hän toteaa.

Ruohosen mukaan mielenterveyspalveluissa yleensä suurinongelma liittyy siihen, että erot kuntien välillä ovat räikeitä. Terveydenhoidossa on hänen mielestään valtavasti asenneongelmia, mielenterveyspotilaita pelätään tai vierastetaan.

Päinvastainen esimerkki on Etelä-Karjalan Eksote, jonka palvelu-uudistusta on kiitelty.

"Hoitoon pitää päästä heti, ei jonottamalla. Rajaa mielenterveyspalvelujen ja päihdepalvelujen välillä ei pitäisi olla", Ruohonen luettelee.

"Meistä hyvin suuri osa sairastuu jossain vaiheessa elämää esimerkiksi lievään masennukseen tai muihin mielenterveyden ongelmiin. Mitä enemmän turhaa stigmaa voidaan vähentää, sitä parempi."

Helsinki on uusimassa mielenterveyspalveluitaan muutenkin kuin päivystyksen osalta. Tarkoitus on edelleen vähentää sairaalapaikkoja, mutta samalla vahvistaa avohoitoa ja lisätä jalkautuvaa työtä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat